Rusko v ohrožení. Přijdou sportovci o olympiádu a atleti o atletické soutěže IIAF?

Světová antidopingová agentura WADA může obnovit suspendaci ruské antidopivé agentuře RUSADA a tím pádem tak se opět nebudou moct ruští sportovci zúčastnit Letních olympijských her, jež se tentokrát příští rok budou konat v Tokiu, pod svou vlajkou. Právě takovýto krok Světové antidopingové agentuře doporučila v sobotu kontrolní komise zabývající se podezřením na manipulaci s daty moskevské laboratoře. Tato informace přišla ve stejný týden, kdy pro změnu Světová atletická federace IIAF zastavila proces navrácení Ruska do této organizace a tudíž i ruských atletů do soutěží, jež jsou pod hlavičkou právě této organizace. Důvodem tohoto kroku je zastavení činnosti hned pěti ruským funkcionářům včetně samotného šéfa ruské atletiky Dmitrije Šljachtina. Ten měl, stejně jako čtyři další ruští činovníci, zakrývat doping.

Kauza státem organizovaného dopingu v Rusku tak stále pokračuje a to už od Zimních olympijských her v Soči v roce 2014. Právě na této sportovní akci se začaly objevovat první pochybnosti o férovosti ruských sportovců. Kvůli tomu tak tedy od roku 2015 až do září loňského roku měla RUSADA zastavenou činnost a proto se tak Rusko nemohlo zúčastnit posledních Zimních olympijských her v Pchjongčchangu v roce 2018. Tehdy se ruští sportovci pod pěti kruhy představili akorát pod neutrální vlajkou.

WADA ověřovala stažené soubory, které od RUSADA dostala po delším čase, než jak předpokládala loňská dohoda o podmínečném zrušení trestu. V nich nakonec WADA zaznamenala několik údajů s výraznými nesrovnalostmi. Nyní dostalo Rusko tři týdny na vyjádření se k nim a odstartoval se tak proces, jenž může vést k další suspendaci ruské agentury. Pokud se tak stane, může dojít i na úplné vyloučení ruských sportovců z Her.

Padělali doklady výškaře Lysenka. I proto se ruským atletům opět vzdálil návrat na mezinárodní scénu

Zpráva o tom, že Rusko se podle všeho opět nezúčastní olympijských her, přišla jen pár dní poté, co Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU) zastavila činnost hned pěti ruským funkcionářům včetně samotného šéfa ruské atletiky Dmitrije Šljachtina. I ten je podezřelý ze zakrývání dopingu.

Jak totiž už v červnu upozornil britský deník The Sunday Times, výškař Danil Lysenko, jenž jako jeden z mála Rusů se pod neutrální vlakou objevil na předloňském světovém šampionátu v Londýně, kde získal mimochodem stříbro, neposkytl dopingovým komisařům potřebné informace o místě pobytu. Rusové tvrdili, že Lysenko byl nemocný a potvrdila jim to falešná klinika.

Lysenko je tak společně se svým koučem Jevgenijem Zagorulkem suspendován a zavařil tak dalším ruským atletům ve snaze zúčastnit se blížících se olympijských her.

Související

Více souvisejících

olympiáda Atletika Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy