Byl jsem součástí tlaku na Zelenského, vypověděl v Kongresu velvyslanec Sondland

V americkém Kongresu ve středu zaznělo další nepříjemné svědectví proti prezidentu Donaldu Trumpovi. Americká diplomacie podle něj chtěla po Kyjevu vyšetřování rodiny Joea Bidena, a to na přímý Trumpův příkaz. Při veřejném slyšení v rámci vyšetřování, které může vést k Trumpovu impeachmentu, to prohlásil velvyslanec Spojených států při Evropské unii Gordon Sondland.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland

Americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland | Foto: Julio Cortez | Zdroj: ČTK

Sondland měl z těch, kteří v Kongresu pod přísahou zatím svědčili, zřejmě k prezidentu Donaldu Trumpovi nejblíž a napřímo s ním komunikoval i ohledně Ukrajiny. V minulosti byl také podporovatelem a sponzorem Trumpovy kampaně.

V Kongresu ve středu zopakoval to, co už předtím řekli jiní svědci. Kromě oficiální mezinárodní politiky vůči Ukrajině fungoval i druhý neoficiální kanál. Jeho ústřední postavou byl podle svědectví Trumpův osobní právník Rudy Giuliani, tedy soukromá osoba, která stojí mimo americkou vládu vůči diplomacii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký velvyslanec při EU Gordon Sondland svědčil proti Donaldu Trumpovi. Téma pro Jana Kalibu

Podle Gordona Sondlanda úkoloval Giuliani na Trumpův příkaz americkou diplomacii, jak má jednat s ukrajinskými představiteli. Sondland řekl, že i on sám byl součástí tlaku na ukrajinského prezidenta Zelenského, aby přislíbil vyšetřování Trumpovy politické konkurence, a tím si mimo jiné Zelenskyj zajistil pozvání do Bílého domu.

Poprvé také v Kongresu zaznělo, že součástí tohoto soukolí byl také americký ministr zahraničí Mike Pompeo i víceprezident Mika Pence.

Na otázku, jestli to bylo z americké strany vůči Ukrajině něco za něco, odpověděl svědek ano a zároveň ještě dodal, že každý ve vedení Trumpovy administrativy o tom věděl.

Reakce politiků

Prezident Donald Trump reagoval na svědectví odmítavě a poukázal na předchozí Sondlandovo vyjádření. V tom zmínil jejich vzájemný rozhovor, kdy mu Trump řekl, že od Ukrajiny nic nechce. Prezident také řekl, že Sondlanda příliš dobře nezná a nijak často s ním nehovořil.

Trumpův hovor se Zelenským byl nepatřičný, řekl v Kongresu expert Bílého domu, který telefonát slyšel

Číst článek

Kromě toho také prezident odkazuje na reakce republikánských zákonodárců, kteří Sondlandovo svědectví v minulých hodinách zpochybnili tím, že o jakýchkoliv podmínkách pro Ukrajinu neslyšel Sondland přímo od prezidenta Trumpa.

Velvyslanec při Evropské unii v Kongresu také na jednu z otázek odpověděl, že si nevybavuje, že by s ním prezident mluvil o podmínkách pro materiální vojenskou pomoc pro Ukrajinu, o kterých předtím mluvili jiní svědci.

Oficiálně také reagovala kancelář víceprezidenta Pence. Ta popřela, že by více prezident na toto téma se Sondlandem někdy mluvil a proti jeho výpovědi se ohradil i Trumpův osobní právník Rudy Giuliani.

Jan Kaliba, tef Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme