Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Kázeňská odměna. Dalík kromě práce v penzionu měl i přerušený trest, na svobodě strávil 40 dní

Lobbista Marek Dalík opustil brány znojemské věznice. foto:  Michal Šula, MAFRA

Poté, co vyšlo najevo, že někdejší lobbista Marel Dalík trávil část trestu coby údržbář ve znojemském penzionu, přišel server Aktuálně.cz s dalším zjištěním. Podle jeho informací měl Dalík během pobytu ve vězení dvakrát přerušený trest, na svobodě strávil celkem čtyřicet dní.
  21:25

‚Pohodový‘ kriminál pro Dalíka. Dny trávil v luxusním penzionu, celou věcí se už zabývá státní zastupitelství

Ná základě vyjádření žalobce z Krajského státního zastupitelství v Brně Hynka Olmy, který má podle předpisů na starosti dozor nad výkonem trestu odsouzených v regionu a prověřuje podmínky vězení Marka Dalíka, měl bývalý lobbista hned dvakrát přerušený výkon trestu odnětí svobody. Loni i letos. V obou případech pobyl na svobodě dvacet dní. „Byla to forma kázeňské odměny,“ řekl Aktuálně. cz Olma.

Lobbista Marek Dalík u znojemského soudu.
Lobbista Marek Dalík opustil brány znojemské věznice.

Podle zákona je taková odměna skutečně možná. Zároveň dvacet dní na svobodě v jednom kalendářním roce je nejvyší možnou dobou, během které může dojít k přerušení trestu. O této odměně pro Dalíka v obou případech podle zákona rozhodovala ředitelka znojemské věznice Lenka Smutná, uvedlo Aktuálně.cz. Podle Olmy si pak člověk v rámci přerušení trestu může dělat, co sám uzná za vhodné. 

Lobbistu Dalíka propustili z vězení. Odpykal si polovinu trestu za podvod při nákupu pandurů

Jak už bylo řečeno, lobbista měl pobyt ve vězení také ulehčen tím, že během výkonu trestu pracoval ve znojemském penzionu U Císaře Zikmunda bez dohledu dozorců, jeho kontrolu zajišťovala podnikatelka Vlasta Masri, která penzion provozuje. 

Okolnostmi zaměstnání Dalíka se zabývají žalobci a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) a žádné pochybení zatím neodhalili, uvedly Český Rozhlas a Česká televize. Žádné porušení předpisů zatím nezjistili ani státní zástupci, kteří Dalíkovo zaměstnání během trestu stále vyšetřují. 

Soud Dalíka propustil toto pondělí na podmínku. Někdejší lobbista v té době měl odsezenou polovinu svého pětiletého trestu za podvod při stamilionovém nákupu obrněných transportérů Pandur.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...