Hlavní obsah

Bill Gates chce paprskem smrti zachránit svět

Bezemisní průmysl i doprava na dosah. Čistá energie vyrábí sklo i ocel, na řadě je vodík.Video: Jan Marek

 

Reklama

Podporuje ho i nejbohatší člověk planety, kterou chce průlomem v solární energetice zachránit. Americký startup Heliogen umí jako první firma na světě vyrábět průmyslové suroviny bez emisí. Jeho vysoká pec sálá čtvrtinovou teplotou povrchu Slunce a je plně ekologická.

Článek

Společnost Heliogen se světu představila teprve v úterý, a to rovnou převratným objevem. Tato americká továrna na čistou energii přišla na způsob, jak generovat extrémní teploty přesahující 1000 stupňů Celsia za pomoci zrcadel, která ovládá umělá inteligence.

Paprsek smrti k očištění planety

Startup v podstatě vytvořil solární pec, píše CNN. Podle magazínu TechCrunch ji zatím testuje v menším měřítku. Na necelém jednom hektaru, přesně na osmi tisících metrech čtverečních, má rozmístěných 70 odrazových ploch a věž, do jejíhož snímače se paprsky podle naprogramovaného algoritmu soustřeďují.

„Je to jako paprsek smrti,” popsal svůj vynález americký byznysmen a zakladatel firmy Bill Gross.

V čem je technologie revoluční?

Zlom je v tom, že člověk může vůbec poprvé využívat koncentrovanou sluneční energii k výrobě průmyslových surovin jako cementu, oceli nebo skla. Lze tak nahradit jinak nutná fosilní paliva, jejichž spalování při této produkci obyčejně vypouští do atmosféry značné množství oxidu uhličitého.

„Průmyslové procesy k výrobě těchto a jiných materiálů jsou zodpovědné za více než pětinu všech emisí,” uvádí k sektoru dosud téměř netknutému čistou energetikou Bill Gates, bývalý šéf Microsoftu a nejbohatší člověk světa, který Heliogen podporuje a vývoji technologií obnovitelných zdrojů přislíbil miliony dolarů. Startup se zavázal podporovat i Patrick Soon-Shiong, miliardář a majitel deníku Los Angeles Times.

Snížení emisí z výroby průmyslových materiálů

Mezinárodní energetická agentura založená OECD pak Gatesův odhad zpřesňuje. Jako příklad uvádí průmyslovou výrobu cementu, která samotná podle ní tvoří celých sedm procent CO2 vypouštěného celosvětově do ovzduší.

Heliogen věří, že jeho patentovaná technologie „dramaticky sníží” emise skleníkových plynů z průmyslu.

Metoda koncentrování solárních paprsků prostřednictvím zrcadel přitom sama o sobě nová není. Zrcadla generovala elektřinu ze slunečního záření už dříve, a dokonce také v omezeném měřítku vytvářela tepelnou energii právě pro průmyslové účely. Problém byl podle CNN v tom, že se nikdy nedostala k takové úrovni, aby bylo za její pomoci možné vyrábět třeba ocel nebo cement. V Ománu ale podobný systém pohání ropné vrty, jakkoliv paradoxní to může být.

Výroba vodíku pro auta a letadla

Přelomové je tedy překonání teploty, která se používá při metalurgických procesech, ve sklářství, v cementových pecích a odpovídá zhruba čtvrtinovým hodnotám měřeným na povrchu Slunce.

Americká firma se ale dívá ještě dál. Dodává, že generuje tolik tepla, že by technologie mohla v budoucnu vytvářet i čistý vodík, který se kromě jiných způsobů získává vysokoteplotním rozkladem vody.

Bezemisní palivo by samozřejmě mohlo ekologicky pohánět vozidla a letadla. Po zavedení „solární pece” do průmyslu je její využití pro výrobu vodíku dlouhodobým cílem startupu. „Kdybyste vyráběli vodík ekologicky, opravdu změníte pravidla hry,” dodává Gross. „V dlouhodobém výhledu chceme být továrnou na ekologický vodík.”

Co až slunce zajde?

Problém se solární energetikou nicméně zůstává stále stejný: slunce zkrátka nesvítí nepřetržitě, třeba výrobci cementu ale potřebují stálý přísun tepla. I k tomu nabízí Heliogen řešení: bateriová úložiště pro deštivé dny.

Americký byznysmen Bill Gross se zakládáním perspektivních startupů a platforem živí. Stojí třeba za grafickým programem Picasa pro Google nebo za dílčím vyhledávacím softwarem pro Twitter.

Reklama

Doporučované