Hlavní obsah

Aktivnímu sportu se věnuje i po ochrnutí. Ve StarDance to roztočí na tanečním parketu

Novinky, Kristýna Léblová, dul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celý svůj život se 38letá Eliška Šulcová věnuje sportu. Nezabránila jí v tom ani nehoda, která ji před lety upoutala na vozíček. S návratem do aktivního života jí pomohlo Centrum Paraple, i díky němu si v sobotu zatančí po boku rybáře Jakuba Vágnera v soutěžním pořadu StarDance.

Aktivnímu sportu se věnuje i po ochrnutí. Ve StarDance ukáže, že vozíček nepřekáží ani na tanečním parketu Video: Novinky

 
Článek

Eliščin život před 11 lety změnila nehoda. Aktivní sportovkyně se tehdy na kole vracela z výletu, když ji na trase překvapilo špatně zaparkované auto.

„Vyhýbala jsem se špatně zaparkovanému autu, nevybrala jsem úplně zatáčku a skončila jsem mezi značkami,“ vysvětlila. Nehodu přežila, zlomila si při ní ale několik obratlů, čímž došlo i k poruše míchy. V nemocnici se probrala až po dvou měsících, z Rakouska ji mezitím převezli do pražského Motola.

Foto: Novinky

Čtveřice předvede podívanou, která má zobrazovat život i smrt.

Následovaly dlouhé měsíce rehabilitací. Eliška se mezitím dostala do Centra Paraple, které pomáhá lidem s poškozením míchy a jejich návratem do běžného života. Ukázali jí, že i po nehodě se může stále věnovat sportu.

„Vyzkoušela jsem si neuvěřitelné množství sportů, které jsou vhodné pro vozíčkáře. Například teď v létě jsme byli s Parapletem na Lipně, tak jsme měli speciálně upravené buginy a jezdili jsme s tím downhill,“ vyprávěla s úsměvem.

Puklo jí srdce a skončila na vozíku. Nevzdala se, zatančí si i ve StarDance

Zdraví

Choreografie pro čtyři lidi

Nyní si k tomu Eliška přidá zážitek, který se jen tak někomu nepřihodí. V sobotu 23. listopadu totiž vystoupí po boku rybáře Jakuba Vágnera a tanečnice Michaely Novákové, kteří tvoří soutěžní pár v pořadu StarDance. Jako host si s nimi zatančí i olympionik David Svoboda.

Soutěž přitom Eliška sleduje už od začátku. „Hrozně se mi to líbí. Líbí se mi tam, jak si lidé opravdu někdy sáhnou i na dno a co se dokážou naučit. Je to dril, dril a dril. Líbí se mi krásné šaty, atmosféra i úžasní moderátoři,“ vysvětlila.

Foto: Novinky

Jakub a Eliška si na parketu rozumí.

Příprava choreografie jim šla přímo od ruky. „Míša, David i Kuba jsou úplně úžasní. Míša je super, že to krásně vymyslela, shodly jsme se na základní myšlence, já jsem měla něco podobného vymyšlené. David je takový srandista a Kuba je velmi precizní,“ zmínila Eliška.

To dosvědčuje i Jakub Vágner, pro kterého se jedná o změnu i v tom, že nebude tancovat v páru, ale rovnou ve čtyřech. „My tam tancujeme sólo s Davidem. Holky jsou na vozíčku a snažíme se působit jako jeden tým, abychom byli jak zrcadla. Celý příběh je o životě a smrti, naději a smutku,“ zmínil s tím, že se na sobotu už těší.

Tanečník Dominik Vodička: StarDance je pro mě radost

Styl

Ve StarDance počtvrté

Benefiční večer, při kterém soutěžní páry tancují společně s lidmi na vozíku, se v rámci pořadu koná už čtvrtým rokem. Tradičně tento večer do poroty zasedne zakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák.

Jen minulý rok se v rámci dárcovských SMS povedlo vybrat 5,5 milionu korun, peníze jdou na provoz Centra Paraple. I letos budou moci diváci přispět zasláním zpráv ve tvaru DMS PARAPLE 30, DMS PARAPLE 60 nebo DMS PARAPLE 90 na číslo 87 777, a to nejen během sobotního večera. Čísla ve zprávách odkazují na darovanou částku v korunách. Darovat finanční částku mohou lidé i na účet 932932932/0300.

Centrum Paraple slaví letos 25 let od svého vzniku. Od roku 1994 pomáhá lidem ochrnutým následkem nehody či úrazu s návratem do běžného života. Jen v České republice ročně ochrne následkem poškození míchy kolem 280 lidí. Nejčastěji se tak stává následkem dopravních nehod, po sportovních úrazech, pádech či skocích do vody.

V následných rehabilitacích centrum často hraje nezastupitelnou roli, za dobu své existence pomohlo již tisícům lidí.

Reklama

Související články

Miroslav Hanuš: Každý tanec bolí jinak

„Myslím, že vybíhat jako nejstarší vůbec není špatná startovní pozice,“ říká šestapadesátiletý herec a divadelní režisér. Všem, kdo ho znají jako představitele...

Tonya Graves: Moje srdce je české

Přesně polovinu svého života prožila Tonya Graves v rodných Spojených státech, tu druhou v Česku. Zdejší posluchači si ji oblíbili jako energií čišící...

Výběr článků

Načítám