Hlavní obsah

Greta další cenu nepřevezme. Brzdí ji vlny

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala mezinárodní dětskou mírovou cenu, kterou od roku 2005 uděluje nizozemská organizace pro dětská práva. Nemůže ji však převzít osobně, protože se toho času plaví z USA do Evropy na katamaránu La Vagabonde. Cestu přes oceán zpozdilo špatné počasí.

Foto: Rob Ostermaier, ČTK/AP

Greta Thunbergová

Článek

Greta bude vzhledem k podmínkám, které panují na moři, ráda, když stihne plánovanou účast na prosincové klimatické konferenci v Madridu. Za mírovou cenu tak poděkovala alespoň na dálku.

„Jsem za tuto cenu neuvěřitelně vděčná a cítím se poctěna,“ vzkázala Greta z katamaránu La Vagabonde. Ne všechny ceny ale tato šestnáctiletá švédská aktivistka přijímá s povděkem. Na konci října vzkázala, že odmítne ekologickou cenu, kterou uděluje Severská rada.

Ekologická cestovatelka časem? Dvojnice Grety Thunbergové se objevila na fotce z roku 1898

Koktejl

Své rozhodnutí Thunbergová zdůvodnila tím, že ekologické hnutí nepotřebuje další ocenění, ale to, aby mocní lidé po celém světě začali naslouchat vědcům.

Greta odmítla ekologickou cenu a s ní spojený milion

Evropa

Thunbergová začala před rokem každý pátek demonstrovat před švédským parlamentem, aby přiměla politiky k důslednější ochraně klimatu a ke snižování emisí. Inspirovala tím studentskou kampaň, k níž se přidaly miliony mladých lidí po celém světě.

Ukradli jste mi dětství, vyčinila emotivně Greta Thunbergová světovým vůdcům

Svět

Mladá Švédka byla letos vyznamenána mimo jiné takzvanou alternativní Nobelovou cenou, jak bývá nazývána Cena za správný život (Right Livelihood Award). Byla rovněž jednou z favoritek Nobelovy ceny za mír, kterou si ale nakonec odnesl etiopský premiér Abiy Ahmed.

Zatím poslední cenou nizozemské organizace pro lidská práva společně se 16letou Švédkou byla oceněna také 15letá kamerunská mírová aktivistka Divina Maloumová.

Reklama

Výběr článků

Načítám