Jak na krásné fotky podzimu aneb Foťte, hýří barvami!

Podzim je jedno z nejfotogeničtějších období díky pestrým barvám, kterými příroda hýří. Když vysvitne slunce, láká nás k procházkám přírodou, ale i mlhavá rána mají své kouzlo. Přečtěte si několik tipů, jak na svých fotografiích zachytit krásy tohoto období co nejlépe.

Jakou zvolit fotografickou výbavu, abychom získali krásné výsledky? Svoji fotku ale určitě povýšíte, pokud využijete kvalitnější kompakty a ultrazoomy. Ideální jsou pak zrcadlovky, které nám poskytují větší možnosti, práci za horších světelných podmínek (východ a západ Slunce) a kvalitnější snímky třeba právě kvůli velikosti snímače nebo možnosti výměny objektivů. Zajímavá je například zrcadlovka D7500, která má velký dynamický rozsah, což se při fotografování krajiny velmi hodí, ale také stavba těla je přizpůsobena ne úplně příjemným okolním vlivům (deštík, mlha, mráz).

Kdy vyrazit za podzimní fotkou?

Nejlepší světlo je vždy krátce po východu slunce, nebo těsně před jeho západem, v takzvané zlaté hodince. Slunce je v tuto dobu nízko na obloze a jeho světlo má opravdu zlatý nádech. Je tzv. měkčí a tím vhodnější pro pořizování fotek, tedy nejvíce fotogenické. Focením v těchto časech se také vyhnete tvrdým stínům tvořeným světlem dopadajícím kolmo k zemi okolo poledne, které například na obličeji opravdu nevypadají lichotivě.

Tipy »jak na krásné podzimní fotografie« vám může dát například Tomáš Morkles, fotograf a lektor Nikon školy, na jednom ze svých kurzů.

Obecně lze říci o podzimním focení toto:

  • Experimentujte s vyvážením bílé barvy. Aby vynikly barvy podzimu, je vhodné použít volbu »zataženo«, i když svítí slunce.

  • Pusťte se do protisvětla. Magický zlatý závoj nebo shluky barevných reflexí mohou být tou pomyslnou třešničkou na dortu.

  • Buďte jako profesionální fotograf přrody, používejte stativ a polarizační filtr. Využijte nízké hladiny ISO, pracujte s dlouhým expozičním časem.

  • Dbejte na kompoziční pravidla – vedení pohledu pomocí linií a křivek, vyzkoušejte zlatý řez, rámování, rytmus i jeho porušení. Pokud je součástí krajiny řeka s lesklou hladinou, stromořadí nebo horská cesta plná zákrut, využijte je na fotce. Tyto linie vedou pohled diváka.

  • Zakomponujte výrazné prvky (dominantní stromy, skalní věže, dřevěné chalupy) mimo střed vaší fotky. Pokud se v krajině vyskytuje nějaký výrazný tvar nebo barva (vrcholky hor, trsy květů, zabarvené podzimní listí) foťte tak, aby se tento motiv v záběru vícekrát opakoval. Taková rytmika je pro lidské oko velmi příjemná.

Foto: Tomáš Morkles – kurz Probouzející se České středohoří, D7500, objektiv 10-20 mm