Studenti, kteří okupovali univerzitu, vzkazují veřejnosti: Demokracie nejsou jen jednou za čtyři roky volby, ale i protesty

21.11.2019 17:21

Marika Volfová a Matyáš Křížkovský promluvili pro DVTV.cz o okupační stávce na Univerzitě Karlově, které se zúčastnili. Podle jejich slov dopadají změny klimatu na ty nejchudší. Zodpovědnost však musí nést i ti, kteří je způsobí, míní. Na facebookovém profilu pak ke stávce napsala své stanovisko i novinářka Irena Válová.

Studenti, kteří okupovali univerzitu, vzkazují veřejnosti: Demokracie nejsou jen jednou za čtyři roky volby, ale i protesty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

Volfová s Křížkovským se pro DVTV také shodli na tom, že struktura univerzity trpí demokratickým deficitem. Požadovali rovněž rezignaci rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy. „Buď by měl rezignovat, nebo by jej měl odvolat akademický stát,“ uvedl Křížkovský.

„Demokracie nejsou jen volby jednou za čtyři roky, ale jsou to také protestní akce. Je důležité to brát jako součást demokratického procesu,“ dodal. Volfová, jež je podle všeho i podporovatelkou Kliniky, přijela podpořit stávku z Brna. 

„Byla to okupační stávka. Ale snažíme se, aby všichni prošli. Dělali jsme přednášky. Pro některé zaměstnance je to komplikace, ale chod rektorátu jsme neomezili,“ podotkl Křížkovský. Volfová pak hovořila o tom, že společnost vskutku čelí obrovské výzvě, jakou je změna klimatu. Dle jejích slov to univerzity musí zohledňovat. 

„Mě už studenti dnes porazili – smradem. Od rána jsem se pracovně zúčastnila právnické akce v Karolinu, zařízení Univerzity Karlovy v centru Prahy,“poznamenala po dvou dnech stávky, 15. listopadu, novinářka Irena Válová. „Při příchodu před devátou jsem hned za vchodem překročila několik osob ve spacích pytlích mezi zbytky jídla a dalším bordelem. Co se odtud linulo, nebylo příjemné a zastínilo to i zajímavé nápisy o lásce, uhlí, o akci a o tom, že realista chce všechno hned teď. O přestávce akce konané v 1. patře se ke mně přitočil jistý právník. Nevydržel to a pravil: ‚To je tedy smrad z těch studentů.‘ No, každý se realizuje, jak umí, někdo puchem, pán je trochu jemnocitný, pomyslela jsem si,“ uvedla.

„A pak jsem si šla na ulici zakouřit. Musela jsem znovu projít kolem stávkujících studentů. Ve spacácích jich tam sedělo ne víc než deset, kolem běhalo malé dítě, válelo se vše možné, odpadky. A všude se rozlézal smrad tak strašný, že čistička plná hoven je proti tomu rajská vůně. Puch a rychna mě doslova porazily. Chytla jsem se za obličej, nos si zakrývala rukou a šátkem, začala jsem se dusit, bylo mi na zvracení. Ucpala jsem si nos, přeskočila jsem pobíhající malé děcko a takřka zvracela, protože mi docházel kyslík, začala jsem se dávit a při tom běžela ke vchodu. Vůbec nevím, jak jsem se dostala na ulici. Stála jsem tam u té kašny před Tylovým divadlem a z hluboka dýchala. Tímto přeji všem stávkujícím, aby se se svými protivníky vypořádali stejně jako se mnou. Mě už dnes studenti smradem porazili. Kapituluji,“ dodala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…