Hlavní obsah

Samsung se chystá nechat část výroby telefonů v Číně partnerům

– Soul

Jihokorejská společnost Samsung Electronics má v plánu nechat v Číně výrobu zhruba pětiny svých mobilních telefonů na málo známých partnerských firmách. Chce tak konkurovat domácím značkám Huawei Technologies a Xiaomi Corp, které mají nízké náklady. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž se ale jedná o rizikovou strategii.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

V říjnu Samsung v Číně zavřel poslední vlastní továrnu a produkci mobilů řady Galaxy A. Podíl Samsungu na tomto největším trhu s mobilními telefony se letos v prvním čtvrtletí snížil na jedno z 15 procent v roce 2013.

Budoucnost patří skládacím mobilům s ohebnými displeji

Mobil

Výrobu mobilů v Číně chce jihokorejský podnik přenechat podnikům, jako je Wingtech. Společnosti, které výrobek navrhnou a vyrábí podle specifikací zadavatele, se anglicky nazývají „original design manufacturers“ a jsou známé pod zkratkou ODM.

Wingtech a obdobné čínské společnosti obvykle vyrábí mobilní telefony pro více značek, například i domácí Huawei či Xiaomi. Přináší jim to úspory kvůli rozsahu výroby, a mohou tak udržovat nízké náklady.

Ztratí kontrolu nad kvalitou?

Jihokorejská společnost je zdrženlivá v otázce, kolik vlastně telefonů hodlá nechat v Číně vyrábět. Obeznámené zdroje ale uvádí, že Wingtech a další obdobně profilované společnosti příští rok vyrobí 60 milionů přístrojů Samsung, tedy pětinu z celkové produkce Samsungu.

Kritici strategie mají za to, že Samsung může snadno ztratit kontrolu nad kvalitou výrobků, vzdává se odborných dovedností a znalostí spojených s výrobou. A může prý dokonce nahrávat jeho konkurentům – vyšší objem výroby u podobně „anonymního“ dodavatele znamená nižší ceny pro všechny, kdo jeho služeb využívají.

Problematický Galaxy Note 7

Agentura Reuters připomíná, že Samsung si nemůže dovolit další problém spojený s kvalitou svých výrobků. V roce 2016 firma stáhla vlajkový model Galaxy Note 7 na základě zpráv o případech, kdy se přístroj vznítil. Letos musela jihokorejská společnost odložit uvedení svého skládacího telefonu, protože displej byl náchylný k poškození.

Zdroje obeznámené se strategií Samsungu uvedly, že Samsung s ohledem na malé marže u levných chytrých telefonů nemá na výběr a chce-li snížit náklady, musí se vydat po stopách svých čínských konkurentů. „Spíše než dobrá strategie, je to nevyhnutelná strategie,“ konstatoval jeden ze zdrojů.

Společnost Samsung v prohlášení uvedla, že omezené řady mobilních telefonů nechá vyrobit mimo své vlastní továrny, aby si rozšířila portfolio a „zajistila si na trhu efektivní řízení“. Odmítla specifikovat kolik telefonů ODM dodavatelé vyrábí a jejich konečný objem bude podle Samsungu teprve určen.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí nejlepší chytré telefony na trhu

Hned několik velkých výrobců mobilů odhalilo v uplynulých týdnech své nové vlajkové lodi. Novinky slibují v první řadě špičkový výkon, díky němuž dovedou...

Výběr článků

Načítám