Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čtyřicetisekundová znělka? Karel Zrůbek stál u vzniku legendy jménem Branky, body, vteřiny

Přesně sta let by se ve středu dožil Karel Zrůbek. Muž, který stál u zrodu pořadu Branky, body, vteřiny a byl hlavním autorem vůbec první znělky, mezi námi už ale chybí 23 let.

Je nám líto, video expirovalo.
Karel Zrůbek stál u zrodu nejstarší zpravodajské relace u nás

Z dnešního pohledu až nezvykle dlouhá. První znělka nejstaršího zpravodajského pořadu ČT měřila 40 vteřin. Jenže o poznání delší byly před 63 lety i celé Branky, body, vteřiny.

"Vysílali jsme na konci programu, a tak nám řekli, vysílejte, dokud to vydržíte. A tak jsme ty Branky dělali i tři čtvrtě hodiny," vzpomínal před lety první moderátor BBV Vít Holubec.

Autor znělky Karel Zrůbek na hudbu Štěpána Koníčka použil akční záběry toho nejdůležitějšího - Branek, bodů a vteřin.

Sám měl totiž ke sportu silný vztah. Byl průkopníkem juda v Československu. Jeho kariéru sice poznamenal zákaz mezinárodních zápasů v době protektorátu, po válce se však svému milovanému sportu věnoval alespoň jako trenér, rozhodčí a metodik. A to na plný úvazek, protože v televizi od konce padesátých let z politických důvodů pracovat nesměl.

Prolínání sportovních akcí, tedy šablona Karla Zrůbka, se ale jako znělka používala od vzniku BBV v roce 1956 téměř nepřetržitě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články