InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na milevské 1. ZŠ mají osm asistentů pedagoga. Jsou za ně rádi

AKTUALIZOVÁNO - 21.11.2019 12:32

MILEVSKO – V posledních letech se ve třídách základních škol objevují kromě učitelů také asistenti. Asistent pedagoga se podílí na podpůrném vzdělávání a integraci žáka se sociálním nebo kulturním znevýhodněním, žáka se speciálními vzdělávacími potřebami, ale může se věnovat i žáku výjimečně nadanému. Na 1. ZŠ v Milevsku pracuje osm asistentů, pět na druhém stupni a tři na prvním.

 

Ředitel 1. základní školy Martin Hrych říká, že si práci bez asistentů pedagoga nedokáže momentálně představit. „Od doby, kdy se žáci se speciálními potřebami přesunuli do základních škol, je opravdu nutné, aby měli při práci ve třídě podporu. Jsme za asistenty rádi a velice si jejich práci pochvalujeme," konstatuje Martin Hrych. Asistenti ve škole působí na částečný úvazek, většinou na dvacet hodin týdně. Sehnat asistenta pedagoga podle ředitele školy není velký problém, protože jsou instituce, které asistenty speciální připravují. Pokud mají maturitu, stačí absolvovat 140 hodinový kurz, který nabízejí některé vysoké školy.

Školní speciální pedagožka Kamila Finková nastiňuje, co asistent dělá: „Asistenti spolupracují s třídním učitelem a s učitelem daného předmětu. Každý žák potřebuje pomoc někde jinde, například s přípravou pomůcek, někdy je potřeba pomoc při vedení sešitů či při zapojování žáka do kolektivu, případně vedou komunikační sešit mezi rodiči a učitelem."

Podle Martina Hrycha je velice mylnou představou, že se asistenti pedagoga zabývají pouze jedním žákem. "Naopak v momentu, kdy se učitel začne věnovat právě žákovi se speciálními potřebami, může asistent pracovat se zbytkem třídy," vysvětluje Martin Hrych.

Podle zástupkyně ředitele Marie Jelenové mají žáci se speciálními potřebami plán učení dost podobný jako ostatní žáci. „Jen třeba při písemných pracích se jim prodlužuje čas. Občas se jim práce zkrátí nebo v češtině se jim dá místo diktátu doplňovací cvičení. Záleží na tom, co má daný žák za postižení. Nyní tu třeba máme žáka s poruchou chování. U toho je doporučeno z poradny, že asistent má být u žáka i o přestávkách," zmiňuje Marie Jelenová.

Obecně platí, že rodiče ostatních žáků nebývají ze zprávy o přítomnosti dítěte se zvláštními potřebami a asistenta ve třídě zrovna nadšení. Mají dojem, že takové dítě zdržuje výuku ostatních. „Vždycky je potřeba udělat to tak, aby to třídu nezpomalovalo. Připravit pro ty nadanější žáky práci navíc. To je právě důvod, proč asistent ve třídě je. Aby se učitel mohl plně věnovat buď nadanějších žákům nebo naopak tomu pomalejšímu," nevidí důvod k obavám Kamila Finková.

Na otázku, zda by škola mohla se žáky se speciálními potřebami pracovat i bez asistentů, Marie Jelenová odpověděla: „Dříve by někteří z těchto žáků, kteří momentálně potřebují asistenta, u nás ve škole ani nebyli. Tehdy by šli asi do speciální školy. Nyní u nás zůstávají, tím pádem s nimi musíme pracovat a ta práce není nejjednodušší. Proto jsme rádi, že práci asistentů můžeme v takové míře využívat. Bez nich by to šlo o dost hůře."

Inkluze - tedy začleňování žáků s handicapem mezi ostatní, byla zavedena od roku 2016. Rodiče mají na výběr, zda své dítě pošlou do speciální školy nebo ho nechají ve škole základní. Pak je zapotřebí asistent.

 

 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace