Vyšetřování Bidena bylo podmínkou americké vojenské pomoci, uvedl diplomat

  10:17aktualizováno  17:25
V americkém Kongresu pokračuje slyšení k možnému sesazení prezidenta Donalda Trumpa. Podle politického rady velvyslanectví USA v Kyjevě Davida Holmese vyšetřování Trumpova soka Joea Bidena na Ukrajině bylo podmínkou pro americkou vojenskou pomoc.
Politický rada velvyslanectví USA v Kyjevě David Holmes vypovídá před výborem...

Politický rada velvyslanectví USA v Kyjevě David Holmes vypovídá před výborem Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb v kauze Ukrajina. Podle Holmese bylo vyšetřování soka prezidenta Donalda Trumpa Joea Bidena na Ukrajině podmínkou pro americkou vojenskou pomoc. (21. listopadu 2019) | foto: Reuters

Holmes ve čtvrtek spolu s někdejší Trumpovou poradkyní Fionou Hillovou vypovídal před výborem Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb, který spolu s dalšími sněmovními výbory vyšetřuje, zda prezident vůči Ukrajině neporušil své pravomoci. Trump totiž chtěl, aby Ukrajina vyšetřovala Bidena a jeho syna Huntera, který dříve působil v jisté ukrajinské společnosti.

„Bylo očividné, že pan Giuliani má přímý vliv na zahraničněpolitickou agendu a že trojice amigos (přátel) jedná přímo na Ukrajině,“ řekl Holmes. 

Označení „tři amigos“ se vztahuje na amerického velvyslance při Evropské unii Gordona Sondlanda, bývalého zvláštního zmocněnce pro Ukrajinu Kurta Volkera a amerického ministra energetiky Ricka Perryho. Podle amerických médií bylo jejich úkolem pomocí zákulisních tahů přimět Kyjev k dodání kompromitujících materiálů na Bidena.

Holmes kongresmanům řekl, že si vybavuje jistý okamžik z přípravného jednání delegace, která se později zúčastnila inaugurace ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Na jednání se někdo divil, proč se o Ukrajinu Giuliani tolik zajímá. „Zatracený Rudy. Jakmile se do něčeho začne montovat, tak všechno podělá,“ odpověděl tehdy podle Holmese Sondland.

Holmes také vypověděl, že zaslechl, jak se Trump během telefonického hovoru se Sondlandem ujišťuje, zda Ukrajina vyšetřování otevře. „Takže vyšetřování bude?“ zeptal se podle Holmese prezident. Sondland odvětil, že bude a že Zelenskyj učiní vše, oč ho Trump požádá. Podle Holmese doslova řekl, že ukrajinský prezident Trumpovi poleze do zadku.

Čtvrteční slyšení Trump očividně sleduje, neboť se již proti Holmesovu tvrzení o svém telefonátu se Sondlandem ohradil. Na Twitteru napsal, že i když on sám má skvělý sluch, nikdy nedokázal vyslechnout telefonický hovor mezi jinými lidmi, pokud nebyl na hlasitý odposlech. „Jen si to zkuste!“ vyzval Trump. Podle Holmese hovořil Trump velmi hlasitě, takže si Sondland musel držet telefon dál od ucha.

Sondlandova výpověď

Samotný Sondland před výborem Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb vypovídal ve středu. Uvedl, že každý včetně viceprezidenta Mikea Pence či ministra zahraničí Mikea Pompea věděl o tom, že prezident činí na Ukrajinu nátlak s cílem dosáhnout vyšetřování svého politického soka Joea Bidena.

Od ostatních svědků se liší nejen kontroverzemi, ale podle televize CNN i naprosto odlišným vystupováním. Na horkém křesle se totiž cítil velmi uvolněně a v dobrém rozmaru, na jeho chování pak na rozdíl od jiných nebyla vidět ani známka nervozity.

O telefonickém rozhovoru Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, u kterého nebyl přítomen, řekl, že podle tehdy dostupných informací ho považoval za dobrý, jen se mu nyní zdá zvláštní, že o něm nedostal žádné podrobnosti.

Média Sondlandovu výpověď hodnotí jako špatnou pro obě strany, tedy jak pro demokraty, kteří vyšetřují, zda prezident porušil své pravomoci, tak pro Bílý dům i republikány. 

Velvyslanec totiž potvrdil, že ve vztahu k Ukrajině americký prezident postupoval podle zásady quid pro quo (něco za něco) a že kompromitující informace o Bidenovi vázal hlavně na souhlas s návštěvou ukrajinského prezidenta Zelenského v Bílém domě.

Sondland: „Co přesně od Kyjeva chcete?“ Trump: „Nic.“

Zároveň ovšem Sondland odmítl, že by mu Trump výslovně řekl, že vojenská pomoc Ukrajině je podmíněna vyšetřováním Bidena. V jednom okamžiku také prohlásil, že se prezidenta kvůli protichůdným informacím přímo zeptal, co přesně od Kyjeva žádá. Na to mu Trump odpověděl, že nic.

Právě tuto část výpovědi Trump zmínil, když se od Sondlandových slov pokusil distancovat. Dodal také, že velvyslance moc nezná, ač mu Sondland přispěl v přepočtu 23 miliony korun na prezidentskou kampaň. Velvyslancovu výpověď popřel také Trumpův osobní právník Rudy Giuliani, viceprezident Pence nebo ministr energetiky USA Rick Perry. 

Penceova kancelář odmítla, že by viceprezident s velvyslancem někdy mluvil o propojení vojenské pomoci s vyšetřováním Bidena. Sondland kongresmanům řekl, že s Pencem na toto téma hovořil 1. září ve Varšavě před jednáním s Ukrajinci.

Trump vyzýval Zelenského, aby spolupracoval při vyšetřování Bidena

Ministerstvo energetiky zase sdělilo, že Sondland překroutil pověření, které ministr energetiky Rick Perry od prezidenta dostal, a že Perry nikdy s Giulianim o Bidenovi nemluvil. Giuliani uvedl, že se Sondlandem se nikdy nesetkal, jen s ním několikrát telefonicky hovořil.

Výpověď Sondlanda, jehož demokraté kvůli rozporům v předchozích svědectvích považují za nejméně důvěryhodného svědka, americká média bedlivě sledovala. Sondland je totiž zatím jediným vypovídajícím, který měl v ukrajinské politice přímý přístup k prezidentovi. 

Je také jediným představitelem administrativy, který přiznal souvislost mezi pozastavením americké vojenské pomoci Ukrajině s vyšetřováním Bidena.  Pravděpodobný Trumpův demokratický soupeř v prezidentských volbách měl nutit Kyjev, aby zastavil vyšetřování ukrajinské firmy Burisma, v níž působil jeho syn Hunter Biden.

Ukrajinci o pozastavení pomoci věděli už v době telefonátu

Po Sondlandovi před výbor předstoupila také Laura Cooperová, která na americkém ministerstvu obrany řídí odbor Ukrajiny a Ruska. Z její výpovědi vyplývá, že ukrajinští vládní činitelé věděli už 25. července, že existuje problém s pozastavením americké vojenské pomoci Ukrajině. 

„Jeden ze zaměstnanců mého odboru na ministerstvu obrany byl 25. července dotázán kontaktem z ukrajinské ambasády: co se děje s americkou vojenskou pomocí Ukrajině?“ uvedla Cooperová, která o pozastavení pomoci podle svých slov nikdy přímo s Trumpem nehovořila. „Slyšela jsem, že prezident nařídil pozastavit pomoc kvůli obavám z korupce na Ukrajině,“ dodala.

Její výpověď podle CNN oslabila argumenty republikánů, kteří Trumpa hájí mimo jiné tím, že na ukrajinského prezidenta 25. července nemohl tlačit s pákou obnovení pozastavené vojenské pomoci Ukrajině.

Trump zvažuje, že bude vypovídat před Kongresem. Nápad se mu „líbí“

Republikáni tvrdí, že v té době Ukrajinci nevěděli, že je pomoc pozastavena. Za odblokování pomoci měl podle některých demokratů Trump požadovat, aby Ukrajina obnovila vyšetřování jeho politického soka Joea Bidena a jeho syna, jenž dříve působil ve vedení ukrajinské firmy v minulosti podezřelé z korupce.

Sněmovna reprezentantů bude ve slyšeních pokračovat i ve čtvrtek. Předvolala si někdejší Trumpovu poradkyni Fionu Hillovou, která měla na starosti evropské a ruské záležitosti, a politického radu velvyslanectví USA v Kyjevě Davida Holmese.

Sněmovní výbor Trumpa vyšetřuje kvůli možnému porušení pravomocí, za což mu v krajním případě hrozí sesazení z funkce. Takový závěr je však vzhledem k rozložení politických sil v Kongresu nepravděpodobný, protože Senát, který by v procesu sesazení měl hlavní slovo, je pod kontrolou prezidentových republikánů.

FBI si předvolala anonymního whistleblowera

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) si předvolal k výslechu anonymního pracovníka tajných služeb, který jako první upozornil na podezřelý červencový telefonát Donalda Trumpa s Volodymyrem Zelenským.

Napsal to ve středu list The Wall Street Journal. Muž, o jehož totožnosti se zatím jen spekuluje, sám obviněn z ničeho není. Pátrání po okolnostech souvisejících s telefonátem, které zřejmě FBI vede, je podle newyorského listu v počátcích. Proč si federální vyšetřovatelé anonymního stěžovatele pozvali, není jasné.

Předvolání whistleblowera je prý formulováno jako „zdvořilá prosba“, nikoli jako příkaz. Jeho advokáti dali najevo, že jsou ochotni zaslat FBI písemné odpovědi na zadané otázky. Přislíbit osobní účast oznamovatele se však zdráhají z obavy o jeho bezpečnost.

Odhalit totožnost analytika Ústřední zpravodajské služby (CIA), který telefonátu údajně naslouchal, se snaží Trump i republikáni v Kongresu. Prezident ho obviňuje ze zaujatosti a spřízněnosti s opozičními demokraty.

Jméno whistleblowera údajně koluje po newyorských a washingtonských redakcích, hlavní média však jeho totožnost tají. Utajení identity anonymních stěžovatelů v USA totiž nařizuje zákon.

Některé konzervativní weby a pár republikánských zákonodárců ovšem tvrdí, že jde o třiatřicetiletého Erika Ciaramellu, odborníka na Ukrajinu. Podle listu The Wall Street Journal už tento člověk dostal několik anonymních výhrůžek smrtí.

Při středečním veřejném projednávání ukrajinské kauzy ve výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb se republikáni pokusili odhlasovat rezoluci o závazném předvolání anonymního stěžovatele ke kongresovému slyšení. Demokraté, kteří mají ve výboru většinu, návrh smetli se stolu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Ivan Korčok těsně zvítězil v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

VIDEO: S hlavou v oblacích. Prezident Pavel popřál hezké Velikonoce z letadla

28. března 2024  16:41

O tom, že má prezident Petr Pavel adrenalinové zážitky v oblibě, není pochyb. Dokázal to i ve...

Překvapení. Jurečka na Hradě kladně hodnotil návrh ANO na druhý penzijní pilíř

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  16:40

Prezident Petr Pavel zkoušel smířit pohled vlády a ANO na důchodovou reformu. Řekl, že účastníci...

Prokázala se vazba teroristů na Kyjev, oznámili Rusové. Bílý dům hned reagoval

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  16:25

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Pěstitelé v problémech. Cena vína prakticky neroste a jeho spotřeba klesá

28. března 2024  15:58

Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...