Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vlado Rafael: eduRoma chystá knihu esejí Romové 30 let po revoluci

20. listopadu 2019
Čtení na 3 minuty

Romové 30 let po revoluci je připravovaná kniha esejí, úvah a kritických reflexí z pera 34 autorů a autorek, kteří v oblasti ochrany lidských práv a zlepšování postavení Romů na Slovensku během uplynulých tří dekád odvedli obrovské množství neocenitelné práce. Informuje o tom editor knihy a pracovník sdružení eduRoma Vlado Rafael na serveru Denník N.

Knize nejprve předcházela veřejná diskuse, kterou v dubnu 2019 realizovalo občanské sdružení eduRoma v bratislavském klubu Pod lampou, který vede prestižní týdeník .týždeň.sk. O měsíc později jsme na toto téma zrealizovali i odbornou konferenci. Stále to však nestačilo. Byl jsem přesvědčen, že jsme se k tématu 30 let “po” postavili jen okrajově a že jsme široké veřejnosti nezprostředkovali hlubší a vlastně i zajímavější pohled a zamyšlení nad polistopadovými dějinami Romů.

Říká se, že velké dějiny jsou odrazem těch malých – našich osobních dějin. V odborných diskusích a přednáškách o tomto tématu však stále pociťuji ze strany – i vzdělaných – lidí spíše nostalgii za bývalým režimem nebo často chladný, neosobní akademický odstup doprovázený narativem vědeckého plurálu. Nechtěl jsem proto publikaci, která by nabízela veřejnosti další odborné texty a analýzy. Naopak, chtěl jsem nabídnout čtenářům knihu, která by popisovala polistopadovou cestu Romů na Slovensku přes osobní, lidskou zkušenost, paměť a vlastní reflexi. Možná právě takto koncipovaná knížka by mohla oslovit nejen bezprostřední pamětníky polistopadových událostí, ale i dnešní generaci středoškolských a vysokoškolských studentů. A ano, chtěl jsem také sestavit knihu, která by oslovila i samotné autory.

Proto mě už při jejím vzniku – hned v úvodu – upřímně potěšily dvě věci, se kterými se jako publicista a editor nesetkávám často: 1. myšlenka napsat na toto téma krátkou esej, úvahu, se ze strany většiny oslovených autorů a autorek setkala okamžitě s pozitivním ohlasem; 2. většina z nich mi texty v dohodnutém čase i reálně dodala. Výsledkem je kniha, která čtenářům nabízí na 130 stranách zajímavě popsané životní zkušenosti, osobní vzpomínky, pohledy, ale také kritické reflexe a prognózy z pera 34 autorů a autorek, kteří v oblasti ochrany lidských práv a zlepšování postavení Romů na Slovensku během uplynulých tří dekád odvedli (a stále odvádějí) obrovské množství neocenitelné práce.

Jde zároveň o knihu, která představuje mezigenerační dialog o polistopadovém postavení Romů na Slovensku. Jeho ústředním motivem je “osudový dotek” s chudobou a nespravedlností a současně neutuchající touha pomáhat a vytrvale měnit tuto zemi na lepší a důstojnější místo pro život každého jednoho z nás. Je to ale i esej, která odráží zvnitřněný, neustále probíhající dialog veřejných intelektuálů – jejich sebezpytování, uvažování a zamyšlení se nad tímto tématem, jakož i jejich přetrvávající pochybnosti na třicetileté cestě k menšinové emancipaci.

Dá se říci, že kniha Romové 30 let po revoluci tvoří kapitoly malých dějin jejích autorů, kteří od polistopadových událostí s tímto tématem se ctí zápasí až do dnešních dnů. Mezi autory a autorky připravované knihy patří kromě jiných osobností i bývalí zmocněnci vlády pro romské komunity Miroslav Pollák a Anina Botošová, publicistka a aktivistka Jarmila Vaňová, šéfredaktor Romano Nevo Ľil Roman Čonka, sociolog Michal Vašečka, etnoložka a publicistka Zuzka Kumanovo, antropolog Alexander Mušinka, veřejná ochránkyně práv Marie Patakyová nebo spisovatel a bývalý předseda Veřejnosti proti násilí Fedor Gál.

Knihu vydává občanské sdružení eduRoma a veřejnosti ji představíme v lednu 2020.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon