Voxel vyměnil kytaru za mandolínu. Natočil třetí album, s novou kapelou vyráží na turné

Zpěvák Voxel vyměnil kytaru za mandolínu, odložil looper a sestavil kapelu Voxel & Spol., se kterou natočil svoje třetí album. Začal si rovněž sám psát texty. Vzhledem k tomu všemu se deska jmenuje Nanovo, řekl Voxel, vlastním jménem Václav Lebeda.

Voxel desku a zároveň i svoji kapelu pokřtil 13. listopadu ve vyprodaném pražském Paláci Akropolis. Kmotry novinky se stali Jakub Ryba z kapely Rybičky 48 a písničkáři Pokáč a Michal Horák.

"Pět až šest let jsem až na výjimky hrál sám a už mě přestalo napadat cokoliv, čím bych koncert oživil. Cítím, že je tady prostor pro akustickou energickou kapelu," uvedl Voxel. "Najednou je na pódiu čtyřikrát více energie a asi stokrát více nápadů než kdy předtím," dodal.

Přerod Voxela ze sólového písničkáře s looperem u nohou a kytarou v ruce ve frontmana kapely s mandolínou nebyl úplně snadný. "Mandolína má osm strun, jiné polohy než kytara a ladění podle houslí. Takže jsem se začal učit něco úplně nového," řekl sedmadvacetiletý hudebník.

S novou kapelou vyrazil Voxel na turné, které zakončí 6. prosince v Jaroměři. Pokračovat bude i jeho spolupráce s Čechomorem, se kterým natočil píseň Kámen a kříž a odehrál několik koncertů.

Debutové album All Boom! vydal Voxel před pěti lety. Během prvních dvou let sólové kariéry se od původního elektropopu posunul spíše ke kytarovému písničkářství a jeho druhé album vyšlo v září 2015 pod názvem Motýlí efekt.

Voxel si získal mnoho příznivců, kritici ale jeho tvorbu hodnotí spíš negativně. Svou pozitivní hudbou určenou širokému publiku si vysloužil označení "Láďa Hruška českého popu" případně "Jiří Babica českého folku".

"Vnímám, že mě lidé mohou občas brát jako takového popového šumaře. Ale mě baví, že mohu takhle balancovat mezi popem a zahrát si i na undergroundovém festivalu Trutnoff. Moje písničky jsou přístupné poměrně širokému spektru lidí. A to jsou Láďa Hruška a Jirka Babica taky," reagoval tehdy Voxel.

Související

Voxel

Voxel v Brně představí originální folklórní show s cimbálovkou

Brno – Zpěvák Voxel vyjíždí na podzimní #PopFolklorTour, během které se představí v jiné poloze, než jsou jeho fanoušci zvyklí. Vystupovat bude v doprovodu cimbálové skupiny a diváci uslyší jeho hity v nezvyklém folklórním aranžmá. Jednou ze zastávek turné bude i Brno.

Více souvisejících

Voxel Hudba kultura

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy