Reklama:
Skladem opět všechny příchutě!
100 % Whey Protein v akci 1+1
Náš nejprodávanější protein. Více zde.

NPC Nationals 2019: čtrnáct
nových profesionálních kulturistů!

Ronnie.cz > Kulturistika a fitness > Soutěže

Prostory floridského koncertního sálu James L. Knight Center ve dnech 22. a 23. listopadu hostily osmatřicátý ročník amatérské soutěže NPC Nationals, na které američtí závodníci po léta bojují o možnost zamířit do profesionální ligy IFBB Jima Maniona (někdejší profesionální divize IFBB). Ze soutěže vzešla řada pozdějších slavných profíků, včetně Leeho Haneyho, Shawna Raye, Vince Taylora, Kevina Levroneho, Victora Martineze anebo Cedrica McMillana, a tak se s napětím očekávalo, jací borci uspějí letos. NPC Nationals samozřejmě již zdaleka není pouze o kulturistice mužů, když se na něm závodí i v dalších kategoriích. Tento článek ovšem věnujeme právě kulturistům. Konkrétně těm, kteří v některé ze sedmi hmotnostních kategorií vybojovali první nebo druhé místo, tedy výsledek, který jim šanci přestoupit mezi elitu zajišťuje.

Kulturistika mužů nad 102 kg - Jonas Giatras a Ben Rafala

V nejtěžší hmotnostní kategorii rozhodčí nejvíce oslovil čtyřiatřicetiletý Jonas Giatras. Závodník, který v přípravě spoléhá na rady nutričního specialisty Chrise Aceta i na pomoc šampióna Mr. Olympia z roku 2018 Shawna Rhodena, na klání uspěl zčásti také díky tomu, že se mu proti jeho předchozí soutěži podařilo zmenšit obvod pasu asi o 5 cm. Ačkoliv Giatras na letošním NPC USA v supertěžké váze zvítězil, větší potenciál se pravděpodobně skrývá ve druhém Benu Rafalovi. Tento svěřenec trenéra a profesionálního závodníka Chrise Tuttla sice asi nepatřil k nejmasivnějším borcům na pódiu, zato však právem těžil ze své tělesné stavby a slušné připravenosti. Ben ve skutečnosti ještě týden před soutěží nevěděl, zda nastoupí v kategorii nad, anebo do 102 kg, a tak na pódiu jeho hmotnost hranici vzpomínaných 102 kilogramů jistě příliš nepřevyšovala.

Kulturistika mužů do 102 kg - Matthew Schmidt a Casey Castro

V kulturistice mužů do 102 kg se zrodil pozdější absolutní šampión soutěže Matthew Schmidt. Pětatřicetiletý borec, jenž se živí jako policista, k soutěži nastoupil ve své životní formě, a to co se týká objemů i připravenosti. To vše je o to obdivuhodnější, když uvážíte, že mu před rokem řada lidí říkala, že pro něj kulturistika skončila. Dva týdny před svou původně plánovanou účastí na NPC Nationals 2018 Matt totiž prodělal perforaci střeva a na to, že se letos na zmíněné soutěži dokáže probojovat k celkovému triumfu, by si v té chvíli nevsadil asi ani ten největší optimista. Přibližně 173 cm vysoký borec, který na pódiu vážil asi 100,5 kg, se před závody tentokrát nespoléhal na pomoc žádného guru a připravil se kompletně sám. To pro něj celou věc samozřejmě dělá ještě lepší. Pozoruhodný je také kulturista, který za Schmidtem obsadil v jeho váhovce druhé místo, a to Casey Castro. Stále pouze šestadvacetiletý Casey v létě na NPC USA závodil v devadesátce. Od té chvíle se mu ovšem podařilo asi osm kilo nabrat, což bylo pro dosažení jeho dnešního výsledku rozhodující.

Kulturistika mužů do 90 kg - Fernando Bueno a Steven Wain

V devadesátce si se všemi soupeři poradil Fernando Bueno, jehož jméno prozrazuje mexický původ. Fernandova hmotnost se na soutěži pohybovala někde kolem horního limitu jeho kategorie a na pódiu to bylo znát. Masivním závodníkem je také za Buenem druhý Steven Wain, jenž se na NPC Nationals připravoval pod vedením Dominicka Cardonho. Na svého úspěšnějšího konkurenta toho tento devětadvacetiletý borec ovšem dost ztrácel po stránce celkové líbivosti postavy, a to natolik, že to zkrátka v jeho neprospěch rozhodnout muselo.

Kulturistika mužů do 80 kg - Robert Wichman a Johnny McNeal

V kategorii do 80 kg zvítězil Robert Wichman, jenž už před soutěží na americké scéně patřil k poměrně známým tvářím. Ostatně aby taky ne. 170 cm vysoký závodník soutěžní plavky navléká už patnáct let, působí jako trenér a specialista na předsoutěžní přípravu i jako rozhodčí NPC. Robert svým dnešním triumfem jenom podtrhl, že letos prožívá výbornou sezónu, ve které se probojoval i k prvnímu místu z Olympia Amateur Las Vegas. Druhou profi kartu v osmdesátce bral Johnny McNeal, jenž v minulosti působil i v naturální organizaci NGA.

Kulturistika mužů do 75 kg - Orlando Perdomo a Isaiah Hawthorne

Borci, kteří na NPC Nationals profi kartu v posledních letech získali v pětasedmdesátce a níže, většinou pak mezi elitou nastupují v classic physique. V té ostatně už jako amatér v minulosti působil i stříbrný medailista letošního ročníku této soutěže v kategorii do 75 kg Isaiah Hawthorne. Nad síly zmíněného svěřence trenéra Armanda Amana na klání byl pouze vítězný Orlando Perdomo, kteří se už věkem řadí mezi čtyřicátníky.

Kulturistika mužů do 70 kg - Jose Suarez a Christopher Clark

V kulturistice mužů do 70 kg zvítězil původem portorický závodník Jose Suarez, jehož hmotnost se během soutěže zajímavě navyšovala, jak se mu dařilo více a více cukrovat. K semifinále nastupoval se 72 kg, krátce před finále to bylo už 73,5 kg. Druhé místo v sedmdesátce vybojoval pětadvacetiletý svěřenec Charlese Curtise Christopher Clark, jenž dosud nastupoval i v classic physique.

Kulturistika mužů do 65 kg - Jason Imamura a Curtis Cruz

V nejlehčí hmotnostní kategorii zvítězil Jason Imamura, jenž pochází z Honolulu. Profi karta patří i za ním ve výsledkové listině druhému Curtisu Cruzovi, jemuž s dietou pomáhal Chris Tuttle a s tréninkem mu radil John Jewett.

Více fotografií z NPC Nationals 2019 naleznete zde na stránkách Npcnewsonline.com.


Foto:
www.npcnewsonline.com / Jeff Binns



Související články:

Diskuse k článku:
Reklama:
Uživatelské jméno:
Heslo:
Text:
...
Upozornit na novou odpověď e-mailem.
Před napsáním příspěvku nepřehlédněte pravidla diskusí. Děkujeme za jejich dodržování.

25.11.22:29Mikuc - Naprostý souhlas. a ještě - než se reportem `normální` sou..
25.11.12:21mmichaelveliky - Nebude to už trvat dlouho a na planetě Zemi bude více prof..
Zobrazit všechny příspěvky







Jméno: pamatovat
Heslo:
Víte, že...
...poslední objednávka v obchodě
Ronnie.cz byla před 175 sekundami?
NOVÉ PŘÍSPĚVKY ČTENÁŘŮmagazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
Mikuc (19:55) • Všechno špatný k něčemu dobrý! Poskočí nohy, vršek do roka dožene a bude zas jinde! A k...
magazínJosef Květoň - trénink prsou a ramen...
havlic (14:43) • ...no ono to ještě vyleze!bude mě zajímat srovnání s Milanem Šádkem ty 2-3 týdny před s...
magazínSedmdesátiny Jana Smejkala: Můj život...
mirous (13:10) • Super článek! Takového čtení by mělo být víc. Miluji tyto retro pohledy do minulosti ku...
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Amanda (09:01) • Prima fotky. Těším se na ty soutěžní. *79*
magazínMistrovství Čech dorostu a juniorů 20...
Ondra Hájek (19:57) • Soutěže v Kutné Hoře nemůžou zklamat, tenhle tým pořadatelů to má fakt zmáknutý. Co je...



Erasport, s. r. o. • Svahová 1537/2, 101 00 Praha 10 - Vršovice • IČ: 29052131, DIČ: CZ29052131 • Kontaktní údajeZásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2010-2024 Erasport, s. r. o. • Copyright © 2001-2024 Ronnie.cz • Ronnie.cz je registrovaná ochranná známka. • Historie změn
Publikování nebo další šíření obsahu serveru Ronnie.cz je bez písemného souhlasu zakázáno.
MAGAZÍN OBCHOD AKADEMIE
Vyhledávání:
RSS     Internetový magazín  ::   Sportovní obchod  ::   Fitness TV  ::   Lidé  ::   Diskusní fórum  ::   Fitness akademie