Autor Chladilova hitu »Jezdím bez nehod«: Objevili ho v domově důchodců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Autor Chladilova hitu »Jezdím bez nehod«: Objevili ho v domově důchodců!

V současnosti tráví čas Jaroslav Kopáček nejčastěji v denním stacionáři. Sestry Iveta Černá (vlevo) a Lenka Husáková (vpravo) si na něj nemůžu stěžovat.
V současnosti tráví čas Jaroslav Kopáček nejčastěji v denním stacionáři. Sestry Iveta Černá (vlevo) a Lenka Husáková (vpravo) si na něj nemůžu stěžovat. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Vladimír Hron, archiv Jaroslava Kopáčka)

Svého času, ve slavných šedesátých letech, to byl hit, který si prozpěvovala celá republika. Písničku Jezdím bez nehod zpíval Milan Chladil (†53). Málo se už vědělo, že autorem je Jaroslav Kopáček (88), někdejší saxofonista orchestru Karla Vlacha.

Po něm se v průběhu let slehla zem. Myslelo se, že je už mrtvý. Nyní ho však objevil moderátor a zpěvák Vladimír Hron (53). V Roudnici nad Labem, v domově důchodců.

Překvapení a dojetí
Jaroslav Kopáček byl také emeritním členem České Celý život zasvětil hudbě, po mozkové příhodě se ale stáhl do ústraní. Nyní byl objeven na severu Čech. „Když jsem začal v domově důchodců zpívat tuhle známou píseň, objevila se v davu ruka postaršího pána. Ten mi sdělil, že skladbu složil,“ popisuje pro něj šokující okamžik Vladimír Hron. „Vždy se stane něco, co člověk nečeká, ale tohle bylo opravdu neuvěřitelné, to člověk nevymyslí,“ neskrývá nadšení zpěvák. Jeho pocity s ním sdílel i sám skladatel Jaroslav Kopáček. „Byl jsem opravdu dojatý,“ shrnul. Ochotně se pak s Vladimírem vyfotil. „Čeká mě oběd s Yvettou Simonovou (91), tak je to takový malý dárek pro ni, protože se s panem Kopáčkem dobře znají,“ vysvětluje Hron.

Odkud se vzal
Ještě před dvěma lety vystupoval Jaroslav Kopáček s orchestrem Ferdinanda Havlíka. Jeho muzikantské začátky ale sahají do 50. let 20. století, kdy studoval na pražské konzervatoři. Jako dítě sice hrál na tahací harmoniku, tu ale s příchodem do Prahy vyměnil za saxofon. Díky svému talentu a také abstinenci se tehdy dostal ke Karlu Vlachovi (†74). „Tenkrát Vlach měnil některé členy, kteří holdovali alkoholu. Já jsem nepil,“ vzpomíná muzikant. Nástup do věhlasného orchestru považuje za milník svojí kariéry. „Desetkrát jsme byli v Japonsku, několikrát jsme hráli v New Yorku, poznal jsem díky tomu spoustu zajímavých lidí,“ líčí saxofonista.

Lenivější Chladil?
Postupně se propracoval ke spolupráci s pěveckými esy jako Yvetta Simonová, Milan Chladil (†53) nebo sám Karel Gott (†80). „Chladil i Gott byli na velmi podobné úrovni. Jenže Karel byl pilnější, dokázal se naučit desítky textů, měl větší přehled. Milan byl takový lenivější,“ vypráví pan Jaroslav. Spolupracoval také s Divadlem ABC pod vedením Jana Wericha (†75). Tady měl příležitost hrát jazz a swing, který mu už jako klukovi přirostl k srdci.

Píseň jako sázka
Hit Jezdím bez nehod, který nazpíval Milan Chladil, napsal Jaroslav Kopáček díky sázce. „Tehdy se vyhlašovaly soutěže pro textaře a skladatele, kteří tak měli příležitost dostat svoji píseň do povědomí lidí. Říkal jsem kolegovi, že na tom určitě nic není, když člověk hudbě trochu rozumí,“ povídá s úsměvem muzikant. Kamarád ho ale chytil za slovo a přiměl k napsání hitu. „Vůbec jsem nečekal, že to bude takový úspěch. Díky té sázce vznikla píseň, která je slyšet ještě i dnes,“ doplňuje Kopáček. Slavnou skladbu následně otextoval Zdeněk Borovec (†69) a zazněla například i ve filmu Rebelové režiséra Filipa Renče (54).

S Havlem v domě
Olgou (†62). Pracoval v té době jako kulisák v Divadle ABC, kde Jaroslav Kopáček působil. „Každý, kdo šel do toho domu, se musel legitimovat a uvést důvod návštěvy,“ vzpomíná dcera Jaroslava Kopáčka Irma Hejhalová. Na rodinu Havlových vzpomíná Jaroslav Kopáček jako na slušné, vzdělané lidi. „Akorát jednou tam byl takový rachot, to když si přivezli nahrávku skupiny Plastic People,“ směje se senior. Na konci sedmdesátých let žil v pražských Dejvicích, dům byl pod neustálým dohledem tehdejší StB. Pod Kopáčkovými bydlel totiž Václav Havel (†75) se svojí ženou.

Píseň Jezdím bez nehod 
Tak já pádím (on pádí) cestou necestou, (vždy svěží) v pět v Dejvicích (v pět v Dejvicích), v Brně před šestou (to stěží)...
Dva roky jezdím bez nehod, s větrem se honím o závod. Na moje obutí je spolehnutí a motor má vždy správný chod...



Přečtěte si
vigela
20. 11. 2019 • 08:57

Hezká zpráva o hezké písničce. Autorovi přeji ještě hodně let spokojeného života.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.