Hlavní obsah

Styloví muži v Česku? Tohle jsou ty největší prohřešky

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Pány, co se týče módy, v našich článcích trochu zanedbáváme. Pojďme to změnit! A kde jinde začít, než u těch největších přešlapů, kterých se čeští muži dopouští? Ne, nejsou to jen stále omílané ponožky v sandálech!

Článek

Dámský šatník se řeší pořád, ale na partnery občas zapomínáme. Jak obstát v současné módní džungli? Vynechat ponožky v sandálech už nestačí. Leopardí vzor je sice trendy, ale svého partnera si v něm asi nedovedete představit. Co však sluší každému muži a jakých faux pas by se neměli dopouštět? Tady je pohled stylistů.

Máte správnou velikost?

Dobře padnoucí oblek je alfou a omegou pánského šatníku. Z toho snadnou rovnicí vychází, že největším problémem je výběr velikosti. „Muži mají tendenci nosit věci zbytečně veliké a široké, nebo je naopak poznat, že velikost dávno není jejich,“ říká stylistka Irena Vokrojová. Když už do nového obleku chcete investovat nemalý finanční obnos, nechte si poradit od odborníků.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sako, 4799 Kč, kalhoty, 2299 Kč, obojí Esprit. Oblek Pietro Filipi, 13 480 KčFoto: Archiv firem

Nevkusné kombinace

Stylista Jan Boublík se zaměřil na muže v kancelářích: „Někdy je to až směšné. Muži dnes podléhají vlně hipsterských fúzí a bezděky vytváří až kýčovité kombinace, když se třeba snaží sladit vtipné vzorované ponožky s barvou tkaniček a obroučkami brýlí.“

Trend barevných ponožek je povolen, ale s vkusem. „Barevné ponožky by měly vždy vypadat jako úmysl, ne jako omyl. Rozhodně se ale nehodí na formální příležitosti, tam bych se držela pravidla, že ponožky mají být v barvě oblečení a bot,“ říká stylistka Šárka Štursová.

S košilemi také opatrně. Ta s krátkými rukávy se sice tváří ohromně prakticky (přece se váš partner nebude pod sakem pařit), ale nevypadá dobře. „Košile s krátkým rukávem je povolená jen na dovolené a v havajském provedení. Rukávy mohou být pouze dlouhé. Jedinou možnosti je rozepnout knoflíčky na rukávech a vykasat je nad lokty. Nicméně do společnosti se nehodí ani to,“ dodává stylistka Šárka Štursová.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ponožky Happy Socks, 279 Kč, prodává Urbanlux. Ponožky Fusakle, 179 KčFoto: Archiv firem

Dobrý střih je základ

Dalším problémem je špatná volba střihů, příliš těsné oblečení není to pravé ořechové. „V civilním šatníku mi vadí fenomén módy, která podléhá hypersexualitě. Chápu, že muži ve městech potřebují zvýraznit to, na čem celý rok v posilovně pracovali, ale extrémně úzké roztrhané džíny na objemných fitness stehnech mi připomíná dostaveníčko na kyjevském parkovišti,“ dodává Jan Boublík.

Foto: Archiv firem

Zleva: Kalhoty chinos H&M, 799 Kč. Kalhoty chinos Selected Homme, 1200 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Vyhrávají chinos kalhoty

Volnější, nebo těsnější – tohle dilema se řeší především u kalhot. Už několik sezon jsou v kurzu užší střihy a zkrácené nohavice. Užšími ale rozhodně nemyslíme slim džíny, které nohu obepínají. Odpovědí jsou chinos kalhoty. Tenhle střih se hodí jak na volný čas, tak i do práce.

Také nevypadá dobře, když muži mají v přední nebo zadní kapse nacpanou peněženku, klíče, případně kapesník. „Buď mějte bundu nebo sako, kde využijete kapsy, nebo si pořiďte skladná pouzdra na karty, kam se vejde i hotovost,“ radí Šárka Štursová. Taška přes rameno by neměla být ani příliš malá, ani příliš velká, na mužích pak vypadá neadekvátní rozměr komicky.

Foto: Archiv firem

Zleva: Malé pouzdro na kreditní karty a peníze Zara, 399 Kč, prodává About You. Taška Tommy Hilfiger, 2490 Kč, prodává ZalandoFoto: Archiv firem

Pánský šatník je oproti dámskému víc nadčasový, protože trendy na něj příliš nedoléhají. „Muži potřebují mnohem méně kousků než my ženy, ale za to kvalitní,“ dodává Irena Vokrojová. Vyplatí se proto investovat do věcí, které vydrží, ale hlavně – v té správné velikosti a střihu.

Reklama

Načítám