České Radiokomunikace si pojistily televizní kmitočty do konce roku 2030

21. listopad 2019

Rozhodnutí regulátora se týká aktuálně pásma 470 až 694 MHz, protože následující kmitočtový úsek připadne v budoucnu mobilním operátorům. Krok plně respektuje přechod na standard DVB-T2.

České Radiokomunikace a jejich dceřiná společnost Czech Digital Group si pojistily možnost šíření televizního signálu až do konce roku 2030. Regulátor, kterým je Český telekomunikační úřad, vydal oběma společnostem rozhodnutí o změně přídělu rádiových kmitočtů v pásmu 470 až 790 MHz, respektive 694 MHz. Pásmo 700 MHz se bude v následujících měsících pochopitelně opouštět v průběhu přechodu na DVB-T2 ve prospěch rozvoje mobilních služeb.

„Rozhodnutí o změně přídělu je v souladu s čl. II přechodná ustanovení, bod 5 zákona č. 252/2017 Sb., kterým se mění zákon o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících (zákon o elektronických komunikacích), ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 438/1991 Sb., o České televizi,“ uvedl v oficiální zprávě regulátor. Ke stejnému kroku již přistoupil Český telekomunikační úřad začátkem října v případě České televize a společnosti Digital Broadcasting.

autor: lukpo
Spustit audio

Související