Litoměřické náměstí zdobí nová trikolora z bronzu
Zdroj: www.litomerice.cz
Zajímavosti

Litoměřice - Centrum Litoměřic od neděle zdobí nové umělecké dílo. Je jím „vlající“, zhruba 80 centimetrů široká a půl metru vysoká trikolora z bronzu, upevněná na rohu budovy České spořitelny přímo na Mírovém náměstí.

Před zraky zhruba 250 lidí byla slavnostně odhalena v průběhu vzpomínkové akce pořádané občanskou iniciativou a městem Litoměřice u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Stalo se tak poté, co se v lidmi zaplněném kostele Všech svatých uskutečnila bohoslužba jako výraz díků za tři desítky let svobody.

„Jde o dar obyvatelům města Litoměřice. Symbolizuje nezávislost a svobodu, za kterou nasazovali lidé nejrůznějšího politického přesvědčení své životy, zdraví i kariéry,“ uvedl dnes jako hlavní řečník shromáždění bývalý disident, mluvčí Charty 77, senátor a současný europoslanec Alexandr Vondra.

Trikolora pochází z dílny litoměřické akademické sochařky Alžběty Kumstátové. S myšlenkou uspořádat sbírku na její pořízení přišel místostarosta Karel Krejza poté, co nezvítězila v městem vyhlášené veřejné soutěži na vytvoření díla ke 100. výročí založení Československé republiky, ale návrh jej zaujal. „Trikolora symbolizuje morální hodnoty, s nimiž se osobně ztotožňuji. Je pro mne čest, že jsem dostala příležitost ji vytvořit,“ uvedla místní sochařka.

Poté v diskusi vystoupili studenti místního gymnázia, ale i Renata Vášová a Radka Šumerová, které coby přímé účastnice tlumočily poselství organizátorů včerejšího protestu na Letné. Na závěr slavnostního aktu zazněla státní hymna v podání členky pěveckého sboru Cantica Bohemica Petry Jenčkové, kterou zpívalo publikum společně s ní. Následně účastníci zapálili svíčky a položili květiny nejprve u bronzové pamětní desky obětem nedemokratických režimů v podloubí radnice. Poté v průvodu vedeném skauty došli do parku Václava Havla k bustě prezidenta, který národ spojoval.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru