15.11.2019 23:20

Cenu Ferdinanda Vaňka za hru s politickým tématem poprvé získal český autor

Cenu Ferdinanda Vaňka, na niž jsou nominovány krátké hry o politice od evropských dramatiků, dnes získal dvojnásobný vítěz Ceny Alfréda Radoka za nejlepší hru S. d. Ch. Autor vlastním jménem Miloslav Vojtíšek je prvním českým vítězem ceny za čtyři její ročníky, řekl ČTK za pořadatelský časopis Svět a divadlo Karel Král. Cena se předávala dnes v Dejvickém divadle, kde také byly ve čtvrtek a dnes některé z her z letošní soutěže uvedeny.

Cena je pojmenovaná podle Ferdinanda Vaňka, hrdiny krátkých her Václava Havla a jeho alter ega. Organizátoři ctí Havlovu ideu „nepolitické politiky". Proto pořádají tuto soutěž jako nesoutěžní. Vyhlašují tedy vítěze, ale ocenění si nakonec odnášejí všichni, letos v podobě broušeného půllitru.

Letos se soutěže účastnilo 13 autorů z Česka, Maďarska, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska a Velké Británie. Ve vítězné hře nazvané Strážce památníku aneb Zapomenutý jednorožec v režii Štěpána Gajdoše čtou a hrají studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU a jako čestní hosté Miroslav Krobot a Eva Kejkrtová Měřičková spjatí s Dejvickým divadlem.

S.d.Ch. je autorem prozaických a dramatických textů, kolážistou, skladatelem, textařem a lídrem kapely Ruce naší Dory. K uvádění svých her provozuje Dramatický seminář Varlén. Je kmenovým autorem nakladatelství Divus, spolupracuje s nakladatelstvím Rubato, s hudební značkou Polí5 a časopisy A2, Umělec, Nový Prostor a Svět a divadlo, pro který napsal tři původní hry - Univerzální toaleta, Poslední husička a V první řadě se nesmát.

http://www.svetadivadlo.cz/

Autor článku: ČTK: hrm, rot