Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Žena dostala za hajlování na demonstraci extremistické DSSS podmínku

22. listopadu 2019
Čtení na 2 minuty

Romana Frieselová, jež loni hajlovala v Dubí, dostala u teplického soudu napodruhé stejný podmíněný trest. Soudkyně, kterou žena dříve nařkla z podjatosti kvůli možnému muslimskému vyznání, se v opakovaném hlavním líčení opřela o nový znalecký posudek. Informuje o tom iDnes.cz.

„Vina obžalované byla nepochybně prokázána, přičemž soud dospěl k závěru, že nápravy je u její osoby možné dosáhnout podmíněným trestem,“ uvedla soudkyně Lucie Yakut. Frieselové stejně jako v květnu uložila za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka osm měsíců vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu třiceti měsíců.

Státní zástupce v případu Frieselové zároveň poukazoval, že žena má na levém předloktí vytetovaný nápis „Blood and Honour“, což je celoevropská neonacistická organizace. A na zádech říšskou orlici s dodatečně začerněným hákovým křížem, nad ní nápis „Meine Ehre heisst Treue“ – jde o heslo jednotek SS, v překladu znamená Věrnost je mou ctí. Na těle má i symbol takzvaného kolovratu nebo Thorovo kladivo. „Nemám sebemenších pochyb, že paní obžalovaná propagovala myšlenky nacistické a neonacistické,“ uvedl znalec Jan B. Uhlíř.

„S trestem nesouhlasím, asi se odvolám,“ okomentovala Frieselová verdikt po skončení hlavního líčení.

Jak zjistila Romea.cz, odsouzená hajlovala při hudbě skupiny Ortel na povoleném shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti. To se konalo loni v srpnu v reakci na incident z místního koupaliště, kde se strhla potyčka mezi skupinou Romů a mladíkem, jenž se údajně snažil bránit předtím napadenou ženu. Za DSSS také nejspíše kandidovala v komunálních volbách v Praze – na kandidátce byla uvedena žena stejného jména a věku. Předseda této strany Tomáš Vandas přitom v rozhovoru pro Svobodné rádio tvrdil, že DSSS nemá s touto ženou nic společného a dokonce spekuloval, že by mohlo jít o provokaci s cílem poškodit DSSS.

Shromáždění extremistů v Dubí se konalo jako reakce na potyčku na koupališti v Dubí, kde vznikla roztržka mezi dvěma ženami údajně kvůli dětem na brouzdališti. Do roztržky dvou žen se zamíchal mladý muž, který poté utrpěl zranění. Policie v souvislosti s potyčkou obvinila šestadvacetiletou ženu z Teplic a okolnosti události, jejíž průběh popisují účastníci různě, vyšetřuje.

Video hajlující ženy natočila novinářka Šárka Kabátová. Následně ho zveřejnila facebooková stránka Proti projevům nenávisti, která ženu identifikovala jako Romanu Frieselovou. “Bylo nám vyčítáno, že nazýváme účastníky demonstrace v Dubí neonacisty. V tom případě měla Romana Frieselová asi jen tik v ruce,“ uvedl k videu administrátor facebookové stránky. Policisté přímo na tomto shromáždění zadrželi šest neonacistů. Romana

Frieselová není v extremistických kruzích neznámá a pravidelně se účastní různých nenávistných shromážděních. V listopadu na pražské demonstraci DSSS křičela na v Dubí napadeného fotografa Víta Hassana z politického bulváru Parlamentní listy.cz rasistické nadávky: “Černá svině arabská”.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon