Banky.cz Články Spoření 5 tipů, jak vybrat nejlepší termínovaný vklad

5 tipů, jak vybrat nejlepší termínovaný vklad

22.11.2019 Spoření

Výše úroků nebo třeba délka uložení peněz. Faktorů, které vám pomůžou najít nejlepší termínovaný vklad, je několik. A pro každého může být důležité něco jiného. Podívejte se proto s námi na 5 doporučení, které vám s výběrem nejvýhodnějšího termínovaného vkladu pomůžou.

REKLAMA

Většina lidí vnímá termínovaný vklad jako bezpečný a zároveň zajímavý způsob, jak zhodnotit peníze. Nabízí větší úročení než běžné spoření a zároveň je u něj jen minimální riziko, že byste prodělali jako například při nevydařeném investování.

Jenže jeho výběr není tak jednoduchý, jak se může na první pohled zdát. V současnosti totiž ani ten nejvýhodnější termínovaný vklad nedokáže vaše úspory udržet nad hodnotou inflace.

Přesto jedním z nejdůležitějších ukazatelů, které vám prozradí, jak je vybraný termínovaný účet výhodný, zůstává úroková sazba. A proto začneme právě u ní.

1. Výše úroků u termínovaného účtu

Aktuálně se nejvyšší úrokové sazby termínovaných vkladů pohybují okolo 2,6%. A protože výnos pak ještě daníte 15%, reálně získáte jen něco přes 2,2%. Říjnová inflace přitom byla 2,7%.

Z toho je jasné, že ani ten nejlepší úrok vaše peníze neuchrání před ztrátou hodnoty. Dokáže ale výrazně zpomalit její tempo.

A pokud vyjdou prognózy centrální banky, podle kterých má v roce 2020 inflace klesnout na 2 %, pomůže vám termínovaný vklad opravdu vydělat. V současnosti na to ale určitě spoléhat nemůžete.

Získat co nejvýhodnější úrok navíc není vždy jednoduché. Jeho výše se totiž odvíjí od parametrů jako:

  • výše vkladu
  • nebo délka vkladu

Zpravidla přitom platí přímá úměra. Tedy čím víc vložíte a čím delší termín zvolíte, tím větší úrok dostanete. Nejvyšší úročení proto většinou přináší termínované vklady na dobu alespoň 5 let.

Má to ale jednu nevýhodu – nikdo vám nedokáže zaručit, jak za tak relativně dlouhou dobu inflace poroste. Tím pádem ani to, zda si s ní na první pohled výhodný úrok poradí.

2. Termín uložení peněz

Stavební spoření ČS s bonusem 8 500 Kč

Zdaleka ne každý si přitom může dovolit postrádat desetitisíce nebo statisíce korun na 5 a víc let. Proto musí být jedním ze základních kritérií výběru také lhůta, se kterou daný termínovaný účet pracuje.

Jakmile totiž pošlete své peníze na termínovaný účet, nemůžete s nimi disponovat. A to po dobu, na kterou jste se uvázali. Pokud tak vložené peníze potřebujete dřív, musíte zpravidla zaplatit poměrně vysoký poplatek. V lepším případě přijdete pouze o úrok, na který byste za dobu spoření měli nárok.

Termínovaný vklad pro vás v takovém případě nebude o nic výhodnější než běžný účet v bance.

Proto si dobře promyslete, jak dlouho se můžete bez peněz obejít. Pomůže vám to se zúžením výběru.

3. Minimální vklad

S termínem výběru peněz souvisí i povinný minimální vklad. Jen málokdo si může odložit na několik let třeba 100 000 korun, aniž by na ně mohl za tu dobu sáhnout. Pro většinu z nás jsou vhodné nižší limity.

Jak je ale stanovit?

V zásadě to není nijak složité.

Myslete především na to, že kdykoliv můžou přijít nečekané výdaje. Ať už se vám rozbije lednička, doslouží pračka nebo porouchá auto. Vždy proto musíte mít rezervu, která vám pomůže podobné situace řešit. Ideálně takovou, aby pokryla vaše běžné náklady alespoň na šest měsíců.

Nejdřív si proto odložte dostatečnou část peněz na spořicí účet. Teprve poté vybírejte ten termínovaný. Takový, kde nebudete mít problémy se zbývající částkou překonat povinný minimální vklad.

S výběrem vám pomůže například naše srovnání termínovaných vkladů. Jednotlivé nabídky si v něm porovnáte nejen podle úročení, ale například i podle výše minimálního vkladu a dalších podmínek.

4. Uložení v bance nebo družstevní záložně

Penzijní spoření od České spořitelny

Na základě předchozích podmínek snadno vytipujete ty nejlepší termínované vklady. A je velmi pravděpodobné, že mezi nimi budou i ty, které poskytují družstevní záložny neboli kampeličky.

Právě u nich obvykle najdete nejvyšší úrok.

Než se pro ně ale rozhodnete, uvažte ještě jednu věc. U družstevních záložen musíte k vkladu přidat ještě jeho jednu desetinu jako členský vklad do družstva. Jinak řečeno, potřebujete víc peněz.

Členský vklad má navíc 2 nevýhody:

  • Není úročený – z těchto peněz tedy neodstanete žádný úrok (ale máte nárok na podíl na zisku záložny)
  • Není pojištěný – zatímco samotný termínovaný vklad je ze zákona pojištěný u bank i u kampeliček (a tím pádem o něj nepřijdete, ani když poskytovatel zkrachuje), u členského vkladu to neplatí. O tuto část peněz tedy přijít můžete.

Zároveň je třeba říct, že už jsou dávno pryč divoká devadesátá léta, kdy spousta kampeliček skončila v konkurzu. Jejich vedení je totiž často vnímalo pouze jako prostředek k rychlému zbohatnutí. V současnosti je legislativa mnohem přísnější a uložení peněz v družstevních záložnách je podstatně bezpečnější než dřív.

5. Další podmínky a poplatky

Jakmile zúžíte svůj výběr na několik nejvýhodnějších termínovaných vkladů, zaměřte se na další podmínky a poplatky. Stejně jako u jakýchkoliv jiných finančních služeb také tady můžou výrazně znehodnotit i zdánlivě výhodný úrok.

Dobře si proto prostudujte podmínky termínovaného účtu, ať máte jistotu, že za něj nebudete zbytečně platit. Anebo že k němu automaticky nedostanete běžný účet se spoustou poplatků. Jen tak vyberte ten opravdu nejlepší termínovaný vklad, jaký hledáte.

REKLAMA

ANKETA k článku 5 tipů, jak vybrat nejlepší termínovaný vklad

Spořím u družstevní záložny?

Počet odpovědí: 157

KOMENTÁŘE k článku 5 tipů, jak vybrat nejlepší termínovaný vklad

Zatím nejsou přidány žádné komentáře. Podělte se s námi o Váš názor.

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

[AKTUÁLNĚ] Česká spořitelna přestala zakládat vkladní knížky

10.4.2024 Spoření

Česká spořitelna definitivně ukončila možnost zakládání vkladních knížek pro nové klienty. Dříve založené knížky banka rušit nebude, peníze z vkladních knížek nikam převádět nemusíte. Jedinou bankou s možností založení nové vkladní knížky zůstává ČSOB, a to pouze na pobočkách České pošty.

[AKTUÁLNĚ] Aktuální výše úroků na spořicích účtech

9.4.2024 Spoření

V souvislosti s poklesem základní sazby v ekonomice se spustila lavina snižování úroků na bankovních i spořitelních spořících produktech. Týká se především spořicích účtů, ale zasáhla i výhled v oblasti termínovaných vkladů. Banky čekají přesun peněz právě na „termíňáky“, investiční společnosti ale vidí velkou příležitost zvýšit zájem Čechů o investování.

Inflace klesla na 2 %. Jak to ovlivní spoření a hypotéky?

15.3.2024 Spoření

Inflace klesla v únoru 2024 na 2 %, z lednových 2,3 %. O celoplošné překonání vysoké inflace se sice ještě nejedná, ale už nyní můžeme pozorovat změny u spoření i hypoték. Podívejme se na vše podrobněji.

Možnosti spoření u spořicích účtů a termínovaných vkladů

30.1.2024 Spoření

Když se řekne spořicí nástroje, většině z nás se jako první vybaví spořicí účty a termínované vklady. Jak fungují? Jaké jsou jejich hlavní výhody a nevýhody? A jaké jsou mezi těmito nástroji největší rozdíly?

Porovnání a hodnocení různých způsobů spoření

1.1.2024 Spoření

Spoření je nedílnou součástí finančního plánování a finančně zdravého života. Bez rezervy, v podobě peněz odložených stranou, se nežije vůbec snadno. Čemu čelí lidé bez úspor? A jaké jsou největší výhody pravidelného spoření? Podíváme se na produkty krátkodobého a dlouhodobého spoření s časovou vázaností, i bez ní. Porovnáme a zhodnotíme všechny v současnosti dostupné spořicí produkty, nastíníme i možnosti investování.

Z naší bankovní poradny

Pojmy ve slovníku

100% Hypotéka

Půjčka, která pokryje celou koupi. Taková je 100% hypotéka. LTV této hypotéky je 100 %, což znamená, že vám banka půjčí peníze na celou odhadní cenu nemovitosti, kterou ručíte.

Díky 100% hypotéce tak získáte dost peněz na nákup domu či bytu nebo například na výstavbu. Zároveň ale musíte počítat s vyšším úrokem než u menších půjček. Pro banky je totiž úvěr bez spoluúčasti klienta rizikovější, a proto jsou jeho podmínky přísnější.

V současnosti navíc čeští poskytovatelé 100% hypotéky neposkytují. Česká národní banka totiž v roce 2016 zpřísnila podmínky pro získání hypotéky a jejich součástí bylo také ukončení 100% hypoték. Banky tak nabízí maximálně 90% hypotéky. Pouze u 5 % objemu poskytnutých půjček smí být LTV vyšší než 90 %.

Přesto existuje možnost, jak pomocí půjčky na bydlení získat dost peněz na úhradu celé kupní ceny nemovitosti. V podstatě tedy můžete dosáhnout na 100% hypotéku.

Jak na to? Musíte ručit více nemovitostmi. Kromě kupovaného bytu či domu to může být například nemovitost rodičů. Samozřejmě ale platí, že majitel této nemovitosti musí s ručením souhlasit.

Díky ručení více nemovitostmi se zvýší hodnota zástavy. I při 90% či menším LTV tak získáte peníze na nákup vybraného domu či bytu.

Banky navíc obvykle umožňují druhou nemovitost z hypotéky vyvázat, jakmile splatíte potřebnou část úvěru. Dál tedy ručíte pouze kupovaným domem či bytem.

Další možností je dofinancovat hypotéku dalším úvěrem. Například úvěrem ze stavebního spoření.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Daňové zvýhodnění

Daňové zvýhodnění je výhoda poskytnutá státem, která umožňuje jednotlivcům nebo podnikům snížit svou daňovou zátěž. To může být ve formě snížení daně, odpočtu daní, nebo úlevy od daní. Daňová zvýhodnění mohou být zaměřena na podporu určitých činností, jako je investování do výzkumu a vývoje, nebo na podporu sociálních cílů, jako je poskytování dostupného bydlení.

Daňová úleva pro podniky

Investice do výzkumu a vývoje: Podniky, které investují do výzkumu a vývoje, mohou být oprávněny k daňovým úlevám. Tyto úlevy mohou být ve formě přímého snížení daně, nebo odpočtu nákladů na výzkum a vývoj od daně.

Poskytování pracovních míst: Některé země nabízejí daňová zvýhodnění podnikům, které vytvářejí nová pracovní místa, zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností.

Investice do ekologicky šetrných technologií: Podniky, které investují do ekologicky šetrných technologií, mohou být oprávněny k daňovým úlevám.

Daňová úleva pro jednotlivce

Hypoteční úroky: V některých zemích mohou jednotlivci odečíst úroky zaplacené na hypotéku od svých daní.

Příspěvky na penzijní spoření: Příspěvky na penzijní spoření mohou být odečteny od daní.

Darování charitativním organizacím: Darování peněz nebo majetku charitativním organizacím mohou být také odečteny od daní.

Daňová zvýhodnění mohou mít významný dopad na ekonomiku a společnost, protože mohou podporovat investice a růst, a mohou pomoci dosáhnout sociálních cílů.

ZOBRAZIT CELÝ VÝZNAM

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena