Epsteinovi dozorci falšovali záznamy před jeho sebevraždou, tvrdí prokurátor

Dva vězeňští dozorci, kteří měli službu v noci, kdy zemřel americký finančník Jeffrey Epstein, čelí obvinění, že ho každých 30 minut nekontrolovali, jak jim bylo zadáno, a falšovali o tom záznamy. Epstein se v srpnu oběsil v newyorské vazební věznici, kde byl kvůli podezření ze sexuálního zneužívání nezletilých dívek.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skica Jeffreyho Epsteina u soudu

Skica Jeffreyho Epsteina u soudu | Foto: Jane Rosenberg | Zdroj: Reuters

Informoval o tom v noci na středu zpravodajský web BBC. Oba dozorci, kteří v úterý u soudu prohlásili, že jsou nevinní, byli podle agentury AP propuštěni na kauci.

Soudní patoložka odmítá tvrzení kolegy, že byl finančník Epstein zavražděn. Konstatovala sebevraždu

Číst článek

Dozorci Tova Noel a Michael Thomas jsou v kauze kolem Epsteinovy smrti první obvinění. Oba měli při své službě 10. srpna za úkol Epsteina kontrolovat každých 30 minut. Epstein byl tehdy na cele sám. Podle BBC byl vězeň těsně předtím odebrán ze seznamu potenciálních sebevrahů – poté, co se předtím pokusil vzít si život.

Generální prokurátor Geoffrey Berman u soudu v úterý uvedl, že dozorci neprovedli nařízené kontroly a lhali o tom. Podle prokuratury „značnou část“ své služby „strávili u stolu, surfovali na internetu a pohybovali se ve společných prostorech“ a následně pak „falšovali záznamy“ o tom, že spočítali vězně. V prohlášení také stálo, že podle záznamů z bezpečnostních kamer u Epsteinovy cely nebyl tu noc nikdo jiný.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme