The Capitals: Bez svobodných médií není ani žádná demokracie

© Sarantis Michalopoulos

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

BRUSEL

EURACTIV slaví 20 let. Bez svobodných médií utichne veřejný prostor, a nebude tady žádná demokracie. Právě tato slova pronesla evropská komisařka Margrethe Vestagerová při příležitosti oslav 20 let od založení mediální sítě EURACTIV.

„Potřebujeme nezávislá, nestranná a snad i proevropská média, protože právě tato kombinace je klíčová,“ uvedla dánská politička, která by se měla od prosince chopit postu výkonné místopředsedkyně Evropské komise pro Evropu připravenou na digitální věk.

Vestagerová podotkla, že připravenost Evropy na digitální věk nespočívá jen v tom, že se všichni zaměří na byznys a technologie.

„Být digitální spočívá v tom, že si vezmeme co nejvíce z digitálu a vytvoříme společnost, o které sníme a která je založená na lidském blahobytu a svobodě,“ uvedla dále komisařka.

„Evropa, která je připravena na digitální věk, znamená Evropu, kde společnost vyhovuje občanům, trh slouží spotřebitelům a technologie lidem,“ dodala Vestagerová.

[Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com]

///

PAŘÍŽ

Francouzi ve Velké Británii nejsou připraveni na brexit. Zpráva francouzského Senátu ukázala, že 75 % Francouzů, kteří žijí ve Spojeném království, není připraveno na odchod z EU.

Aby Francouzi získali status trvalého usedlíka, musí se online zaregistrovat na britském ministerstvu vnitra. Dosud to však učinila pouze čtvrtina ze 300 tisíc Francouzů, tedy pouze 70 tisíc z nich.

„Řada našich krajanů zatím s registrací vyčkává, protože věří, že nakonec nebude nutná,“ popsal ve zprávě senátor Jean-Pierre Grand.  Ať už brexit proběhne podle vyjednané dohody nebo bez ní, Francouzi se přesto musí registrovat. (EURACTIV.FR)

///

BERLÍN

V debatách nebuďme osobní, vyzývají politici. Krátce před začátkem spolkové stranické konference CDU v Lipsku se ozývají hlasy uvnitř této konzervativní strany volající po konci „osobních diskusí“. V rozhovoru pro noviny Neue Osnabrücker Zeitung vyzval předseda vlády Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther (CDU) svou stranu k návratu k objektivní práci a ukončení vzájemných sporů mezi kolegy.

Lídr CSU Markus Söder mezitím označil kritiku spolkové vlády ze strany politika CDU a rivala Annegret Krampové-Karrenbauerové Friedricha Merze za chybu.

Podle Güntera dokázal Söder správně reflektovat vývoj v posledních letech a navrhl jasnou cestu k tomu, aby tandem CDU/CSU dokázal získat zpět svou původní sílu. „Myslím si, že CDU se v současnosti může od CSU hodně učit,“ řekl. Ti, kteří místo toho sejí vítr, nakonec sklidí bouři, a skončí se stejně negativním obrazem jako nynější velká koalice, dodal. (Claire Stam | EURACTIV.de)

///

ŘÍM

Povodně v Benátkách. Benátky se po povodních snaží vrátit zpět do zajetých kolejí. Nepříznivému počasí čelí také Matera, hlavní město evropské kultury pro rok 2019, které se nachází v italském regionu Basilicata. Situace je tak vážná, že město už požádalo o vyhlášení mimořádného stavu. Škody odhadlo na 8 milionů eur, způsobily je především silné deště a bouřky.

///

ATHÉNY

Mitsotakis volá po solidaritě. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis požádal regionální guvernéry v Řecku, aby prokázali solidaritu a přijali do konce listopadu čtyři tisíce uprchlíků. „Nemůžu bojovat a žádat o solidaritu Evropu, když není nikdo (solidární) ani mezi námi,“ cituje premiéra mediální partner sítě EURACTIV, Athénsko-makedonská tisková agentura.

///

VARŠAVA

Lídr opozice? Podle posledního průzkumu polského deníku Gazeta Wyborcza by měl do čela opozice stanout Borys Budka z Občanské platformy (PO/EPP), která je největší opoziční stranou v zemi. Budka se proslavil zejména v době protestů proti soudní reformě navržené vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS) a od té doby si udržuje vysoké postavení v parlamentu i ve straně. Podporuje ho 30 % respondentů zmíněného průzkumu. Małgorzata Kidawa-Błońska, která stála v čele kandidátky PO v nedávných parlamentních volbách, získala 23% podporu. Donald Tusk skončil na třetím místě s 11 %, zatímco současný vůdce PO Grzegorz Schetyna se těší jen 4% podpoře.

Mezitím se PO nedaří nalézt vhodného kandidáta na prezidenta. Pouze Kidawa-Błońska již oznámila, že bude kandidovat. Tusk i Rafal Trzaskowski, starosta Varšavy, se své kandidatury vzdali. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Slovenské zemědělství se vzpamatovává. Podle zástupce slovenské asociace mladých farmářů a člena Evropské rady mladých farmářů Milana Jurkyho se díky práci investigativních novinářů slovenské zemědělství postupně vzpamatovává. Přesto podle něj zemědělské dotace z EU přinesly farmářům více škody než užitku. „Přímé platby udělaly ze Slováků sběratele hektarů. Čím více půdy vlastní, tím více dostanou financí, bez ohledu na to, zda přinášejí nějaký užitek venkovu,“ uvedl Jurky v rozhovoru pro EURACTIV.sk. (Marián Koreň | EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Digitální zdanění. Česká vláda odsouhlasila 7% digitální daň na tržby internetových gigantů jako Facebook nebo Google. Nový zákon by měl začít platit v létě příštího roku a podle odhadů ročně přinést do rozpočtu zhruba 5 miliard korun. Legislativu musí ještě schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

///

SOFIE

Podoba se zeměmi Latinské Ameriky. Bulharsko je zemí, která naplňuje základní potřeby svého obyvatelstva, ale stojí na kontroverzních základech. Kvůli tomu se v letošním žebříčku Social Progress Index podobá zemím z Latinské Ameriky. Index vydává washingtonská nezisková organizace Social Progress Imperative, která pracuje s 51 indikátory stavu společnosti, od přístupu k toaletám a bydlení po svobodu médií a kvalitu univerzit. Ty zkoumá téměř ve 150 zemích. Letos autoři indexu zařadili Bulharsko na 43. příčku z celkových 149. Co se týče HDP měřeného na základě kupní síly populace, Bulharsko zaujalo 51. pozici.

///

ZÁHŘEB

Smutné výročí. Chorvatsko si připomíná 28. výročí pádu města Vukovar, který symbolizuje začátek války v roce 1991. Chorvatský premiér Andrej Plenković řekl, že vláda se bude nadále věnovat případům osob, které po pádu města zmizely. Předpokládá se, že nezvěstní byli drženi, mučeni, nebo zavražděni srbskými silami na neznámém místě. „Státní instituce nepoleví, dokud nebude problém vyřešen,“ uvedl Plenković a vyzval Bělehrad, aby Chorvatsku poskytl informace a data, kterými disponuje. Otázce novináře, jestli kvůli tomu Chorvatsko hodlá blokovat vstup Srbska do EU, se ale premiér vyhnul.

Tusk míří do čela EPP. Končící předseda Evropské rady Donald Tusk se stane předsedou Evropské lidové strany (EPP). Na sjezdu, který se uskuteční ve středu a ve čtvrtek (20. – 21. listopadu) v Záhřebu, polského expremiéra jmenuje novým předsedou frakce její stávající šéf. Ačkoliv jeho jmenování ještě není oficiální, Tusk má pozici téměř jistou. Kromě zvolení nového vedení si EPP na sjezdu stanoví agendu pro následující roky. Očekává se, že mezi prioritami bude ochrana klimatu a právního státu. (Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Vučič byl propuštěn z nemocnice. Srbský prezident Aleksandar Vučič byl po třech dnech propuštěn z vojenské nemocnice do domácího ošetřování. Důvodem hospitalizace byly kardiovaskulární problémy. Jeho stav je nyní stabilizovaný. (EURACTIV.rs)

///

Kalendář