Ze zákulisí módních přehlídek očima modelky

Ze zákulisí módních přehlídek očima modelky

Velkolepé módní show patří k oblíbeným společenských událostem, na které se všichni milovníci módy chodí inspirovat a zároveň se podívat na snovou podívanou krásných dam, doslova plujících po mole, mnohdy za doprovodu tanečních kreací. Co se ale za jinak pohodovou show, z pohledu diváka, skrývá v zákulisí?

To, že modelka byla dříve brána laickým okem jako „ramínko na šaty“, by si dnes toto tvrzení už nikdo netroufnul tvrdit a pokud ano, vyvedeme vás rychle z omylu. Není to jen o kráse, která si žádá spoustu vytrvalosti, odříkání a času, ale především také o jazykové vybavenosti, vyrovnanosti, tanečního nadání a trochu té teatrálnosti. Přehlídkové molo je jako nemluvené jeviště divadla.

Co se skrývá za přípravami a jaká atmosféra panuje pár minut před vypuknutím show?

Choreografie

Nejeden divák si řekne: „Však se tu holky jen prochází, chodit umíme už jako malé děti.“ Zlaté oči! Za plynulou chůzi stojí hodiny práce v tanečním sále. Základem jsou rovná záda, stažená ramena, rovný vztyčený krk, jako by vás za něj někdo tahal vzhůru, pánev mírně dopředu, dlouhý plynulý krok, jako byste doslova pluly po vodě, a především přirozené hýbání oběma rukama. Zdá se to úsměvné, ale ne všechny modelky hýbou oběma rukama, buď mají jednu či obě statické a odnaučuje se to velmi špatně. Záda bývají leckdy ztuhlá a některá chůze modelek by mohla konkurovat robotovi. Nepřehání se to ani s boky, nejsme žádné břišní tanečnice! Základ bychom měly, ale co takové choreografie? Módní přehlídky se převážně skládají ze směsice návrhářů, kteří mají pokaždé jinou choreografii. Za večer se vystřídá leckdy 6 bloků. A zapamatujte si jiné nástupy, jednotlivé pózy na určitých místech a závěrečné defilé. Vždy se najde někdo, kdo choreografii zkazí, bez toho by to snad ani nebylo ono. Improvizace je hlavní motto večera.

Vizáž

Zákulisí se to hemží samým profesionálem. Od organizátorů, návrhářů, modelek, pomocníků na převlékání dívek a chlapců, ale také kadeřníků a vizážistů. Mnohým přáním návrhářů je „nude“ make-up, a tak, pokud máte špatnou pleť, máte holt smůlu. Proto se modelka musí o svou pleť náležitě starat. Máte 39 velikost nohy, ale přiřadili vám 41 nebo 38? Hlavně na sobě nenechat nic znát, nic nám není velké, nic nás netlačí! Tupírování vlasů či extrémně stažené vlasy do složitých kreací? Několik vlasů padne za vlast... tedy za show! A co takhle průhledný model? Profesionalita především.

Fígl modelek: Pokud není pleť jako ze žurnálu, barevný tón není sjednocený a červené stopy po akné nejsou úplně lichotivé oku – co s tím? Nezapomeňte na Visine kapky proti červenání očí. Stačí pokapat na zarudlá místa a červený terorista je téměř pryč! A pokud se pokožka jeví bez hydratace, je nutno vypít minimálně litr vody před show. Bude krásně nacucaná.

Chaos 15 minut před zahájením

Základem modelčina šatníku jsou přehlídková tanga. Jenže nejsou tanga jako tanga. Ta přehlídková spíše připomínají dvě titěrné šňůrky spojující ještě titěrnější prostor na zakrytí intimní partie. Spolu s vámi je v zákulisí minimálně dalších 50 lidí, pánové, dámy, lidi, které vidíte na přehlídce úplně poprvé, malý prostor. Všichni se dožadují svého přehlídkového outfitu, vládne chaos z přebíhání z jednoho konce na druhý a není prostor na stud. Nahota je tu zcela přirozená. Stydíte se? Rychle přestanete.

Line up

Seřadit se za sebe, závěrečné přelakování vlasů, přepudrování, dodělání rtěnky. Moderátor odstartoval show, jde se na věc. Srdce vám buší o sto šest, krev se vám dere do obličeje, možná máte pocit na omdlení. Go, go, běž! Jste v záři reflektorů. Cítíte pohled bezmála 500 párů očí.

Hlavně na sobě nenechat nic znát. Potlesk se line prostorem. Dokonalá show, říkali.

 Foto Olga Zmelíková - zmelikova.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram