Národní galerie představuje jako první na světě výstavu kreseb Václava Hollara

Národní galerie představuje jako první na světě výstavu kreseb Václava Hollara 

V paláci Kinských na Staroměstském náměstí můžete od 22. listopadu zhlédnout výstavu 200 kreseb jednoho z nejvýznamnějších grafických umělců 17. století Václava Hollara a některých jeho současníků. Jeho rozsáhlá kreslířská tvorba je přitom vystavena v celosvětovém měřítku vůbec poprvé.

Václav Hollar se do výstavních sálů Národní galerie vrací po dvanácti letech. “Tehdy zde byla vystavena Hollarova grafická díla, která jsou mnohem známější. On však byl i neméně skvělým kreslířem. Kresba je daleko osobnější médium a myslím, že i on k ní tak přistupoval,” říká kurátorka současné výstavy Alena Volrábová.

Z výstavy Václav Hollar a umění kresby. Foto: Andrea Morkusová

Hollarovy kresby jsou propracované do nejmenších detailů a mnohdy jemně kolorované. Převažují náměty krajiny a nejrůznějších panoramat. V sálech celého druhého patra paláce Kinských si jejich prostřednictvím můžete projít nejen jeho uměleckou tvorbu, ale i jeho pestré cesty a životní osudy tak, jak se postupně vyvíjely.  

Pokochat se zde ale můžete i díly Karla Škréty či Rembrandta van Rijn a dalších umělců. “Chtěla jsem ukázat jeho kreslířské umění v porovnání s jeho současníky. A vzkázat, jak je v tomto porovnání Hollar výjimečný,” vysvětluje Volrábová. Nechybí ani několik grafických listů a obrazů od autorů, kteří měli k Hollarovu dílu nějaký vztah.

Z výstavy Václav Hollar a umění kresby. Foto: Andrea Morkusová

Jedna z místností je zařízena jako kreslírna, kde si mohou příchozí vyzkoušet hned několik výtvarných technik. Speciální lavice zde simulují krajinu podobnou té, v níž se pohyboval Hollar, ovšem očima současného umělce. Na výstavě najdete i jeden z Hollarových autentických skicářů a monitory, díky nimž si v něm i v dalších nevystavených dílech můžete listovat.

Většina kreseb byla zapůjčena z významných evropských sbírek, například z Britského muzea v Londýně, z královských sbírek ve Windsoru, Kupferstichkabinettu v Berlíně, z vídeňské Albertiny nebo z Musea Plantin-Moretus v Antverpách. Zhruba třicítka děl pochází ze sbírek pořádající Národní galerie Praha a najdete zde i kresby ze soukromých sbírek.

Z výstavy Václav Hollar a umění kresby. Foto: Andrea Morkusová

K výstavě Václav Hollar a umění kresby je připraven i bohatý doprovodný program ve formě komentovaných prohlídek a přednášek, výtvarných dílen pro rodiny s dětmi či tvůrčích dílen pro mládež a dospělé. Prohlédnout si ji můžete až do 23. února 2020.

Úvodní foto: Václav Hollar. Pohled na Prahu ze svahu Petřína. 1636. Národní galerie Praha

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha - Palác... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!