Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Sir Nicholas Winton má v Brně opět pamětní desku. Tu předchozí někdo ukradl

V městské části Brno-Královo Pole odhalili pamětní desku na počest sira Nicholase Wintona, který v roce 1939 zachránil 669 židovských dětí z Československa. Deska je věnována také jednomu ze zachráněných dětí, Thomasovi Graumannovi, který svůj život zasvětil osvětovým akcím. Pamětní deska je umístěna na jeho rodném domě na Palackého třídě. Pamětní deska na domě bývala již v minulosti, někdo ji však ukradl a zničil.

Původní pamětní desku někdo ukradl

Na stejném místě byla už dříve pověšená pamětní deska, kterou však někdo rok po odhalení odcizil a zničil. „První deska obsahovala portrét Wintona s dítětem a portrét Graumanna stejně jako ta nová. Původní však byla z tvrzeného plastu, ta novější má kovový podklad a na tom je barevná mozaika. Policie první desku našla, dali jsme ji opravit a poté ji plánujeme umístit na úřad městské části Brno-Královo Pole," řekla Lenka Veselá z neziskové organizace Orok, která se soustředí na podporu židovské kultury v Brně a uspořádala i výrobu pamětní desky. Uměleckého zpracování se v obou případech ujala umělkyně Johana Merta.

Osmiletý Graumann se dostal do posledního vlaku

Osudy Graumanna a Wintona se protnuly před 80 lety, kdy se osmiletý Thomas dostal v srpnu díky Wintonovi do posledního, osmého, vypraveného vlaku do Velké Británie. „V roce 1939 se Winton zapojil do řetězce akcí, které měly za úkol zachránit židovské děti. Židovská komunita po křišťálové noci zjistila, že je ohrožena na životě, a právě těmito akcemi se povedlo zachránit 669 dětí. Málokdo však ví, že poslední akce s 250 dětmi byla naplánovaná na 1. září roku 1939, kdy už však kvůli začátku války byl vlak navrácen zpět," řekla při příležitosti odhalení pamětní desky starostka městské části Brno-Královo Pole Karin Karasová (ANO).

Odhalení desky naplánoval spolek Orok na dnešní datum zejména i kvůli blízkosti výročí takzvané křišťálové noci, jež se odehrála v noci z 9. na 10. listopadu v roce 1938. Tehdy nacisté po celé zemi ničili židovské synagogy a obchody. „Chceme, aby příběh těchto dvou mužů pokračoval dál a aby se mezi lidi stále dostával. Orok uspořádal jednu z posledních přednášek Graumanna v Brně předtím, než odcestoval natrvalo do Ameriky. Byl o to mimořádný zájem a právě poté jsme se rozhodli pro vytvoření pamětní desky," uzavřela Veselá.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Nicholas Winton, Thomas graumann, pamětní deska, Brno, městská část, Československo, Křišťálová noc, Velká Británie, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Sir Nicholas Winton má v Brně opět pamětní desku. Tu předchozí někdo ukradl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.