Kontroly nenašly u Dalíkova trestu žádná pochybení

Průběh trestu, který si odpykával ve vězení bývalý zákulisní hráč číslo 1 Marek Dalík, opakovaně prověřovalo jak vedení vězeňské služby, tak i na věznicích nezávislá generální inspekce bezpečnostních sborů a státní zastupitelství. Ani v jednom případě se nenašlo pochybení ze strany Dalíka nebo znojemské věznice, která jej vyslala pracovat do jednoho z místních penzionů.

Stačilo použít slova luxusní či dovolená a bývalý přítel expremiéra Topolánka musel po svém podmínečném propuštění čelit podezření, že si díky svému postavení zařídil výhody, aby nemusel trest ve vězení odpykávat za podmínek jako ostatní vězni. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová obratem oznámila, že celou věc prověří.

Za pár hodin bylo jasněji. I úřad Benešové, jinak ostrá kritičky Dalíka a poměrů z Topolánkovy éry, konstatoval, že dosud v případu nenašel žádné pochybení. Marek Dalík pracoval ve Znojmě v objektu místních živnostníků, kde jsou kromě penzionu ještě nájemní byty, provozovny a dílna.

Žádná z kontrol, které se v minulosti odehrávaly pravidelně nejméně jednou týdně, neodhalila, že by této formy trestu zneužíval. Kontrol bylo přitom několik. Na Dalíka totiž chodila udání, která řešily i na vězeňské správě nezávislé instituce jako GIBS či státní zastupitelství.

Poslední kontrola samotného postupu věznice, která určovala praktický způsob výkonu trestu pro Dalíka, pak proběhla v pátek. I podle ní bylo vše v pořádku.

“Během kontrol Vězeňská služba ČR, stejně jako GIBS či krajské státní zastupitelství, nezjistila žádná pochybení. Při každé kontrole záznamů příchodů a odchodů z a do věznice byl pan Dalík podrobován i dechové zkoušce na alkohol, vždy s negativním výsledkem. Na pracovišti trávil odsouzený dle kontroly záznamů standardní pracovní dobu (tj. 8,5 hodiny). Mimo pracovní dobu se zdržoval ve věznici v cele s dalšími šesti odsouzenými,” uvedl ve stanovisku ministerstva spravedlnosti jeho mluvčí Vladimír Řepka.

A co se týče luxusního penzionu, jak Dalíkovo pracoviště nazvala média, stačí se podívat na jeho webové stránky. V ceníku Penzionu U Císaře Zikmunda jsou nejdražší pokoje k mání za 1400 korun, včetně DPH. I  z mapy je pak vidět, že jde o komplex několika budov.

Vězeňská služba má s majiteli objektu smlouvu uzavřenou od roku 2007, od té doby tam posílá místní vězně, kteří jsou zařazeni k výkonu trestu na oddělení s nejmírnějším režimem. “Za celou dobu jejího trvání prošlo pracovištěm 46 osob. Současně zde pracovali většinou jeden až dva odsouzení,” dodal mluvčí Řepka.

I sám Marek Dalík  rozhovoru pro Neovlivní.cz v pátek popřel jakékoli výhody. Uvedl, že o jeho zařazení do penzionu rozhodla vězeňská služba.

“Já o to nežádal. To je proces, který běží mimo vězně. Když nastoupíte, nejdřív nepracujete nikde. Pak vám dovolí pracovat ve věznici a až pak můžete na takzvané volné pracoviště. Tam chodí všichni, kteří pro to splňují kritéria. U mě to navíc ještě bylo tak, že když mě tehdy na to dovolání pustili a pak jsem se tam zase vracel, musel jsem všechno absolvovat dvakrát. Dvakrát jsem měl tu lhůtu, kdy nikde nepracujete, oni na mě pohlíželi, jako bych tam byl poprvé. Takže na to volné pracoviště jsem se poprvé dostal až po šesti měsících, podruhé dokonce až po sedmi. Celkem 13 měsíců jsem byl jen ve věznici,” řekl Dalík.