InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Majitel strakonického květinářství Oáza byl vyhlášen Živnostníkem roku

Petr Šefl a květiny patří k sobě. 
 , Autor: Pavla Maradová

Petr Šefl a květiny patří k sobě.     Autor: Pavla Maradová

STRAKONICE - Titul Živnostník roku 2019 převzal v Rytířském sále na strakonickém hradě podnikatel Petr Šefl (42). Toto příjmení je již léta ve Strakonicích spojováno s květinami.

 

Po rodičích převzal Petr Šefl květinářství, kterému dal novou dimenzi. Ve šlépějích svých rodičů šel jen částečně. Zůstal u prodeje květin, ale po zvažování, jakým směrem se vydat v branži, kde je tak velká konkurence, opustil prodej ozdob, sošek a obrázků a soustředil se především na to, aby jeho sortiment řezaných květin byl co nejširší. Ukázalo se, že vsadil na dobrou kartu.

Květiny prodává ve stánku pod nemocnicí, což je především služba těm, kdo přicházejí navštívit pacienty. Tomu je také uzpůsobena pracovní doba od sedmi hodin ráno do čtyř odpoledne. Top prodejnou je květinářství ve strakonickém obchodním parku. Tady je provoz od rána až do večera, tak jako v celém nákupním areálu. „Před otevřením této prodejny mě hodně lidí odrazovalo od myšlenky mít tu květiny bez doplňkového prodeje. Já viděl potenciál především v čisté formě prodeje, velkém sortimentu a čerstvosti květin," vysvětluje oceněný živnostník. A tak investoval především do zakoupení velkého, proskleného chladicího boxu a vyplnil jej opravdu velkým a pestrým sortimentem řezaných květin. Pohled do boxu přímo láká pořídit si hned několik pugetů. Vybere si tu každý, pro jakoukoli příležitost.

Velký důraz dává Petr Šefl především na obsluhu. „Květiny nemůže prodávat někdo, kdo se při tom tváří otráveně a nemá vztah k lidem. Vázat květiny naučíme téměř každého, ale pozitivní povahu musí mít člověk v sobě," říká sám vždy pozitivně naladěný Petr Šefl.

Moderní květinářství s důrazem na velký sortiment a trvanlivost chce brzy ještě podpořit novým chladicím boxem s regulací vlhkosti. „Chci, aby si u nás vybral každý a doma mu květiny vydržely co nejdéle," vysvětluje. Sám nemá rád dlouhé čekání a chápe, že to nedělá dobře asi nikomu. Proto raději platí dvě obsluhující, aby lidé zbytečně nečekali. Květiny zde váží ke všem příležitostem, pochopitelně i na svatby nebo smuteční události.

Moderní prodejna v jednoduchém černošedém designu, nechává vyniknout především květinám. A o to také jde. A tak jediný problém, se kterým se podnikatel potýká, je výběr personálu. Z odpovědi na otázku, zda upřednostňuje profesionální floristky, vyšlo najevo, co je nejdůležitější: „ Jsem pochopitelně rád, když přijde někdo, kdo obor ovládá, ale nám jde především o vystupování a schopnost porozumět zákazníkům a snahu vyjít jim vstříc."

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace