Kostarika, pozvánka do zahrady

Tentokrát vás chci zavést do botanické a zároveň zoologické zahrady. Nebojte se však, budeme společně cestovat, a to poměrně daleko. Tou největší zahradou, kde se nalézají četné druhy květeny a mnoho druhů zvěře, včetně hmyzu a ptactva, kterou jsem kdy navštívil, je Kostarika. Určitě jste již o této středoamerické zemi mnohé slyšeli. Tak tomu bylo i u mne, ale přesto jsem se rozhodl, že její půvab poodkryji a nyní se s vámi o své poznatky podělím.

Kostarika, země mezi Atlantikem a Tichým oceánem

Kostarika je menší zemí než Česká republika, ale oplývá dvěma oceány: Tichým a Atlantským. Přes celou zemi se táhne horstvo Kordiller ve třech pásech, kterým dominují vulkány, v některých případech aktivní. Přes deset procent území jsou vyhlášené národní parky, kterých je necelá třicítka. A to jsou pádné důvody k návštěvě této středoamerické republiky.

Červené banány - Kostarika

Západní pobřeží Kostariky

Tichomořské pobřeží je divočejší, ale má překrásné písečné pláže, na kterých lze pozorovat romantické západy slunce. Jen je potřeba dávat pozor na mořské proudy, ty mají na svědomí mnoho lidských životů. Na této straně země se vyplatí provozovat vodní sporty, neboť povětrnostní podmínky jsou tomu nakloněné. Ale pokud vyhledáváte pouze relaxaci na pláži s občasným zanořením do mořských vod, najděte si oceánský záliv, který je chráněný před větrem a nezasahují do něj mořské proudy. Výbornou volbou pro tento druh odpočinku jsou pláže na severovýchodě Kostariky: El Coco a a El Ocotal.

Coco pláž na Kostarice

Východní pobřeží omývá teplejší Karibské moře

Kdo chce vsadit na jistotu, měl by se vydat na východní pobřeží, které je omýváno Karibským mořem. Karibik je teplejší, počasí je stálé a nejsou přítomné mořské proudy. I toto pobřeží nabízí romantické písečné pláže, jen je vhodnější zde pozorovat východy slunce. Nejvyhlášenější destinací je jihovýchod země u panamských hranic. Nejkrásnější pláže se nalézají v okolí města Puerto Viejo de Talamanca.

Bohatý podmořský svět

Na obou stranách země se vyplatí pořídit si dýchací trubici a sledovat život pod hladinou. To jsou teprve zážitky, které vám v zoologické či botanické zahradě těžko zprostředkují. Kdo má potápěčský průkaz, může vyzkoušet hlubší ponory s některou z hojně zastoupených potápěčských firem.

Za kostarickými sopkami

Jenže jet do Kostariky pouze k moři by byla velká škoda. Velké přírodní bohatství se ukrývá ve vnitrozemí. Zde si můžete protáhnout své kostry při různých výšlapech k vulkánům. Velmi oblíbené sopky se nacházejí na sever od hlavního města San José. Mezi dominanty Kostariky patří Volcano Arenal, který do roku 2010 vypouštěl ze svého pekelného jícnu žhavou lávu. Přestože v současné době patří mezi spící, určitě pro jeho typický kuželovitý tvar a přirozenou krajinnou dominanci se vyplatí návštěva sopky samotné a jejího okolí.

Kostarika z vyhlídky

Nedaleké město La Fortuna nabízí řadu hotelů, které tu vyrostly jak houby po dešti, kde je možné se ubytovat. Řada z nich má termální koupele, které jsou sirného původu a ponor do nich má blahodárné účinky. Pokud vás však odradí ceny za ubytování (v poslední době hodně poklesly z důvodu nečinnosti sopky), vězte, že můžete navštívit i přírodní bazény s teplou vodou. Dříve bylo naprostou samozřejmostí při koupeli popíjet dobré míchané koktejly a při západu slunce sledovat barevnou hru vytékající lávy.

Národní park Volcáno Poás

Blíže hlavnímu městu se nachází Národní park Volcáno Poás. Oproti Arenalu nabízí ve svém kráteru zelené jezírko (někdy podle chemického složení má barvu čerstvě nadojeného mléka), které je naprosto fotogenické, ale je nemožné se v něm koupat. Ani to nezkoušejte, sic za tu troufalost zaplatíte životem. I Poás je řazen mezi aktivní sopky. Nevýhodou je, že se vrcholy sopek, kterých je v Kostarice požehnaně, často ztrácejí v mlžných oparech či v oblacích. Přesto výstup k nim je přes notnou námahu nezapomenutelným zážitkem.

Na vyhlídku do horských městeček

Největším lákadlem Kostariky je však dvouměstí Santa Elena – Monteverde. Horská městečka jsou sice samostatnými městy, ale jejich blízkost mě nutí psát o dvouměstí. Do Santa Eleny nevede klasická asfaltová silnice. Jedete štěrkovou horskou silnicí, která je však bezpečná, a díky četným serpentinám se naučíte pořádně točit volantem. Po této přístupové cestě jezdí i autobusy, takže nemusíte mít žádné obavy. Ani jsem si cestou nevšiml žádných pomníčků.

Monteverde prales

Zato zkuste na nějakém odpočívadle se zastavit a rozhlédnout se do kraje. Po nebi krouží nečetná hejna supů a odlesky slunečních paprsků od Pacifiku vás oslní i přes tu vzdálenost. Pokud hledáte klid a chcete se vyhnout spěchu, je cesta do městeček tím, co musíte podniknout. Tady opravdu platí, že i cesta může být cíl.

Sup - Kostarika

Až zdoláte poslední zákrut cesty, otevře se před vámi městečko Santa Elena, které má trojúhelníkový střed, kde najde pocestný vše potřebné, hlavně občerstvení. Pokud překonáte pár strmých cest nahoru a dolů dojedete do vzdálenějšího Monteverde, které je ještě více ospalým místem než sousední Santa Elena. Zde doporučuji si nalézt ubytování. Kupodivu cesty v obou městech jsou vyasfaltované a v Monteverde je dokonce čerpací stanice. Takže sem musí zajíždět vedle zmíněných autobusů i cisterna.

Leguán na Kostarice

V okolí se rozkládá téměř panenská příroda, kde si můžete zakusit, jak se pohybuje v deštném pralese, v horském mlžném pralese i v příjemném tropickém podnebí ve vyšších výškách. Nachází se tu řada turistických atrakcí. Mezi nejzajímavější řadím tzv. Zip Line, tj. jezdění na lanech na závěsných kladkách. Tento způsob poznávání vyšších pater pralesa vznikl právě v Kostarice, třebaže je teď hojně rozšířen. Jsou dobrodružné parky, které k tomu nabízejí hodinovou procházku pralesem a vyjížďku pralesní tramvají, což je vlastně zavěšená gondola ne nepodobná lanovce.

Zip Line - Květa a Pavel jedou

Právě k cestě do pralesa doporučuji si najmout místního průvodce, neboť dobře ví, kde se nachází tlupa opic – v Kostarice žijí pouze čtyři druhy opic, kde spí lenochod, kde kvetou zajímavé orchideje a kde se můžete setkat s nosály. To jsou huňatí savci, kteří se lidí vůbec nebojí a na turistech loudí pamlsky. Ale pozor, jejich ostré zuby vám projedou kůží poměrně hladce. Takže nehladit, třebaže vypadají jako plyšáci. Přece jenom jsou to divoká zvířata. Při procházce tropickou přírodou vás uchvátí i barevná křídla motýlů, která se před vámi, za vámi i nad vámi budou třepotat.

Nosál - Kostarika

Pár praktických rad pro cestu na Kostariku

Na závěr mé pozvánky do největší botanické a zoologické zahrady světa připojím pár praktických rad. Do Kostariky je vhodné cestovat v zimních měsících. Je po sezóně tropických lijáků a vy si můžete užívat stabilních teplot kolem 25 °C a relativně nízké relativní vlhkosti (kolem 70 %). Nejvhodnějšími měsíci jsou listopad až březen. Kostarika je nejbezpečnější zemí panamské šíje. Obdobné krásy nabízí sousední Panama i Nikaragua, která je mnohem levnější než Kostarika, ale bezpečnostní situace je tam horší. Kostarika nemá ani vlastní armádu, takže tu nehrozí vojenský puč. V Kostarice se platí colóny, ale turistické služby můžete bezproblémově platit americkými dolary, které tu obíhají jako druhá, ale neoficiální, měna. Přijímání kreditních karet je téměř samozřejmostí.

Colony měna - Kostarika

Pokud se vyhnete nadnárodním řetězcům rychlého občerstvení, můžete si pochutnat na specialitách středoamerické kuchyně. Pro mne nezvyklá, ale velmi chutná kombinace je směs vařených fazolí a rýže. Je to typická příloha a dostanete ji téměř ke všemu. Neboť je základem kostarické snídaně. Kostarika má velkou výhodu pro cestovatele, a to je pitná voda z kohoutku. Nemusíte se ničeho obávat, na vlastních střevech jsem vodu testoval ve všech oblastech země a bez nepříjemných následků.

Playa negra

Na cestu není potřeba žádného speciálního očkování, přesto doporučuji klasickou očkovací výbavu každého cestovatele: žloutenky typu A i B a břišní tyfus. Na karibském pobřeží se můžete setkat s malárií, ale v době sucha stačí vhodné oblečení a repelent. Přesto jsem žádnou invazi krvežíznivých komárů nezažil.

Do Kostariky doporučuji cestovat letecky, je to vzdálená destinace. Přímý let do Kostariky z Prahy neexistuje. Musíte jednou či dvakrát přestoupit. Přestoupit můžete v evropských destinacích: Londýn, Frankfurt či Madrid, nebo v amerických destinacích: Toronto, Atlanta atp. Letenka vás vyjde asi na dvacet tisíc korun. Přeji vám, abyste se v Kostarice cítili skvěle a tuto kombinaci botanické a zoologické zahrady si náležitě prohlédli a užili.

A pokud budete přemýšlet, kde zaparkovat své auto u letiště v Praze Ruzyni, vyzkoušejte třeba naše parkování - Parkování R7 :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej