„S vědomím, že může poškozené způsobit smrt, ji rdousil několik minut, což vedlo k smrti,“ uvedl předseda senátu Martin Kantor. Své švagrové, sestře zavražděné, má Filip G. zaplatit odškodné 350 tisíc, ostatní pozůstalé odkázal soudce na občanskoprávní řízení. Filipu G. hrozilo až 18 let, trest si má odpykat ve věznici s ostrahou.

Ženu miloval, ale...

Nízkým trestem vyhověl soud návrhu státního zástupce. „Obžalovaný svoji ženu bezesporu miloval. Nepřipadá mi ale reálné, že manželku uškrtil kvůli hádce o nákupy. Byl jsem názoru, že poté, co se začaly rozpadat rodinné vztahy, žena přestala navštěvovat jeho příbuzné, si muž vymyslel výhru v loterii. O této výhře ji přesvědčil. Ten večer manželce přiznal, že žádná výhra není, jsou v dluzích, a ona se jej z mého pohledu rozhodla opustit,“ uvedl v závěrečné řeči státní zástupce Roman Šustáček s tím, že to byl pro muže impuls k hrůznému činu.

K zardoušení manželky se Filip G. přiznal, před soudem všeho litoval. „Každou volnou chvíli a po zbytek celého života mě bude provázet hrůzostrašná myšlenka, co jsem spáchal. Vzal jsem matku svému milovanému synovi, zklamal jsem rodiče, svého bratra, celou moji rodinu, rodině mé ženy jsem vzal milovanou dceru a sestru. Kdybych mohl, vyměnil bych svůj život na její,“ kál se.

Rodinná tragédie

Tragédie se odehrála na přelomu ledna a února v mobilheimu na pozemku v obci Svinná, kde si chtěli manželé postavit rodinný dům. Podle obžaloby se Filip G. pohádal se ženou a pořezal na ruce.

Žena mu chtěl zakrýt ránu utěrkou, ale on ji odstrkoval, až upadla, udeřila se do hlavy a ztratila vědomí. „Poté, s úmyslem ji usmrtit, ji rdousil. Bezprostřední příčinou ženiny smrti bylo udušení,“ řekl Šustáček.

Vysněný nový dům

Manželé měli podle soudu spory kvůli penězům. Rozhodli se postavit si rodinný dům, tak prodali byt ve Stříbře. Ze získaných peněz splatili hypotéku, kterou na byt měli, za zbylé finance si pořídili pozemek, studnu a mobilheim, ve kterém bydleli. Jenže na dům už nezbylo, a to byl problém.

 „Vyčítala mi, že její kamarádky mají už postavené domy a my pořád bydlíme jen v mobilheimu. Pořád se ptala, kdy začneme stavět. Docházely nám peníze. Žili jsme s tím, že dostaneme hypotéku 3 milióny korun, ale žádná hypotéka nebyla. Tak jsme hlídali každou korunu,“ uvedl Filip G.

Nakonec přišel s bajkou o výhře ve sportce. Když se provalilo, že žádná není, byl to podle státního zástupce impuls k tragédii.

Rdousil a zvracel

Zmáčkl jsem jí rukou krk. Ona zmodrala a šla jí pěna z úst. Pak jsem se na toaletě pozvracel. Hadici od pračky jsem nasadil na plyn a pustil jsem ho. Ženu jsem odnesl na postel k nám do ložnice a lehl jsem si k ní. Utřel jsem jí krev z tváře a řekl jí dobrou noc. Pak jsem vzal žiletku a pořezal se,“ přiznal Filip G.

Podle znalců je duševně nemocný, trpí schizotypní poruchou. Ta ale nebyla příčinou jeho jednání. Znalkyně navrhovali pro Filipa G. ochranné léčení, to ale soud neuložil. Verdikt není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou. Soudce na konci obžalovanému dovolil, aby se v slzách rozloučil s matkou a příbuznými.

VIDEO: Únorová tragédie v mobilheimu na Tachovsku.