Nepodařenou operací očí, na kterou upozornil Radiožurnál, se bude znovu zabývat policie

Žalobci nařídili znovu otevřít případ týkající se vážných zdravotních komplikací po operaci očí, na který upozornil Radiožurnál. Michaela Rožňáková podala trestní oznámení na lékaře z brněnské soukromé oční kliniky Gemini, protože po laserové korekci oční vady málem přišla o zrak. Policie původně celou věc uložila k ledu. Teď ale žalobci policii přikázali nové prověřování. Potvrdil to mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

Brno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oko (ilustrační foto)

Oko (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

„Usnesení policejního orgánu, jímž byla věc odložena, bylo vydáno za ne zcela dostatečně zjištěného stavu věci, a tedy předčasně,“ uvedl pro Radiožurnál Olma s odkazem na provedený dohled nad celým spisem.

Ten iniciovala sama slovenská právnička Rožňáková. Kriminalisté totiž podle ní při původním odložení jejího oznámení v roce 2017 zcela ignorovali některé důkazy včetně znaleckých posudků.

Olma v této souvislosti doplnil, že právě výslech znalce v oboru zdravotnictví má být hlavním úkolem, který státní zastupitelství policii nyní uložilo. „Případ se tedy vrací k dalšímu šetření policejnímu orgánu,“ poznamenal mluvčí žalobců.

Zánět a citlivost na světlo

Celý případ souvisí s operací, kterou Rožňáková podstoupila v Brně na podzim roku 2014. Jakýmkoliv komplikacím zpočátku nic nenasvědčovalo. Právnička podle svých slov pouze upozornila lékaře na alergii na penicilin. A nechala se ujistit, že nedostane žádný lék, který by ho obsahoval.

Běžná operace očí ji málem připravila o zrak. Slovenka žaluje českou kliniku, ta pochybení odmítá

Číst článek

Právě proto podle svých slov dostala v rámci pooperační péče jiné kapky, než které se běžně používají. Ty ale neobsahovaly kortikosteroidy, které mají působit preventivně proti zánětům. A komplikace prý přišly už pár dní po operaci.

„Začala jsem pociťovat bolesti, zvýšenou citlivost na světlo. Neumím popsat tu bolest, ta byla tak strašně silná, že nestačily závěsy, musela jsem nainstalovat deky na okna. Musela jsem žít v úplně zatemněném prostoru, ani paprsek světla nemohl projít do prostoru, kde jsem byla,“ pospala komplikace Radiožurnálu Rožňáková.

Kvůli rozsáhlému zánětu musela na další dvě operace, v pracovní neschopnosti byla podle svých slov více než půl roku a zdravotní obtíže a omezení pociťuje dodnes. Až zpětně se přitom dozvěděla, že běžně používané kapky s kortikosteroidy mohla i přes svou alergii na penicilin bez problémů dostat. Zkrátka proto, že v nich žádný není.

Klinika pochybení odmítá

Sítnici lze částečně nahradit kamerou. Technika jde dopředu, říká oční lékař

Číst článek

Personálu kliniky pak Rožňáková vyčítá i to, že ji z pooperační kontroly i přes její stížnosti na bolesti a další komplikace poslali domů s tím, že je vše v pořádku. „Zklamaná jsem, přišla jsem o rok života, nevím, proč se ti lékaři takto zachovali. Přitom ty příznaky už byly zjevné,“ poznamenala k tomu právnička. Za operaci prý zaplatila zhruba 40 tisíc korun.

Vedení kliniky jakékoliv pochybení odmítá s tím, že za nastalé potíže nemůže. Péče prý byla standardní a dostatečná. „Podali jsme k tomu písemné vyjádření, mám pocit, že naši lékaři byli kvůli tomu i na výslechu. A máme za to, že jsme provedli péči, jaká se v lékařské terminologii označuje lege artis čili v pořádku,“ řekl k tomu šéf kliniky Pavel Stodůlka.

Vleklým sporem se v České republice zabývá také civilní soud, u kterého Rožňáková žaluje kliniku.

Jakub Troníček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme