Davis Cup: Kanaďané jsou prvními čtvrtfinalisty. Nadal pomohl k obratu Španělů

19. 11. 2019, 23:06
Aktuality 49
DAVIS CUP - Po 54 letech se v Davis Cupu střetla Kanada se Spojenými státy americkými a až na 16. pokus se Kanaďané dočkali premiérového vítězství. V Madridu dnes bodoval Vasek Pospisil i Denis Shapovalov, kteří rozhodli o tom, že Kanada jako první postoupila do čtvrtfinále osmnáctičlenného finálového turnaje. Vítězně začali domácí Španělé, když jim k obratu proti Rusům pomohl i Rafael Nadal.
daviscupový tým Kanady (© AFP)

Prvními čtvrtfinalisty se stali Kanaďané, kteří vyhráli skupinu F i přesto, že kvůli zranění nemohl nastoupit 21. hráč světa Felix Auger-Aliassime. Dokonale ho totiž zastoupil Vasek Pospisil, který překvapil včera proti Fabiu Fogninimu i dnes proti Reillymu Opelkovi

Aktuálně až 150. hráč světa Pospisil tak položil základ k vítězství nad Italy i Američany. Druhý bod pak přidal Denis Shapovalov, který po včerejší téměř tříhodinové bitvě s Matteem Berrettinnim zvládl dnešní souboj s Taylorem Fritzem, kterého porazil 7-6 6-3. 

Kanada se střetla se Spojenými státy v Davis Cupu po dlouhých 54 letech a až na 16. pokus se dočkala premiérového vítězství.


Austrálie přehrála Kolumbii
Ve čtvrtfinále Kanaďané narazí na Belgičany, nebo Australany. Ti se o první místo ve skupině D utkají ve vzájemném duelu, neboť vyhráli své úvodní duely proti Kolumbijcům.

Za Austrálii dnes bodovali favorizovaní Nick Kyrgios a Alex De Minaur a ve čtyřhře překvapivě i John Peers s Jordanem Thompsonem, kteří udolali světové jedničky Juana Sebastiana Cabala s Robertem Farahem.

Francouzi Herbert s Mahutem pokračují na vítězné vlně
Čerství vítězové Turnaje mistrů ve čtyřhře Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut dva dny po triumfu v Londýně navázali na vítěznou šňůru i v Davis Cupu. Pro Francii získali klíčový bod ve svém úvodním duelu s Japonskem.

Herbert s Mahutem zdolali pár Ben McLachlan a Jasutaka Učijama 6-7 6-4 7-5 a připsali si 10. výhru v řadě. Loňské finalisty předtím dostal do vedení Jo-Wilfried Tsonga, následně vyrovnal Jošihito Nišioka po skalpu Gaëla Monfilse.

Skupinu A doplňuje Srbsko, které zahájí turnaj ve středu a mělo by nasadit i světovou dvojku Novaka Djokoviče.

Vítězství dnes slavily také reprezentace Argentiny (3-0 nad Chile) a Kazachstánu (2:1 nad Nizozemskem).

Nadal nastartoval obrat Španělů
Hvězdou večerního programu byl Rafael Nadal. První hráč světa porazil 6-3 7-6 Karena Chačanova, s nímž vyhrál i sedmý vzájemný duel, a souboj Španělů s Rusy vyrovnal na 1-1 poté, co Andrej Rubljov zdolal Roberta Bautistu.

Obrat Španělů pak dokonali ve čtyřhře Marcel Granollers s Felicianem Lópezem, kteří v nočním zápase porazili Chačanova s Rubljovem.

Nadal v Davis Cupu přidal 25. singlovou výhru v řadě; jako jediný ho stále dokázal porazit při debutu v únoru 2004 pouze Jiří Novák v Brně.

Ačkoli dosavadní návštěvy při novém daviscupovém finálovém turnaji pro 18 týmů jsou mizerné, Nadalovi fandilo v hale Caja Mágica 12.500 lidí. Více se jich do hlediště ani nevešlo.

"Tenhle nový formát je ošidný, protože každá chyba vás staví do pozice, v níž být nechcete," řekl Nadal. "Atmosféra ale byla úžasná. Jediné špatné je, že poslední zápas začal v jednu v noci. To je složité pro nás hráče i pro diváky, protože zítra je normální pracovní den," dodal.

Pokud chtějí Španělé vyhrát svou skupinu, musí ve středu večer potvrdit roli favoritů proti obhájcům titulu Chorvatům. Ti jsou ve Španělsku bez Marina Čiliče, jedničkou je bze formy hrající Borna Čorič.

Ze šesti skupin postoupí jejich vítězové a dva nejlepší týmy z druhých míst do čtvrtfinále, dál se bude hrát vyřazovacím způsobem.

 

• DAVIS CUP 2019, FINÁLOVÝ TURNAJ •
Madrid / Španělsko, tv. povrch / hala,
úterní výsledky (19. 11. 2019)
• skupina A •
Francie - Japonsko 2-1
Tsonga - Učijama 6-2 6-1
Monfils - Nišioka 5-7 2-6
Herbert/Mahut - McLachlan/Učijama 6-7(4) 6-4 7-5
• skupina B •
Španělsko - Rusko 2-1
Bautista - Rubljov 6-3 3-6 6-7(0)
Nadal - Chačanov 6-3 7-6(7)
Granollers/F. López - Chačanov/Rubljov 6-4 7-6(5)
• skupina C •
Argentina - Chile 3-0
Pella - Jarry 6-4 6-3
Schwartzman - Garín 6-2 6-2
M. González/Mayer - Jarry/Podlipnik-Castillo 6-3 7-5
• skupina D •
Austrálie - Kolumbie 3-0
Kyrgios - A. González 6-4 6-4
De Minaur - Galán 6-4 6-3
Peers/Thompson - Cabal/Farah 6-3 3-6 7-6(6)
• skupina E •
Kazachstán - Nizozemsko 2-1
Kukuškin - Van de Zandschulp 6-2 6-2
Bublik - Haase 5-7 6-3 6-7(5)
Kukuškin/Bublik - Haase/Rojer 6-4 7-6(2)
• skupina F •
USA - Kanada 1-2
Opelka - Pospisil 6-7(5) 6-7(7)
Fritz - Shapovalov 6-7(6) 3-6
Querrey/Sock - Pospisil/Shapovalov 6-0 6-0 / bez boje Q./S.
pořadí skupin
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
MarcelPersch
Pořadí někdo, kde se to dá vidět? :)
Reagovat
Alien
Letošní DC přináší na jednu stranu neuvěřitelné zážitky, na druhou jsou to však neskutečné nervy! Uf, jak tohle dopadne?
Reagovat
kubiik
Hrozná srač** tenhle turnaj. Piqueho by měl někdo nakopat do prd*** ať táhne k fotbalu a neotravuje v tenise. Když chtěl turnaj, tak si měl udělat nějakej svůj Pique Cup a ne ničit značku DC. Tohle je hnusnej paskvil. Zápasy na 2 vítězný jsou stejná debi****, jako na TM ve vyřazovací fázi. DC už prostě neexistuje.
Reagovat
smazaný uživatel
No money no funny.

Pique rozhodil dukátky, tenisti je narvaly do kapes, vytáhly zaprášenou vlajku a za těch pár miliónu eur budou teďka týden předstírat, jak moc jim záleží na národním úspěchu.

Je to krásná podívaná.
Reagovat
Mayo
Za tým celým stojí Piquenbauer? Kks to som netušil :D
Reagovat
smazaný uživatel
DC neexistoval uz desat rokov.

Finále DC hrali tímy, so svojimi trojkami a stvorkami; lebo najlepsi nemali zaujem.

Takúto uroven Davis Cup mával.
Reagovat
kayzeer
To bylo úplně jedno. U týmového sportu pramálo záleží, kdo nastoupí na hřiště či kurt. A ve formátu domácích a venkovních zápasů to byla vždycky zábava.
Reagovat
smazaný uživatel
Nie, nie je to jedno.
Reagovat
Davor1
Tak mi ukáž tie tímy, ktoré hrali vo finále s trojkami/štvorkami, kde najlepší nemali záujem ty vole. Za posledné roky si takú situáciu fakt nepamätám, práve naopak, finále vždy malo solídnu úroveň. Tento paškvil nie je hoden nosiť meno DC.
Reagovat
smazaný uživatel
Argentína, Spanielsko vonku.

To len tak z brucha, bolo toho mraky.
Reagovat
Davor1
Len tak z brucha hej? :DDD A bolo toho mraky? :D Ty trepeš dve na tri, len sa tak práši. Ty už si vážne robíš z úst riť.

Tá Argentína, ktorá vyhrala DC proti Chorvátom s Del Potrom v zostave?
Myslíš tých španielov, ktorí prehrali v Česku s Ferrerom a Almagrom? Lebo práve to boli mimo Nadala dvaja najlepší španieli v tej dobe.
Reagovat
smazaný uživatel
Nie tá Argentína, hladaj dalej :)

Pointa je jasná, najlepší hráči na DC kaslali z vysoka a to ci bola k dispozícii dvojka alebo trojka je bezpredmetné a len tvoj hnidopichizmus na honenie ega.
Reagovat
smazaný uživatel
Argentína v SF, whatever. Hovorim, ze pisem z brucha.

Je nedostojne, aby sa semifinále a finále hralo bez top hráčov, starý formát DC bol dávno mŕtvy, fanusikovia si to akurat nevedia priznat a jediným pozitivom starého formátu bola nostalgia.
Reagovat
Davor1
Tak mi teda poraď, ktorá Argentína... tá z roku 2011, kedy hrali s Del Potrom a Monacom, alebo tá z roku 2008, kedy hrali s Delpom a Nalbandianom? To sú podľa teba tímové trojky/štvorky? Stále si nedal jediný relevantný príklad, keď toho bolo mraky, tak by to predsa pre teba nemal byť problém.

Pravdou je, že si tu klasicky napísal totálny nezmysel a nie si schopný nájsť jediný príklad, ktorým by si to potvrdil. Takže zase, keď sa jedná o fakty, si totálne mimo. Napíšeš tu nejakú tvoju smiešnu domnienku, ktorá je od reality niekde úplne inde. Ak by si napísal, že top hráči často kašľali na prvé, druhé kolá DC, tak ti to uznám, ale napísať, že vo finále hrali tímy často s trojkami, štvorkami lebo top hráči o to nemali záujem, a ešte dodať, že toho bolo mraky, to je vážne moc. Nie si ty náhodou politik?
Reagovat
smazaný uživatel
Absencia Federera, Djokovica, Nadala, Murrayho na DC je ten najlepší možný príklad..

Zvysok je len slovičkarenie, honenie ega a ako hovoris, politikárčenie z tvojej strany.

Pointa je jasná. DC bol jedna nepraktická, neatraktívna sútaz s béčkovými hráčmi..

Uved mi teda, kde a kedy sa v DC stretli top top hráci?...

No vidis, a zostanes smutný.

Stretnú sa az v Madride 2019, konečne.
Reagovat
smazaný uživatel
Což bude jediný zápas, kde příjdou diváci.
Reagovat
Fandina
Finále DC za poslední roky. Vždycky hráli jedničky týmů:

2013 Djokovic Berdych
2014 Federer Wawrinka Tsonga Monfils Gasquet
2015 Murray Goffin
2016 Del Potro Cilic
2017 Goffin Tsonga
2018 Cilic Tsonga

Kde vidíš, že topky nehráli.
Reagovat
George_Renel
A stačí se podívat, kdo a kolik DC má z těch nejlepších. Chybí snad ten titul někomu z nich? Mají DC Federer, Nadal, Djokovič? Odpověď je nasnadě.
Reagovat
Hypertac
Pravda je, že hrát čtyřhru tak pozdě je hovadina i o víkendu, ne tak v týdnu i na španěláky, kteří jsou na to zvyklí. Tak tak jsem vydržel do konce Rafy a to nemluvím o tom, že to vypadalo i na třetí set.
Reagovat
smazaný uživatel
Lidi, nevite, kdy prichazi Tennis Arena v prosinci? Ma to byt letosni posledni cislo.
Reagovat
Vlk-v-trave
No potom prvnim setu a tom fotbalovem vyrvalu na tribunach, kteri delaji Argentinos, jsem si predcasne mnul ruce...
V tom druhem Kvido na saku fatalni chyby, servis bez zatacek...hlava asi utekla nekde do Dyeney landu...skoda...tohle melo byt jasne ve dvou.
Reagovat
Vlk-v-trave
Skvely zacatek tretiho setu, cisty gem pro Koliho, ale pri podani Kvida, kteremu fakt svihlo :)))
Reagovat
Vlk-v-trave
hmm, to bylo spatne...Diego bude muset zachranovat.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Nole si po TM stěžoval na rameno a dneska hraje ATP. Tak jak to bylo? Vymlouval se, ze s nim dedek vymetl kurt?
Reagovat
Patik
čo chytá Nadalov syndróm.
Reagovat
EllNino
ATP?
Reagovat
smazaný uživatel
CUP :)
Reagovat
EllNino
tohle není ATP Cup ale :))
Reagovat
smazaný uživatel
To je jedno, dobře víš o čem mluvím, tak mě nenapadej za každé slovo. :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Jsi si jisty, ze se nachazis ve stejnem casoprostoru?:)
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě.

Týden zpátky se Nole po prohraném prvním setu s veteránem držel na TM za rameno, pak prohlašoval, že není fyzicky OK a za pár dní ztratí v úvodním zápase v Madridu 3 gamy?

Ty prášky se kupují kdyžtak kde, prosím odkaz.
Reagovat
turista
Vždyť Rafa udělal to samé co Novak v Paříži a za týden v Londýně hrál.
Reagovat
smazaný uživatel
Není pravda. Rafa hrál regulérně v Paříži každý zápas, poslední zápas vyhrál a pak si vymyslel zranění

Djokovič hrál, držel se za rameno, dělal chudáka, prohrál a za týden jede bomby.

Více méně udělal totéž, když mu nakládal na USO Wawrinka, akorát že to Fedovi neskrečnul, protože to nestihl.
Reagovat
turista
A něco podobného Nadal udělal v Indian Wells. Dělá to ale líp než Novak, protože si dokáže ohlídat aby neprohrál skrečí a má-li nějaký problém tak radši vůbec nenastoupí a pak má minimum porážek.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tak
Reagovat
Marduch
Když už, tak se držel za loket a pak to na otázku novinářů okomentoval, že šlo o jednorázovou bolest, která ale netrvala a mohl to dohrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Finále Spanielsko Austrália.
Semifinalisti: Rusi, Velká Británia.

Od piatka to budú parádne zápasy.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, ze tam nikdo nechodí a jde o h0vno.
Reagovat
smazaný uživatel
Na najlepšich je vypredané a ide o vizazstvo v DC.

DC po 100 rokoch opat zazije stret najlepšich hrácov tvárou v tvár. Nadal, Djokovic, Murray a iní.

Vyčkaj do piatku.
Reagovat
smazaný uživatel
Příteli, já tenis miluju, ale tohle je hrůza - hlavně ten povrch. Navíc se to ani nedá pořádně sázet, je tam jenom výhra vs. prohra, to mě nebaví.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, povrch je zelenej farby a preto stojí celý projekt za prd..

Aké povrchné..Tým sázením si to len korunoval.
Reagovat
smazaný uživatel
O to nejde, moc mě nebaví to sledovat na mobilu v aplikaci tipsportu.

K tomu to nemůžu pořádně ani sázet.

A navíc jde úplně o h0vno. Mě spíše překvapuje, že to sleduješ ty. Asi to bude Rafou, kdyby tam nebyl, tak je to Mickey mouse turnaj. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to turnaj s Nadalom, Djokovicom, Murraym, Kyrgiosom..Kedy naposledy sa taky hral?.
Reagovat
kayzeer
Ježišmarjá, takových je za rok několik... tohle je tedy další. No hurá.
Reagovat
turista
Možná i Srbsko se dostane daleko.
Reagovat
turista
Možná ještě že tady Rafa narazí na Serbinátora.
Reagovat
Mayo
Djoki ho vo vzájomnom zápase bude chcieť ponížiť ako to spravil Rafa v Ríme, kde mu uštedril kanara.
Reagovat
turista
Pokud na to už nezapomněl.
Reagovat
peek
A pak že tam Češi nehrajou. Do toho, Vašku!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist