Skokané na lyžích startují sezonu. A je u toho znovu i 47letý veterán Kasai!

Skokané na lyžích startují sezonu. A je u toho znovu i 47letý veterán Kasai!

Skokanská legenda Noriaki Kasai

Startuje Světový pohár skokanů na lyžích. Letos už 41. ročník. Dosud nejúspěšnějšími závodníky jsou Fin Matti Nykänen a Polák Adam Malysz. Oba vyhráli Světový pohár čtyřikrát. Loni triumfoval Ryoyu Kobayashi a stal se prvním Japoncem v historii, který kdy celkové pořadí SP ovládl. Pozornost na sebe ale bude letos poutat i další Japonec – Noriaki Kasai. Sedmačtyřicetiletý skokan totiž vstoupí už do své jednatřicáté sezony a i on neustále přepisuje historii!

Zní to naprosto neuvěřitelně. Většina jeho soupeřů ještě ani nebyla na světě, když Kasai startoval poprvé v závodě Světového poháru na konci roku 1988 v Sapporu. A měl za sebou už osm ročníků Světového poháru, když se jeho krajan a loňský vítěz SP Kobayashi teprve narodil. Do letošního ročníku vstupují ale oba jako členové týmu skokanů ze země vycházejícího slunce.

566 startů ve Světovém poháru

Poprvé se o křišťálový globus v seriálu Světového poháru skákalo v sezoně 1979/1980. O osm let později do něj vstoupil i Kasai a dosud „nevystoupil“. Ve Světovém poháru už nasbíral 566 startů. Nikdo jiný jich tolik nenastřádal. Na stupních vítězů stál v 63 závodech a 17 z nich vyhrál. Pravda, individuální vítězství si naposledy připsal v sezoně 2014/2015, ale ještě loni stál na stupních vítězů v závodě družstev. A hned dvakrát.

Stejně jako starty v SP sbírá i starty na olympijských hrách. Poprvé startoval už v roce 1992 na hrách v Albertville a od té doby neabsentoval na žádných dalších. V Soči 2014 se stal v 41 letech nejstarším držitelem medaile v historii skokanského sportu a na zimních hrách pod propletenými kruhy získal celkem tři medaile – dvě stříbra a jeden bronz.

Osm účastí na olympijských hrách

Hry v Pchjongčchangu před rokem byly už jeho osmým startem pod olympijskými kruhy. A už tehdy prohlásil, že končit nehodlá. A že jeho dalším metou jsou olympijské hry 2022 v Pekingu. „To, co je mým motorem a stále mě žene dopředu, je vlastně jednoduché: miluji skoky na lyžích,“ prozradil Kasai neutuchající zdroj energie a vášně pro svůj sport.

Během své kariéry bojoval o nejvyšší příčky se skokanskými hvězdami, jakými byli Matti Nykänen, Janne Ahonen, Dieter Thoma a zažil i Jense Weissfloga. Zvládl přechod z původního klasického stylu s lyžemi paralelně vedle sebe na současné „véčko“. „Přežil“ i množství dalších technických změn, jimiž skoky na lyžích během let procházely.

„Stačí se na něj jen dívat a je vám jasné, jak si skoky naplno užívá. A nijak mu nevadí, že už je skoro skokanským dědečkem,“ prohlásil na jeho adresu Sven Hannawald, německý skokan, který jako první dokázal vyhrát všechny čtyři závody slavného Turné čtyř můstků v jednom roce. „Je to můj hrdina, vzor, od kterého se snažím stále učit,“ přidal se i Nor Daniel Andre Tande, jeden z nejlepších skokanů současnosti a mistr světa v letech na lyžích.

Recept? Srdce a japonské jídlo

Kasai vyhrál 17 podniků SP v rozpětí od března 1992 až do listopadu 2014. Do rekordních tabulek se zapsal svým posledním triumfem ve finské Ruce v roce 2014 – ve věku 42 se stal nejstarším vítězem závodu SP. „Vyhrát závod Světového poháru ve věku nad 40 let, to je překonání výjimečné bariéry. Je to totéž jako zdolat Mount Everest bez kyslíku,“ složil Kasaiovi poklonu i německý trenér Werner Schuster.

Kasai dokonce už napsal i knihu o tom, jaké to je skákat po čtyřicítce. A prozradil v ní, že je k tomu potřeba „silné srdce“ a jíst japonská jídla pro dlouhověkost. V tréninku se ale Kasai nijak nešetří. „Pořád se cítím jako dvacetiletý. A trénuji úplně stejně, jako když jsem začal v mládí skákat. Svůj tréninkový režim jsem nijak nezměnil,“ poznamenal 47letý skokan na lyžích.

SP skokanů na lyžích v sezoně 2019/2020:

21 podniků Světového poháru
36 závodů – 30 individuálních a 6 týmových

VRCHOLY SEZÓNY:

  • Turné čtyř můstků (Oberstdorf, Ga-Pa, Innsbruck, Bischofshofen)
  • Raw Air (Oslo, Lillehammer, Trondheim, Vikersund)
  • Mistrovství světa v letech na lyžích (Planica)
  • Finále Svěového poháru (Vikersund)

Obhájce vítězství v SP: Ryoyu Kobayashi (Japonsko)

Prize money v SP: min. 71 800 švýcarských franků individuální závody; vítěz bere 10 000 CHF

Sestava českého týmu pro start SP: Roman Koudelka, Viktor Polášek, Vojtěch Štursa, Filip Sakala

(Visited 1 160 times, 1 visits today)