Místo mříží luxusní penzion. Dalík měl při pobytu ve vězení exkluzivní pracovní místo

Když žádal o podmíněné propuštění, tvrdil lobbista Marek Dalík, že pobyt ve vězení pro něj byl traumatizující. Soud mu i proto vyhověl a po polovině trestu ho propustil. Dalík přitom ale ve vězení příliš nepobýval. Jak potvrdil místopředseda Okresního soudu ve Znojmě Jaromír Kapinus, dny trávil prací v luxusním penzionu na znojemském náměstí.

Znojmo (Aktualizováno: 10:56 21. 11. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Marek Dalík

Lobbista Marek Dalík | Foto: Petr Topič / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„U odsouzeného bylo schváleno pracovní zařazení na pracoviště s volným pohybem mimo věznici u Vlasty Masri,“ řekl serveru Aktuálně.cz Kapinus s tím, že Dalík pro majitelku penzionu U Císaře Zikmunda pracoval od listopadu 2017.

Lobbista Dalík uspěl se žádostí o podmíněné propuštění. Vězení opustil v pondělí po poledni

Číst článek

Do penzionu, který je vězni považován za exkluzivní pracovní místo, docházel podle mluvčí káznice Ludmily Lenikusové v posledním roce jako jediný odsouzený. Ostatní vězni pracují spíše ve výrobě nebo pro město Znojmo.

Lobbista podle smlouvy, kterou má server k dispozici, vykonával v penzionu pomocné údržbářské a úklidové práce 40 hodin týdně. Směna mu začínala v 8.30 a končila 17 hodin a v práci tak i obědval.

Dalíkovou prací v penzionu během výkonu trestu se už měsíc zabýváme, oznámilo státní zastupitelství

Číst článek

Do penzionu, kde nebyl pod kontrolou vězeňské služby, chodil sám, pěšky, bez eskorty. Podle této smlouvy mohl také pracovat v rodinném domě majitelky penzionu v Příměticích u Znojma. Jestli se tak někdy stalo, ale není jasné.

Pobytem Dalíka ve vězení se chce zabývat ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). „Výkon trestu je pod odpovědností vězeňské služby. Ministr podrobnosti výkonu trestu u jednotlivých odsouzených neřeší. Na tento případ se však určitě zeptám,“ řekla Deníku N.

„Jsem poněkud překvapená, zeptám se na to pana generála (Petra) Dohnala. Zítra máme poradu, tak učiním dotaz,“ řekla Radiožurnálu ve čtvrtek Benešová.

Ministryně spravedlnosti se s podobnými případy už dříve setkala. „Blíž jsem se výkonem trestu nezabývala, než jsem šla na tuto pozici, ale už jsem se setkala se zajímavými případy a budu samozřejmě pátrat, jak to probíhá, za jakých podmínek a čím si to vysloužil,“ dodala.

Pět let a čtyři miliony korun

Vynesl odposlechy Kolibříka s Mazánkem? ‚Svědek mě ani nepopsal,‘ brání se obviněný policista

Číst článek

Za podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur dostal lobbista Marek Dalík pět let vězení a peněžitý trest čtyři miliony korun, které už zaplatil. V pondělí ale Dalík uspěl s žádostí o podmíněné propuštění a hodinu po poledni opustil věznici.

Dalík původně dostal čtyři roky vězení za to, že si při neformální schůzce ohledně nákupu pandurů řekl v roce 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun. Tento rozsudek ale soud zrušil.

Po zásahu Nejvyššího soudu ve vleklé kauze ovšem padl nový rozsudek, který Dalíkovi o rok přitížil. Soud dospěl k názoru, že podváděl, když se pokusil ze zbrojařů vylákat peníze. Uvedl je v omyl tím, že předstíral svůj vliv na ministry. Nejvyšší soud později odmítl Dalíkovo dovolání a Ústavní soud jeho ústavní stížnost.

pj, efa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme