Hlavní obsah

Chirurgové z celého Česka si zdokonalili operační dovednosti na workshopu v Nemocnici Prostějov

Novinky, Radka Miloševská

Dvanáct lékařů z celé České republiky se minulý týden účastnilo specializovaného kurzu Hernia Basic zaměřeného na operativu kýl, který ve spolupráci s chirurgickým oddělením Nemocnice Prostějov pořádala Česká herniologická společnost.

Foto: Barbora Olejníková

Na teorii navázal vlastní praktický nácvik operačních metod, a to na speciálních trenažérech.

Článek

Na workshopu v prostějovské nemocnici lékařům přednášeli přední odborníci v čele s vedoucím Ústavu anatomie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy prof. MUDr. Davidem Kachlíkem, Ph.D., autorem kurzu MUDr. Tomášem Burešem, garantem řešení této problematiky v prostějovské nemocnici MUDr. Davidem Markem a dalšími.

Odborný program dalšího z cyklu kurzů Hernia Basic odstartoval teoretickou částí zaměřenou na anatomii břišní stěny a na možnosti operačního řešení tříselných, pupečních kýl a kýl stěny břišní. Na teorii navázal vlastní praktický nácvik operačních metod, a to na speciálních trenažérech společnosti Storz.

„Trenažéry nám pomáhají překlenout propast mezi teorií učenou na přednáškách a praxí na operačním sále. S jejich pomocí mohou svou chirurgickou zručnost zdokonalovat především začínající lékaři, kterým je kurz určen,“ uvedl MUDr. Tomáš Bureš, jeden z předních lektorů těchto workshopů.

Jedná se o trenažery vybavené videotechnikou. Přístupy, které simulují operační vstupy do dutiny břišní, jsou určeny především k nácviku operačních technik endoskopické miniinvazivní chirurgie.

„Lékař zde pracuje již s opravdovými nástroji, se kterými se později setká v praxi, získává první správné návyky pro práci s nimi. Učí se sledovat to, co dělá na monitoru, aniž by přitom sledoval pohyby svých rukou. Pro lepší názornost, je to jako když babička sleduje seriál v televizi a přitom háčkuje,“ vysvětluje MUDr. David Marek, který je garantem kýlní problematiky v prostějovské nemocnici, s tím, že existují i velmi sofistikované trenažéry, přesněji simulátory, na kterých lékař provádí virtuální operaci a které jsou tak propracované, že lékař pociťuje při práci s nástroji odpor tkání a podobně.

Druhý den kurzu se účastnici přemístili na operační sály prostějovské nemocnice, kde sledují a asistují zkušeným lektorům vybrané operační zákroky. Během operace mohou účastníci s operačním týmem na sále komunikovat a ptát se ihned na detaily operace, kterou právě viděli.

Chirurgické oddělení Nemocnice Prostějov je již od roku 2012 držitelem certifikátu Centrum pro řešení kýly.  V roce 2014 iniciovalo společně se zainteresovanými  kolegy z různých pracovišť v ČR zcela novou platformu specializované péče o nemocné s kýlou a defekty stěny břišní.

„Stáli jsme u vzniku České herniologické společnosti (ČHS), která je odbornou sekcí České chirurgické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně a větví Evropské herniologické společnosti (EHS). Mimo jiné je jejím úkolem stát se koordinátorem chirurgických pracovišť v Česku, která se společně hlásí k vytvoření a dodržování standardních postupů v diagnostice, operační technice a pooperačním sledování těchto nemocných,“ upřesnil primář chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Adolf Gryga, CSc.

Reklama

Výběr článků

Načítám