Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nonsens v tenisovém Davis Cupu. Američané s Italy dohráli utkání ve čtyři ráno

To, co se během dřívějšího formátu Davisova poháru stát nemohlo, je v aktuálním vzhledem k množství utkání realitou. Zápas USA - Itálie skončil na finálovém turnaji v Madridu až po čtvrté hodině ranní. Američané zvítězili 2:1, když Sam Querrey a Jack Sock udolali Simone Bolelliho s Fabiem Fogninim 6:7, 7:6 a 6:4. Už po prvním setu přitom bylo jasné, že ani jeden z týmů nemá šanci postoupit ze skupinové fáze do čtvrtfinále.

Utkání USA - Itálie na finálovém turnaji Davis Cupu
zdroj: AP autor: Manu Fernandez

"Samozřejmě, že jsem unavený," konstatoval Fognini po střetnutí, které se pozdním koncem ve 4:04 zapsalo do historie soutěže. Na tenisových turnajích se hrál déle pouze jeden duel - v roce 2008 na Australian Open mezi Lleytonem Hewittem a Marcosem Baghdatisem (4:34).

Davisův pohár poprvé vrcholí závěrečným turnajem a program přetekl hodně přes půlnoc také o den dříve, i když se začíná v 11 hodin dopoledne. V utkání Španělska s Ruskem začínala za stavu 1:1 rozhodující čtyřhra v půl jedné ráno.

"Znamená to velký problém pro nás hráče i pro lidi, co se přijdou podívat," konstatoval první hráč světa Rafael Nadal.

Je nám líto, video expirovalo.
Tenisté Španělska postoupili v DC do play-off, Nadal kritizoval harmonogram

"Rozhodí vám to spánek, stravování. Kluci po těchto zápasech potřebují péči a pak kolikrát musí jít další den hrát znovu. Je to další věc, s kterou se musíme tento týden popasovat," doplnil australský kapitán Lleyton Hewitt, jenž patří ke kritikům nového formátu.

Systém dvou dvouher a čtyřhry v jeden den klade na týmy značné nároky. Například Britové s Nizozemci strávili na kurtu ve vzájemném měření sil dohromady téměř devět hodin. "Tak dlouho jsem na lavičce mockrát neseděl," uvedl britský kapitán Leon Smith.

Dnes pořadatelé zareagovali změnou začátků jednotlivých duelů a v dalších dvou dnech všechny posunuli o třicet minut dříve. "Abychom minimalizovali riziko pozdních konců, začneme v 10:30 a 17:30," uvedli v prohlášení.

Navíc zkrátili i pauzy mezi zápasy: dvouhry bude dělit jen deset minut místo původních dvaceti a čtyřhra následně začne do půlhodiny. Změny programu platí pro pátek i sobotu, nedělní start finále zůstal v 16:00.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články