Na dva miliony korun mělo vyjít stržení a likvidace domu v českobudějovické Průmyslové ulici. Na objekt nacházející se v havarijním stavu už byl před časem vydán demoliční výměr.

Dříve, než se ale do práce pustily bagry, většinu vybydleného domu, který už poskytoval přístřešek nanejvýš bezdomovcům, stihly zničit plameny. Noční požár z neděle na pondělí poškodil i objekty v okolí. Podle tiskové mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Venduly Matějů sem hasiči v posledních letech vyjížděli takřka pravidelně. V součtu se jednalo o desítky zásahů. „Jezdili jsme tam třeba pětkrát za rok,“ zmínila Vendula Matějů a připojila, že příčina požárů i jejich rozsah se lišily. Někdy šlo o málo významné události, ale přesto k nim museli hasiči vyrazit a oheň zlikvidovat.

Bývalý vykřičený dům v českobudějovické Průmyslové ulici v pondělí, den po požáru.
Kabaret uhasili, sousedé byli v ohrožení

Problémy s objektem se snažilo řešit i město. Proti majiteli je podle informací Deníku vedeno exekuční řízení.

Po příčinách požáru, který v Českých Budějovicích likvidovalo několik hasičských jednotek v noci z neděle na pondělí, teď pátrají vyšetřovatelé. Vyloučen není ani úmysl.

Dům v minulosti sloužil jako kabaret a měl pověst vykřičeného domu. Řadu let už je ale objekt nevyužíván, nachází se v havarijním stavu a střídavě v něm přespávali i bezdomovci. Podle informací Deníku je dosud majitelem Miroslav Hurych, ale je proti němu vedeno exekuční řízení a na nemovitost byl dokonce před několika měsíci vydán stavebním úřadem demoliční výměr.

Dům zachvátily plameny v neděli kolem 19. hodiny. Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů potvrdila, že včasným zásahem se podařilo uchránit vedlejší objekty. „Z blízkého bytového domu se obyvatelé čtyř bytů sami evakuovali k příbuzným,“ podotkla k nočnímu dění v Průmyslové ulici Vendula Matějů.

ZŮSTALA RUINA

Dvanáct minut před nedělní 20. hodinou hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, ve 20.20 hodin požár lokalizovali a devět minut po 22. hodině zcela uhasili.

V místě zůstala ruina bez střechy, kterou včera hlídali strážníci městské policie. Škoda na budově a oknech vedlejšího domu byla předběžně odhadnuta na milion korun. Kvůli žáru například popraskaly některé okenní tabulky u sousedního panelového domu. „S tím domem jsou samé problémy už dlouho. Majitel je zvláštní,“ komentovala včera letité potíže v lokalitě kolemjdoucí, která bydlí v sousedství.

Hasiči tu podle Venduly Matějů v poslední době nezasahovali poprvé. Požár v neděli v noci si ale vyžádal nasazení hned několika jednotek.

Plameny likvidovali profesionální hasiči z Českých Budějovic a Suchého Vrbného, také podnikoví hasiči Správy železniční dopravní cesty a příslušníci dobrovolných hasičských jednotek z Lišova a Hrdějovic.

Obyvatelka nedalekého domu na místě požáru sdělila, že během dne viděla muže, který se na střeše hořícího objektu pohyboval s kanystrem. Šetření příčin požáru je ale na počátku. „Pracujeme se dvěma verzemi,“ zmínila Vendula Matějů a doplnila, že ve hře jsou aktuálně úmyslné zapálení a nedbalost.

OHROŽOVAL OKOLÍ

Jak Deník uvedl již minulý týden, ještě před požárem se chystala demolice objektu, který narušenou statikou ohrožuje už dlouho okolí. Podle náměstka primátora Ivo Moravce by měl stržení nechat provést exekutor, který vede řízení proti majiteli nemovitosti.