InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Vimperku vrcholí festival Šumava litera. Hostem dnes bude Adam Pezold

VIMPERK - Ve Vimperku právě vrcholí pátý ročník literárního festivalu Šumava litera. Zaměřuje se na literaturu a autory s vazbou k Šumavě. Každoročně uděluje nejlepším novinkám v oblastech beletrie a poezie, výtvarných a populárně naučných knih Cenu Johanna Steinbrennera, úspěšného knihtiskaře 19. století. Vimperk je ale pro literární historii významný už od konce 15. století. Byl po Plzni druhým místem, kde spatřily světlo světla knihy zhotovené knihtiskem, a to díky tiskaři Janu Alcrawovi. Na tuto slavnou tradici organizátoři šumavského festivalu navazují. V epicentru jejich zájmu je Šumava, ale i knížky, zajímaví autoři, literární historie i moderní trendy v šíření literatury. Festival začal 18. listopadu, po celý týden nabízí bohatý program a v sobotu vyvrcholí slavnostním večerem.

 

Letos se festival tématicky zaměřil na hlubockou větev Schwarzenbergů, hostem páteční talk show bude potomek této větve Adam Pezold.

V samotné soutěži o Cenu Johanna Steinbrennera je ve třech kategoriích nominováno 37 knih. Podle soutěžních pravidel jde o novinky, které byly vydány v předchozím roce. 

Čestné uznání obdrží také nejlepší projekt v oblasti Virtuální Šumava, kde porota vybírá z webových stránek, blogů a facebooků o Šumavě. O zvláštní ceně rozhodují i čtenáři knihoven a věnuje ji Šumavský pivovar manželů Hojdarových. Symbolem Ceny Johanna Steinbrenera je dílo skláře Jaroslava Zedníka z Vimperka.

Co z programu ještě stihnete? 

Pátek 22. listopadu

15 hodin - KAŠPERSKÉ HORY, kino, David Jan Žák, Návrat Krále Šumavy.

18 hodiin - VIMPERK, Hotel Zlatá Hvězda, Adam Pezold, talk show s Ladislavem Čepičkou.

Sobota 23. listopadu

Hotel Zlatá Hvězda

11 hodin - Jan Lakosil

12 hodin - Jakub Švec, Adolf Schwarzenberg a jeho sídlo

13 hodin - Aleš Palán, Šumavští samotáři

14 hodin - Raimund Paleczek, Hajní a lesní správa za Schwarzenbergů

15 hodin - Ladislav Čepička, Schwarzenbergové a Šumava

16 hodin - Michal Jančařík, Karel Klosterman

17 hodin - Martin Sichinger, Křest nových českých překladů německých knih, Ossi Heindl, Rosa Tahedl, Adalbert Stifter, nakladatelství Morsak a Bílý lev.

20 hodin - VIMPERK, Městské kulturní středisko

GALAVEČER a udílení cen Johanna Steinbrenera, moderuje Roman Hajník, hraje Blues Q

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace