„Kdo dal Bellu do jilmu?“ – ptal se několikrát nápis z neznámých rukou po případu z roku 1941. Brutální vražda dodnes neidentifikované ženy, jejíž tělo leželo několik let ve kmeni mohutného stromu, nejspíš zůstane na věky neobjasněna.

Roku 1943 se čtyři kluci, Robert Hart, Thomas Willetts, Bob Farmer a Fred Payne, potulovali po soukromých lesích nedaleko vesnice Hagley. Hledali ptačí hnízda, ale místo toho objevili kostlivce v konečném stádiu rozkladu, nacpaného do dutého kmenu jilmu horského.

FOTO: Kdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná

Kdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná - Wych-ElmKdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná - bella-skullKdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná - bella-wych-elm-skull-xrayKdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná - Reconstruction Copyright Pete Merrill – APS Books edited slightly.jpg.galleryKdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná - k-0006-c
Další fotky
Kdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná - TRMRMMGLPICT000020148909Kdo byla zavražděná „Bella“? Žena v kmeni stromu zřejmě zůstane neidentifikovaná - who-put-bella-in-the-wych-elm-wychbury-obelisk

Jakmile se na místo dostala policie, vytáhla z útrob stromu téměř celou kostru ženy se zbytky vlasů a oblečení, obutou v jedné botě a se zlatým svatebním prstýnkem na ruce. Po nějaké době v okolí stromu nalezli i ženinu chybějící ruku.

Po forenzním vyšetřování se zjistilo, že žena skonala někdy v roce 1941 a do kmene stromu byla skryta krátce po smrti. Zřejmě zemřela na udušení, protože v jejích ústech byl objeven kus látky. Měřila pouhých 150 centimetrů, bylo ji okolo 35 let a v minulosti porodila dítě.

Snaha o identifikaci těla byla během válečného období téměř nemožná, jisté ale bylo, že žena nepocházela z blízkého okolí. Spekuluje se, že šlo o nacistickou špiónku, nebo naopak o ženu, která věděla příliš mnoho o kruhu tajných německých agentů operujících nedaleko. Další teorie ukazuje na rituální satanistickou vraždu.

To, co vraždu činí ještě záhadnější, je několik graffiti, které se začaly objevovat od roku 1944. První nápis „Who put Bella down the Wych Elm – Hagley Wood“ („Kdo dal Bellu do jilmu v Hagleyském lese“) postrašil obyvatele nedalekého Birminghamu. Případ nezůstal mrtvý, protože další graffiti se od 70. let sporadicky objevují na obelisku z roku 1758 stojícím na Wychbury Hill nedaleko místa vraždy.

Zločin v barvě. 26 syrových kriminálních snímků z dob, kdy se ještě vraždilo v kloboucích

Kdo byla „Bella“, zřejmě zůstane na věky nezodpovězeno. Všechny důkazy, včetně kosterních pozůstatků, se po válce z policejních složek vytratily do neznáma.

Jan Králík

Komentáře