Menu
WomanOnly
Zdraví a výživa

Předčasná menopauza. Příčinou může být stres či některé infekční choroby

Adéla Lišková

Adéla Lišková

20. 11. 2019

V našich podmínkách přichází menopauza obvykle kolem 50. roku věku. U některých žen to však může být i o více než 10 let dříve. Dá se tomu zabránit?

Menopauza

Odborně se jí říká klimakterium, lidově zase přechod. Jedná se o přirozenou součást života ženy – stav, kdy se vyčerpá zásoba dozrání  schopných vajíček ve vaječníku. Vaječníky tak utlumují svou funkci a žena dostává poslední menstruaci. Od této chvíle už nemůže otěhotnět.

„Ačkoliv poslední menstruace v životě ženy nastává průměrně mezi 49. a 51. rokem, takzvané klimakterické potíže, mimo jiné nepravidelné krvácení, návaly horka a potu, nervozita nebo podrážděnost, se mohou začít objevovat již o 6 až 7 let dříve,“ upozorňuje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Předčasná menopauza

O předčasnou menopauzu se jedná, pokud se objeví ještě před 40. rokem věku. Později již jde o „normální“ fyziologickou menopauzu. Předčasná menopauza se objevuje u zhruba 1 % žen. Některé ženy ji prodělají dokonce i krátce po 20. roce věku, tyto případy se však označují spíše za předčasné ovariální selhání. Naopak se přechodu zcela vyhnout možné není, ačkoli některé ženy menstruují až do 57 let.

Symptomy předčasné menopauzy

Předčasná menopauza na sebe dost často dopředu upozorňuje, pokud tedy na sobě pocítíte příznaky přechodu, s mateřstvím neotálejte. „Často se jako první dostavují nepravidelnosti menstruačního cyklu ve smyslu jeho zkracování, kdy je menstruační krvácení častější, a o něco později zase prodlužování cyklu,“ uvádí Turčan. Mezi další příznaky patří únava, nervozita, nespavost, pokles výkonosti, pocení a bušení srdce.

Více se dá zjistit z vyšetření krve na hladiny některých hormonů – zejména se jedná o FSH (folikuly stimulující hormon) a ASH (anti-Mülleriánský hormon). Pomocí testů lze stanovit zásobu vajíček a také to, zda v blízké době menopauza hrozí.

Příčiny předčasné menopauzy

Některé příčiny předčasné menopauzy jsou dány geneticky, a tak je bohužel ovlivnit nelze. Často se žena ocitne v přechodu ve stejnou dobu jako její matka. Předčasnou menopauzu však mohou způsobit i autoimunitní onemocnění či některé infekční choroby (tuberkulóza vaječníků, příušnice). Rizikovými faktory jsou dále špatná životospráva, dlouhodobý stres, podváha či nepoměr svalové a tukové hmoty v těle.

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Předčasná menopauza. Příčinou může být stres či některé infekční choroby