Hlavní obsah

Festival Akcent připomene listopad 1989 i osud obyvatel Nauru

– Praha

Na přelomu listopadu a prosince vyvrcholí v pražském Divadle Archa festival dokumentárního divadla Akcent, který nabídne i připomínku třiceti let od sametové revoluce. Dílo Sametová simulace: Tribuna připravil soubor Vosto5.

Foto: Divadlo Archa

Solo lamentoso Slávy Daubnerové

Článek

Sametová simulace: Tribuna, která bude uvedena v úterý 26. a ve středu 27. listopadu, se pokouší evokovat třicet let staré události pomoci audio a video projekcí. Divadlo bude otevřené od 15 do 20 hodin, přičemž začátek každé projekce je v celou.

Už v pondělí 25. listopadu bude uvedena performance Slovenky Slávy Daubnerové Solo lamentoso o vzrůstající averzi. Kombinuje v něm dokumentárnost s fikcí.

Inscenace Ishá, The Woman Who... řeší postavení ženy napříč generacemi na portugalské vesnici. Dílo mladých tvůrkyň Joany Brito silvové, Beatriz Baptistové, Mariany Fonsekové a Susany Paixaové-Ishá vznikalo v malé portugalské vesničce ve spolupráci s místními obyvateli.

V pátek 29. listopadu bude uvedeno představení Vlámů Silke Huysmansové a Hannese Dereera: Pleasant Island o osudu obyvatel pacifického ostrova Nauru. Ten zbohatl na těžbě fosfátů, ale přišel při ní o veškerou úrodnou půdu a nyní musí za peníze provozovat uprchlické tábory pro migranty vyhoštěné z Austrálie.

Závěr festivalu bude 1. a 2. prosince patřit sondě do světa videoher Virtual Ritual.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám