Dopravci se poučili z minulých let, letos by měla vánoční sezóna proběhnout bez problémů

Bude letos doručování zásilek před Vánocemi stejný problém jako v minulých letech? Podle Miroslava Michalka, CEO Zaslat.cz, by měla být situace lepší. Kromě aktuální předvánoční sezónou žijí přepravci také přípravami na Brexit a zároveň se v rámci Evropy stále více integrují.

„Podle našich nejčerstvějších informací víme, že na letošní sezónu jsou dopravci připraveni a dodávky by měli zvládnout bez problémů, pokud situaci zásadním způsobem neovlivní počasí.“

Roky 2016 a 2017 byly průšvih, doručování se před Vánoci v podstatě zastavilo

Efektivita dopravců v sezóně 2016-2017 byla doslova průšvih a dala by se shrnout slovy všechno špatně. Přepravci nestíhali, neměli dostatek řidičů a nenakupovali technologie. Výsledkem byla situace, kdy se doručování v podstatě zastavilo, což vedlo k obrovským problémům na straně firem a značné nespokojenosti u koncových zákazníků. Loni už byla situace o poznání lepší, dopravci se poučili a nemuseli pozastavit služby ani v té největší špičce.

Zaslat.cz v předvánoční sezóně přepraví o 120 % více zásilek v porovnání s běžnými měsíci. Nejčastěji lidé posílají balíky o hmotnosti do 3 kg a velikosti krabice od bot.

Trh mírně paralyzuje brexit, dopravci se připravují na možné varianty

Minulá léta pro tradiční přepravce znamenala méně zisku, a to především proto, že byli neefektivní. Jejich sítě nebyly připravené na tak vysoké peaky, jaké nastávají právě před Vánocemi, a přepravci proto museli kapacity draze nakupovat. Mnoho z nich tak v letošní sezóně přistupuje k zavádění menších sezónních příplatků, které jdou přímo řidičům a jsou motivací k práci navíc.

Momentální trend je takový, že se dopravci napříč Evropou stále více integrují. Ještě nedávno měli v každé zemi různé systémy, ty se teď však začínají sjednocovat. Také se rozšiřují sítě pro výdej balíku po celé Evropě.

Meziročně se zvyšuje export zásilek do zahraničí o 15 %, tradičně vedou silné evropské země jako Německo, Francie a velká Británie.

Celý trh mírně paralyzuje stále se protahující rozhodnutí kolem brexitu. Pokud by došlo k tvrdému brexitu, určitě by to znamenalo zhoršení dostupnosti zásilkových služeb do Velké Británie i opačným směrem. Přepravci už jsou ale připraveni i na tuto variantu. V případě měkkého brexitu může dojít k podobným omezením jako u zemí mimo shengenský prostor. Vše je ale samozřejmě závislé na tom, jak budou vypadat finální smlouvy. Ty by teoreticky mohly zajistit i to, že bude pohyb balíků mezi Británií a zbytkem Evropy neomezený.

Lidé stále častěji objednávají přepravu balíků přes mobil

Zákazníci chtějí pohodlí a čím dál častěji využívají k objednání přepravy balíků mobil. My se jim samozřejmě chceme přizpůsobit, a tak brzy spustíme novou verzi webu, kde jsme mimo jiné zapracovali na jeho jednoduchosti a také mobilní verzi. V prvním čtvrtletí nového roku spustíme zbrusu novou mobilní aplikaci, která bude zase o něco pohodlnější a uživatelsky přívětivější.

Komentář CEO Zaslat.cz Miroslava Michalka k předvánoční sezóně: