Tolerance věřících by měla unést uměleckou nadsázku, vzkázal soud Dukovi

  12:22,  aktualizováno  15:31
Krajský soud v Brně odmítl odvolání kardinála Dominika Duky a jeho právního zástupce Ronalda Němce v kauze loňských provokativních divadelních her v Brně. Duka požadoval omluvu za zásah do svých osobnostních práv.

Brněnský městský soud už dříve rozhodl o neplatnosti žalob podaných na hry „Prokletí“ a „Vaše násilí a naše násilí“ od chorvatského režiséra Olivera Frljiče. Diváci je zhlédli při loňském festivalu Divadelní svět Brno pod záštitou Národního divadla Brno. Hry podle Dominika Duky urážely jeho náboženskou víru.

„Zamítnutí obou žalob bylo odvolacím soudem potvrzeno v zásadě ze tří důvodů. Prvním je ten, že podané žaloby nemají žádnou zákonnou oporu, druhým, že nesledují legitimní cíl, a třetím je ten, že omezení ochrany projevu na tomto základě není v demokratické společnosti nezbytné,“ odůvodnil rozhodnutí soudce Michal Ryška.

Podle něj umělecký projev může kritizovat náboženské vyznání.

„Umělecký projev používá specifické výrazové prostředky – symboliku, nadsázku. A pokud má potenciál přispívat k diskuzi o otázkách veřejného zájmu, tak je právně přípustný i za cenu jisté oběti na náboženském sentimentu části věřících osob. A víra a tolerance věřících by měly být v rámci demokratické společnosti natolik pevné, aby toto unesli,“ míní soudce.

Dodal, že hry mohou být důvodem pro vedení veřejné diskuze i pro veřejné zavržení podobných her.

„Ale není to dostatečným podkladem pro zásah nezávislého soudu jako orgánu veřejné moci do svobodného projevu,“ zdůraznil Ryška.

Nechci tolerovat samoúčelné urážky, prohlásil Dukův právník

Dukův právník Ronald Němec s rozhodnutím nesouhlasí.

„Rozsudek respektujeme, ale nesouhlasíme s ním. Proto budeme podávat dovolání. Otázka není o tom, jestli jsou žalobci úspěšní nebo neúspěšní. Ale je otázkou to, zda chceme společnost, kde se můžeme beztrestně urážet a být k sobě neslušní, anebo chceme společnost, kde spolu můžeme nesouhlasit, ale v rámci slušných mantinelů. Budeme se dotazovat Nejvyššího soudu i Ústavního soudu, zda je správné se urážet, či ne,“ prohlásil Němec.

Kardinál Duka se odvolacího soudu neúčastnil, stejně jako nepřišel ani k jednání městského soudu.

„Je akcentována svoboda na úkor svobody druhých. Kam jsme se to za sto let posunuli? Já takovou společnost nechci. Nemám problém s tím, aby v rámci demokratické společnosti docházelo ke slušnému vyjádření názorů. Nechci však tolerovat samoúčelné urážky,“ vyjádřil Němec stanovisko, které společně s Dukou zastávají.

Chtěli dostat do právního řádu rouhačství, tvrdí obhájce divadel

Žalovaná divadla – Centrum experimentálního divadla a Národní divadlo Brno – zastupovali Michal Šalamoun a Radim Kuchta. Oba jsou s verdiktem spokojeni.

„Rozhodnutí soudu prvního stupně bylo odůvodněno velmi komplexně a fundovaně a dnes se potvrdilo. Šlo o něco jiného, než o ochranu osobnosti žalobců. Šlo o to dostat trošku oklikou do českého právního řádu delikt rouhačství, což se díky rozhodnutí soudu nepovedlo,“ shrnul Šalamoun.

Podle něj zdravý rozum zvítězil a stát se zachoval hodnotově neutrálně, když nepovyšoval jednu víru nad další.

„O ochranu osobnosti a urážky žalobců vůbec nešlo. Protože ty hry vůbec nebyly o nich, navíc se představení ani neúčastnili a nebyli omezeni ve vykonávání své víry,“ dodal Šalamoun.

„Ve věci fakticky vůbec nejde o ochranu osobnosti žalobců, ale o ochranu náboženského symbolu a ochranu památky Jana Pavla II.,“ poznamenal Kuchta.

Dostáváme se zpět do totalitního myšlení, reaguje církev

Církev odmítá argument soudu, podle nějž je v Česku křesťanů menšina, a většina lidí si přeje takovou svobodu projevu, která křesťany uráží.

„Jeden z důvodů, proč byla žaloba zamítnuta, je i ten, že žalobci nemají právo podat žalobu ve veřejném zájmu. Tak odvolací soud hodnotí ochranu dobrého jména církve a Ježíše Krista. Oprávnění hájit Ježíše Krista podle soudu nemá nikdo. To je však v rozporu se specifickým posláním kardinála - konat a chránit církev jménem papeže,“ sdělila ČTK mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Dalším důvodem zamítnuti bylo, ze křesťanů je v ČR málo, tedy jejich víra má menší ochranu vůči svobodě slova.

„Považujeme za neakceptovatelné, aby z důvodu, že je u nás menšina věřících křesťanů, bylo možné urážet a hanobit základ jejich víry, protože si to podle soudu demokratická většina přeje,“ uvedla mluvčí. „Dostáváme se tak zpět do totalitního myšlení a do doby, kdy u nás byli křesťané a církev pronásledováni a utlačováni,“ doplnila.

Církevní právo soud odmítl posuzovat

Odvolacímu řízení přihlížely asi tři desítky lidí z řad veřejnosti. Soudkyně Kateřina Čuhelová dokonce musela některým odepřít vstup z kapacitních důvodů.

Němec se v závěrečné řeči odkazoval i na církevní právo, to však soudní senát odmítl posuzovat.

„Jsme soudci objektivního práva, z hlediska jiných kodexů tuto věc posuzovat nemůžeme. A pokud odkazujete na vaše články k tomuto tématu, ráda bych vás upozornila, že soudní jednání není prostorem pro vaši reklamu,“ pokárala Němce Čuhelová.

Původně žaloba směřovala jen na Centrum experimentálního divadla, které však poskytlo jen prostor pro uvedení obou představení. Přehlídku pořádalo Národní divadlo Brno.

Policie brzy po uvedení obou her přijala devatenáct trestních oznámení směřujících hlavně na Národní divadlo Brno a jeho ředitele.

Vyšetřovatelé všechny podněty odložili, trestný čin nezjistili. Policie se zabývala také protestem hnutí Slušní lidé, které na několik desítek minut přerušilo představení vstoupením na jeviště. Tento protest policie předala do přestupkového řízení, radnice Brno-střed udělila 25 lidem pokutu v celkové výši 126 tisíc korun.