TOPlist

Microsoft se pomalu loučí s Cortanou a začíná se kamarádit s asistentkou od Google

cortana 1

Personální asistentka Cortana přežívá smrt Windows 10 Mobile na počítačích, a částečně také na mobilních platformách iOS, buď jako samostatná aplikace nebo součást Microsoft Launcheru. Nyní se však zdá, že se Microsoft se svojí asistentkou pomalu loučí.

Redmondští na konci minulého týdne oznámili, že budou postupně Cortanu stahovat z vybraných trhů, a to včetně Velké Británie nebo Kanady. Její mobilní uživatelé tak přijdou o vybrané funkce jako připomínky, úkoly či seznamy; dostupné budou pouze v Cortaně na počítačích s Windows nebo v aplikaci To Do (patrně však bez hlasového ovládání). K odstranění Cortany z obchodů aplikací a Microsoft Launcheru dojde 31. ledna příštího roku.

Na běžné dotazy se zeptejte u konkurence

Microsoft se s Cortanou neloučí úplně, podle oficiálního vyjádření se má stát součástí balíku aplikací Microsoft 365. Patrně tak bude pohánět pouze aplikace zaměřené na produktivitu, a na běžné úkoly a otázky bude Microsoft nabízet konkurenční řešení. Koneckonců na počítačích s Windows lze hlasem vyvolávat Alexu od Amazonu, podzimní aktualizace konzole Xbox One z minulého týdne zase přináší integraci služby Google Assistant, byť Xbox v tomto případě slouží jako prostředník připojený přes Google Home.

Google Assistant Xbox One

Asistentka od Google zatím rozumí pouze angličtině, Microsoft nicméně slibuje přidání podpory i pro další jazyky. Hlasem lze na Xboxu spouštět a pozastavovat hry, vypínat/zapínat konzoli, měnit hlasitost, spouštět aplikace apod.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku