Hlavní obsah

Na design nezapomeňte ani v koupelně, vsaďte na detail

Právo, Gisela Růžičková

Koupelnám stále vládnou přírodní barvy a materiály. Při vhodné kombinaci jim ale sluší pocitově „chladnější“ kovové doplňky. Zkuste to s nimi, i z malé koupelny vykouzlíte designový skvost.

Foto: Dřevojas

Umyvadlové desky na míru z novinkové řady Bono v dřevodekoru Nebraska s dvěma umyvadly Joy.

Článek

Základní barevné schéma pro letošní rok vychází z použitých materiálů. Vysoký design určuje minimalismus, decentní barevnost, důraz na kvalitu materiálů a zařizovacích předmětů. Proto i běžnou panelákovou koupelnu lze proměnit v úžasnou místnost, kde se budete cítit dobře a prakticky.

Luxus v přírodním stylu

Už několik let dominují v architektuře koupelen přírodní materiály: bláznivé a kontrastní barvy obkladů a dlažeb vystřídaly dřevo a kámen, případně pohledový beton.

Zmíněné materiály nepatří mezi nejlevnější, proto se dost často využívají i další metody, díky kterým lze dosáhnout kýženého efektu: velkoformátová keramika s povrchem připomínajícím dřevo či přírodní kámen může být rozumnou volbou pro každého, kdo hledá výhodný poměr cena/výkon.

Navíc – navzdory tomu, že třeba dřevo na podlaze v koupelně dodá této místnosti punc luxusu – je keramická dlažba bezesporu praktičtější a méně náročná na údržbu.

I baterie si drží kvalitu

V designu vodovodních a sprchových armatur také převládá minimalismus. Významným trendovým prvkem je narůstající popularita retro designu – pokaždé ale pouze v důsledné harmonii s celkovým pojetím koupelny.

Největší výhodou inteligentních koupelnových baterií jsou velké úspory vody

Tipy a trendy

U těchto praktických koupelnových pomocníků kladou výrobci důraz na kvalitu provedení. Kromě tradičních materiálů, jako je chrom, se o slovo hlásí i matné povrchy, různé typy broušeného kovu – ocel, nikl či mosaz.

V případě retro řešení pak taky v kombinaci s keramikou.

Barvy vycházejí z přírody

Je jen přirozené, že barvy letos vycházejí z barev použitých materiálů: dřeva, kamene a kovu. Ale objevují se tu také přírodní tóny – hnědá, béžová, šedá, bílá a zelená. Zelená není dominantní barvou, spíše doplňkovou – ideálně se stále více objevuje v podobě rostlin.

A díky stoupající popularitě druhů, kterým koupelna vysloveně svědčí (stálezelené mechy, pepřinec, „domácí štěstí”, ledviník apod.), se tento typ dotvoření interiéru stává dostupnějším a jednodušším.

Naučte se kouzlit s barvami, dopřejte si doma kreativní změnu

Tipy a trendy

Dominantní barvy se vyskytují na stěnách a podlahách. Černá vytváří spíše pozadí, používá se jako doplňková, neutrální barva, neměla by být v kontrastu s ostatními.

Krásné teplo předá radiátor

Pokud byste rádi přizpůsobili design vaší koupelny aktuálním trendům, zkuste začít třeba od radiátoru. Užitečný a často opomíjený doplněk se může stát designovou ozdobou koupelnového interiéru.

Odborníci v koupelnové architektuře vyzdvihují barevnou sladěnost interiéru i hru s decentními kontrasty. Promyšlený výběr obkladů a zařizovacích předmětů vždy vdechne koupelně osobitý výraz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám