Devatenáctku v Kanadě povede Přerost, kdo si řekne o letošní MS?

Foto: Karel Švec, Český hokej

24. listopadu 2019, 11:16

Martin Voltr

Někteří hráči bojují o letošní mistrovství světa do 20 let, většina o to příští. Právě takhle lze popsat nominaci české reprezentace U19 na velký prosincový turnaj World Junior A Challenge v Kanadě! Juniorskou zálohu povede jako hlavní trenér Miroslav Přerost.

Důvod je jednoduchý – turnaj se každým rokem odehrává mimo oficiální reprezentační termíny, celosezonní hlavní trenér David Bruk si tak musí plnit své povinnosti v prvoligových Litoměřicích.

Letošní World Junior A Challenge se koná ve městě Dawson Creek v Britské Kolumbii, jeden duel bude hostit Fort St. John a přípravné zápasy další dvě města. To se týká i českého týmu, jenž absolvuje generálku v Grand Prairie proti domácímu klubu, hrajícímu nižší soutěž AJHL.

Samotný turnaj pak bude mít pět účastníků, kromě Čechů to jsou Američané, dva výběry Kanady (West a East) a ruská reprezentace do 18 let. Ve společné základní skupině se utkají každý s každým, čtyři nejlepší postoupí do semifinále hraného systémem 1–4, 2–3, následovat budou finále a utkání o bronz.

Česká reprezentace se sejde v neděli 1. prosince na zimním stadionu v Rokycanech. Hned v pondělí odletí do Grande Prairie, kde ve čtvrtek 5. prosince odehraje přípravný duel. Následovat bude krátký přesun do Dawson Creeku; Češi zahájí turnaj v neděli 8. prosince proti Rusům. Medailové bitvy jsou na programu přesně o týden později a česká výprava dorazí zpět do Prahy až v úterý 17. prosince.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Trenéři Miroslav Přerost a Rostislav Vlach budou mít k dispozici dva brankáře, sedm obránců a třináct útočníků.

Drtivou převahu v kádru má ročník 2001, na turnaj vyrazí jen čtyři hráči staršího ročníku 2000 – Zack Malík, Daniel Kowalczyk, Robin Všetečka a Šimon Jelínek. Malík nedávno skončil v Muskegonu v USHL, zbylá trojice hraje domácí soutěže.

Reálně bude většina hokejistů pomýšlet až na příští šampionát dvacítek, ale všichni mohou pochopitelně zabojovat i o ten letošní – ti nejlepší každoročně dostanou povolání do kempu hlavní juniorské kategorie.

Brankáře Jana Škorpíka zřejmě příliš přibrzdilo zranění, do hry se vrátil až tento týden po více než měsíci a půl. Naopak jeho kolega Jakub Dobeš prožívá výtečný start sezony, z NAHL se probojoval do USHL, kde se mu aktuálně daří.

Zajímavé bude sledovat formu dalších zámořských krajánků Ondřeje Pšeničky a Marcela Barinky. Za mladší ročník toho v reprezentaci vedle nich hodně odehráli Filip Přikryl, Adam Najman, Jakub Rychlovský či Jiří Suhrada z Finska.

Vedle několika zmíněných hráčů z Chance ligy se představí také zajímaví mladíci z juniorského turnaje O Pohár DHL. Vévodí jim sehraná a nejproduktivnější dvojice z Hradce Králové, tedy Petr Poppel a Matěj Morong.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Nominace českého týmu

Brankáři:
Jan Škorpík (Litoměřice), Jakub Dobeš (Omaha Lancers, USHL).

Obránci:
Jakub Černohorský (Jihlava), Zack Malík (Třinec), Albert Šiller (Plzeň), Jiří Suhrada (Tappara Tampere, Finsko), Daniel Kowalczyk (Kometa Brno), Ondřej Volráb (Kladno), Daniel Poizl (Kadaň).

Útočníci:
Matěj Morong, Petr Poppel (oba Hradec Králové), Robin Všetečka (Slavia Praha), Filip Přikryl (Litoměřice), Adam Najman, Jakub Rychlovský (oba Benátky nad Jizerou), Marek Princl (Plzeň), Šimon Jelínek, Tomáš Bernat (oba Kladno), Theodor Pištěk (Örebro, Švédsko), Erik Čermák (Kadaň), Ondřej Pšenička (Waterloo Black Hawks, USHL), Marcel Barinka (Halifax Mooseheads, QMJHL).

Náhradníci:

Brankáři: Ondřej Chaloupek (Jihlava), Tomáš Sajdl (Hradec Králové). Obránci: Jakub Žůrek (Benátky nad Jizerou), Jan Štibingr (Madison Capitols, USHL), Adam Rutar (Olomouc), Jan Klodner (Kadaň). Útočníci: David Jindra (Litvínov), Adam Křemen (Sokolov), Petr Hašek (Kladno), Adam Klapka (Benátky nad Jizerou).

Realizační tým:

Manažer: Petr Komers
Hlavní trenér: Miroslav Přerost
Asistent trenéra: Rostislav Vlach
Trenér brankářů: Benjamin Sequens
Lékař: MUDr. Jindřich Ježek
Fyzioterapeut: Lukáš Helm
Kustod: Jiří Šrámek

Program World Junior A Challenge

Čtvrtek 6. prosince – přípravné zápasy:
3:00 Kanada East – USA (Chetwynd)
3:00 Grand Prairie Storm – Česko (Grande Prairie)
3:00 Kanada West – Rusko (Fort St. John)

Sobota 7. prosince:
22:00 Kanada East – Rusko

Neděle 8. prosince:
3:00 Kanada West – USA
22:00 Rusko – Česko

Pondělí 9. prosince:
3:00 Kanada East – Kanada West

Úterý 10. prosince:
3:00 USA – Česko

Čtvrtek 12. prosince:
3:00 Kanada West – Rusko
3:00 USA – Kanada East (Fort St. John)

Pátek 13. prosince:
3:00 Česko – Kanada West
22:00 Rusko – USA

Sobota 14. prosince:
3:00 Česko – Kanada East
22:00 1. semifinále

Neděle 15. prosince:
3:00 2. semifinále
20:00 zápas o 3. místo

Pondělí 16. prosince:
0:00 finále

Neoznačené zápasy se hrají v Dawson Creeku. Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Kanadě je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz