Advokátka Karolína Babáková Foto: Twitter Karolíny Babákové

Odvolací soud bude řešit vyloučení Babákové z obhajoby Shenara

Pražský městský soud zrušil dnešní jednání v případu podnikatele a někdejšího předsedy představenstva společnosti Amun.Re Martina Shenara, který podle obžaloby nezaplatil přes 76 milionů na dani za prodej tří projektových společností společnosti ČEZ. Státní zástupkyně Petra Ullrichová chce v případu vyslechnout Shenarovu advokátku Karolínu Babákovou a snaží se, aby byla vyloučena z obhajoby.

Předseda senátu Tome Frankič žalobkyni nevyhověl. Ullrichová si však podala stížnost, o které bude rozhodovat Vrchní soud v Praze. Soudce proto jednání posunul až na únor.

Podle státní zástupkyně byla Babáková nejen ve statutárních orgánech firem, kvůli kterým je Shenar před soudem, zastávala také funkci jednatelky společnosti, která jim dělala účetní uzávěrku. „Vzhledem k těmto okolnostem by měla být vyslechnuta v postavení svědka,“ prohlásila Ullrichová. Nyní advokátku kvůli slibu mlčenlivosti vyslechnout nemůže.

Babáková uvedla, že začala Shenara obhajovat už v dubnu 2017. „Nemyslím si, že bych po dvouapůlletém obhajování mého klienta mohla v jeho věci vypovídat jako svědek,“ řekla soudu. Dodala, že není vázána mlčenlivostí pouze u Shenara, ale i u dalších lidí, kterých se kauza dotýká.

Soudce se přiklonil na stranu obhajoby, argumenty státní zástupkyně neuznal. Doplnil, že se už žádost o vyloučení advokátky z Shenarovy obhajoby u pražského městského soudu jednou řešila a byla zamítnuta.

Shenar koupil v roce 2009 stoprocentní podíly ve třech společnostech zabývajících se pronájmem a provozem nemovitostí. Firmy s projekty solárních elektráren na Českolipsku přejmenoval na eEnergy Ralsko, eEnergy Hodonín a eEnergy Ralsko – Kuřivody. Koncem téhož roku je za 515 milionů Kč prodal ČEZ, který je zaplatil v několika splátkách v následujících dvou letech.

Podle obžaloby Shenar nepodal daňová přiznání a nezaplatil daň z příjmu. Pětapadesátiletému miliardáři hrozí za daňové úniky až desetiletý trest vězení. Podnikatel vinu už dříve odmítl. Prohlásil, že by bylo hloupé prodat něco státní firmě a nezaplatit daně.

Policisté se dlouhou dobu zabývali také okolnostmi, za jakých Amun.Re prodal polostátní společnosti ČEZ obří solární parky u Ralska a Mimoně. Energetická společnost za ně zaplatila pět miliard korun, což bylo podle kritiků o miliardu dráž, než byla běžná výkupní cena. V médiích se objevily informace o tom, že firma Amun.Re má nejasnou vlastnickou strukturu, za kterou se mohou skrývat vlivní lobbisté. V představenstvu byli vedle Shenara také Babáková a právník David Michal z advokátní kanceláře Drahomíra Šachty, který spolupracoval s lobbistou Ivo Rittigem. Policie případ nakonec odložila.

(čtk)