Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Na hranici zákona


Na hranici zákona
Recenze knihy: Dokonalá smrt
Autor: Helen Fields
Originální název: Perfect Death. DI Callanach III
Nakladatelství: Kniha Zlín
Počet stran: 392
Skotská zima se stává osudnou pro mladou dívku, jejíž zmrzlé tělo je nalezeno v kopcích nad Edinburghem. Takřka současně s ní svůj poslední výdech prožívá také bývalý šéfinspektor místní kriminálky. Na první pohled to vypadá, že spáchal sebevraždu a nic nenasvědčuje opaku, snad kromě instinktu Avy Turnerové. U obou mrtvých přišla smrt nečekaně. Mladá dívka Lily byla vzorem všech ctností a to, že v její krvi bylo nalezeno poměrně velké množství omamné látky, se absolutně neslučuje s tím, co o ní věděli všichni její blízcí. Bývalý šéfinspektor Begbie zase dle svých kolegů neměl nejmenší důvod k sebevraždě a okolnosti jeho smrti jsou přinejmenším podezřelé. Do vyšetřování se pouští Luc Callanach s Avou Turnerovou a vědí, že by si měli pospíšit. Ať už spolu případy souvisejí nebo ne, jakmile se v Edinburghu začne umírat za podezřelých okolností, většinou na sebe další neštěstí nenechávají dlouho čekat.

Ava Turnerová byla nedávno povýšena na post šéfinspektora. S novými pravomocemi a povinnostmi se teprve začíná sžívat a vůbec jí nepomáhá, že neustále bojuje s komisařkou Overbeckovou, které pozvolný vývoj případu není po chuti, a že se její vztah s Callanachem nutně posunul do jiné roviny. Callanach je konfrontován se svou minulostí, před kterou utekl z Francie a Ava mu šokující odhalení nijak neulehčuje. Tradiční osinou v zadku je seržant Lively, který však má, zdá se, mnohem víc empatie, než by od něj kdokoli čekal.

Dokonalá smrt je již třetím dílem série s ústřední postavou Luca Callanacha, inspektora, se svým vlastním dílem nezáviděníhodné minulosti a šrámy na duši i na funkci tělesné schránky. Ava Turnerová je sebevědomá policistka, která si dala za úkol pomáhat ženám, které jsou tradičně znevýhodněny ve výkonu jejího povolání. Ačkoli to její nadřízení neschvalují, ona vždy stojí pevně nohama na zemi a na svých rozhodnutích si trvá za každou cenu.

Dokonalá smrt se točí kolem života zranitelných lidí. Sledujeme osudy těch, kteří přišli o někoho blízkého a s jejichž životem to pořádně mává. Vnímáme důležitost pocitu, že se mohou o někoho opřít, že jim nechybí v troskách vlastní existence někdo, kdo naslouchá a je jim záchrannou kotvou v rozbouřeném oceánu smutku, výčitek a beznaděje.

Přesto, že se detektivky Helen Fieldsové dají považovat za knižní cvalíky, čtenář se nikdy, ani na jedninou stránku, nestihne nudit nebo mít pocit, že se příběh zbytečně natahuje. Každá kapitola má v příběhu své místo a je nedílnou součástí skládačky, která se kompletuje přímo před očima. Rozdělení na kapitoly vám však odchod od knihy nijak neulehčuje, přerušit čtení je v případě této série takřka nemožné. Pořád se něco děje a vy prostě chcete číst dál a vědět, jak se to klubíčko záhad nakonec rozmotá.

Helen Fields se s ničím moc nemaže. Servíruje čtenářům necenzurovanou dávku brutality, násilí a nelítostných scén. Se životy svých postav nakládá, jako by nebyly její vlastní, a nemá s nimi slitování. Udílí jim rány, nechává na ně ječet a nebojí se jim ubližovat fyzicky ani psychicky. Čtenáři, kteří znají i předchozí díly a kromě detektivního aspektu se ke knížkám autorky vrací i kvůli životu vyšetřovatelů, si přijdou na své. Dokonalá smrt zdatně stačí předchozím dvěma dílům a ten předchozí možná snad dokonce předčí. Zkrátka a dobře, Dokonalá smrt stojí za přečtení a nedočkavé čekání na pokračování.
Ukázka knihy

Hodnocení autora recenze
90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90% 90%
V obchodech(219 - 402 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



A najednou…
Recenze knihy Mycelium: Program apokalypsy

Kolosální kniha o všech písních Pink Floyd
Recenze knihy Pink Floyd - Všechny písně

Velikost se měří srdcem
Recenze knihy Čarojas

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?