Divadlo v Dlouhé uvádí Shakespearovy Sonety, připravilo je tvůrčí duo Skutr

Snímek z generální zkoušky Shakespearových Sonetů v pražské Dlouhé.
Snímek z generální zkoušky Shakespearových Sonetů v pražské Dlouhé.
Foto: Pavel Hejný
ČTK Kultura ČTK, Kultura
23. 11. 2019 12:58
Shakespearovy Sonety přivádí na jeviště Divadla v Dlouhé tvůrčí duo Skutr, tvořené režiséry Martinem Kukučkou a Lukášem Trpišovským. Jedná se o jejich čtvrtou inscenaci v repertoáru pražské scény.

Sonety mají v Dlouhé premiéru tuto sobotu 23. listopadu, první repríza se koná v pondělí. Do konce roku bude inscenace na programu ještě 6. a 12. prosince. Účinkují Eva Hacurová, Marie Poulová, Marie Turková, Magdalena Zimová, Jan Meduna nebo Pavel Neškudla.

Na snímku vlevo je Eva Hacurová.
Na snímku vlevo je Eva Hacurová. | Foto: Pavel Hejný

Sbírka 154 sonetů, básní s typickým rytmem, které na jevišti zazní v překladu Martina Hilského, bývala kvůli svému obsahu dlouho cenzurována. Stala se i zdrojem spekulací o homosexualitě či bisexualitě anglického dramatika Williama Shakespeara.

V Sonetech je podle tvůrců láska, smyslnost, stárnutí těla, rozklad, nevěra, žert, slovní hříčka, paradoxy života, čistá krása, nesmrtelnost, milostný trojúhelník, milostný cit k muži i ke stárnoucí ženě. "William Shakespeare uchopil upadající sonetovou formu po svém a vtiskl jí věčné a autentické pocity, které prožíváme dodnes, pokud jsme někdy alespoň trochu někoho milovali," uvádějí autoři.

Podle Lukáše Trpišovského jsou divadelní Shakespearovy Sonety tak trochu deníkem jistého básníka, o kterém se nic neví, o vztahu k mladému šlechtici, jehož jméno ani podoba nejsou známé, a vztahu k tajemné černé dámě, u které ani není jisté, jak moc je její postava reálná nebo alegorická.

Každý sonet je letmým odleskem reality a stavu duše. "A také odleskem našich zkušeností. Každý sonet voní a chutná. Každý sonet je dialogem mezi já a ty," doplňuje Trpišovský.

Každý sonet představuje také minidrama, dialog mezi dvěma až třemi postavami, podotýká druhý režisér Martin Kukučka. "My se pokoušíme o znovuzhmotnění zásadního momentu jejich příběhu. Nechceme jenom odrecitovat verše, ale ani ukrást sonet, důležitá je tu i jeho básnická forma," dodává.

Nahoře je Jan Sklenář, dole Pavel Neškudla.
Nahoře je Jan Sklenář, dole Pavel Neškudla. | Foto: Pavel Hejný

Autorské inscenace dua Skutr kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, světelný design, text a zvuk. Vedle volné autorské tvorby také režírují opery, taneční inscenace, činohru, cirkus a další žánry.

Čtvrtým rokem jsou Kukučka a Trpišovský členy uměleckého vedení Divadla v Dlouhé. V repertoáru této scény mají Sonety spolu s Čechovovým Rackem, svým autorským projektem Sen v červeném domě a adaptací Havlových Dopisů Olze.

Kukučka a Trpišovský jako tvůrčí duo Skutr rovněž hostují v dalších divadlech v Česku, na Slovensku nebo v zahraničí. Nedávno například uvedli Erbenovu Kytici v pražském Národním divadle či Hoffmanovy povídky Jacquese Offenbacha v opeře Národního divadla Brno. V německém Essenu nastudovali Smetanovu Prodanou nevěstu.

 

Právě se děje

Další zprávy